Δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή εφημερίδα Ipaper
του Απόστολου Χονδρόπουλου
Αξιολόγηση και αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργεί το “βαθύ κράτος”, θα παραμείνουν ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα την επόμενη περίοδο.
Στον απόηχο και της συζήτησης περί άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο που άνοιξε ενόψει Συνταγματικής Αναθεώρησης, το Μέγαρο Μαξίμου φέρνει σε πρώτο πλάνο φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών στις συναλλαγές με το κράτος, προετοιμάζοντας και παρεμβάσεις με στόχο παθογένειες του δημοσίου.
Την εποπτεία αυτής της πολύ σημαντικής πτυχής του κυβερνητικού έργου έχει ο αντιπρόεδρος, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος χαρακτηρίζει «μεγάλη πρόκληση» για τον ίδιο την αντιμετώπιση των κρατικών παθογενειών.
Με ζητήματα που αφορούν στο «βαθύ κράτος» συνδέονται ήδη οι παρεμβάσεις στον σιδηρόδρομο με ορίζοντα ολοκλήρωσης 15 μηνών, ελληνική επένδυση 400 εκατομμυρίων ευρώ για τον αναβάθμιση του δικτύου και 360 εκατομμυρίων από ιταλικής πλευράς για προμήθεια 23 σύγχρονων συρμών.
Ταυτόχρονα, το κυβερνητικό ενδιαφέρον στρέφεται στις κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου, με τον κ. Χατζηδάκη μάλιστα να στηλιτεύει συχνά τις «ιστορίες καθημερινής τρέλας» όπου «ζητούν με οθωμανικά φιρμάνια την περιουσία των πολιτών».
Ενδεικτικό των προθέσεων είναι άλλωστε και το βήμα που ήδη έγινε για αναστολή άσκησης αγωγών του Δημοσίου για την διεκδίκηση ιδιωτικών περιουσιών.
Αναμένονται επίσης παρεμβάσεις για τις πολεοδομίες ως πεδία διαχρονικής ταλαιπωρίας των πολιτών.
Πολύ σημαντικό θεωρείται όμως και το ζήτημα της τήρησης των προθεσμιών, με οδηγό μάλιστα την “αλλαγή παραδείγματος” από πλευράς Δημοσίου που σηματοδοτήθηκε με την μεταρρύθμιση που υποχρέωσε τους φορείς, κρατικούς και μη, να δίνουν έγκαιρα όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά για τις δηλώσεις, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε οι φορολογικές δηλώσεις να γίνονται σταθερά και κάθε χρόνο την ίδια περίοδο. Το σχόλιο Χατζηδάκη ότι “κερδίσαμε μία μάχη με το «βαθύ κράτος», υποχρεώνοντας το Δημόσιο να κάνει το αυτονόητο”, είναι χαρακτηριστικό της κυβερνητικής οπτικής.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει ζητήσει, μέσω επιστολής, συνδρομή σε αυτή την προσπάθεια και από τους γαλάζιους βουλευτές, με προτάσεις για αντιμετώπιση πρακτικών αυθαιρεσίας της Διοίκησης και βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος στους πολίτες, οι οποίες θα μπορούν να λάβουν και μορφή νομοθετικών πρωτοβουλιών.
Πολύ ψηλά στον κυβερνητικό σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα παραμένουν επίσης ακρίβεια, Υγεία και ασφάλεια στα Πανεπιστήμια, όπου στόχος είναι το σχετικό νομοσχέδιο να ετοιμαστεί μέσα στο καλοκαίρι.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο εντός της εβδομάδας θα συζητηθούν οι αλλαγές στην εποπτεία της αγοράς και η προστασία του καταναλωτή.
Μέσα στον Ιούνιο προγραμματίζεται η έναρξη της ξεχωριστής αξιολόγησης των υπηρεσιών των νοσοκομείων από κάθε ασθενή που θα λαμβάνει εξιτήριο.
Κατά τα προχθεσινά εγκαίνια του Κέντρου Υγείας Μεγάρων, ενός από τα 160 που ανακαινίζονται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ανακοινώσεις «πολύ σύντομα» και σε ότι αφορά την ψηφιακή αναβάθμιση της Υγείας, διαβεβαιώνοντας πως η χώρα, «από εκεί που ήταν ουραγός, θα βρεθεί στην πρωτοπορία της Ευρώπης ως προς τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς και τη χρηστικότητα του MyHealth app»
Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα τις περιοδείες, με επόμενο σταθμό πιθανότατα την Εύβοια, μιλώντας- όπως τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου- “όχι αόριστα, επικαλούμενος την καλή πορεία της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας”.
“Στο επίκεντρο της πολιτικής κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ο πολίτης και γι’ αυτό ο ίδιος μιλάει και θα μιλά, με απτά, συγκεκριμένα παραδείγματα, που αφορούν την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά”, επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.