Δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή εφημερίδα Ipaper
του Απόστολου Χονδρόπουλου
Το ισχυρό διπλωματικό αποτύπωμα της χώρας αναδεικνύεται από την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, όπου αύριο Τρίτη, 20 Μαϊου, θα προεδρεύσει στην εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου για την θαλάσσια ασφάλεια που διεξάγεται στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας κατά τον μήνα Μάιο 2025 στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Στην παρέμβασή του αναμένεται να αναδείξει τις απειλές για την θαλάσσια ασφάλεια και την ελεύθερη ναυσιπλοϊα, τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας για την διεθνή ειρήνη και σταθερότητα, καθώς και τον ρόλο της Ελλάδας. Θα αναφερθεί στην ασφάλεια των θαλασσών μέσω της διεθνούς συνεργασίας, ένα ζήτημα που, όπως επισημαίνεται από την Αθήνα, αφορά άμεσα και την ελληνική ναυσιπλοΐα, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας τόσο της αμερικανικής διοίκησης όσο και της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής λόγω του παγκόσμιου εμπορίου και των πρόσφατων γεγονότων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Με βάση τον σχεδιασμό, στην κεντρική εκδήλωση της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται να μιλήσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες και μεταξύ άλλων και η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού. Δυνατότητες παρεμβάσεων, πέραν των 15 κρατών μελών του Συμβουλίου θα έχουν και όσα μέλη του ΟΗΕ ενδιαφέρονται να παρέμβουν, ενώ θα συμμετέχουν στην συνεδρίαση και διεθνείς φορείς.
Η θαλάσσια ασφάλεια συνιστά μία από τις έξι προτεραιότητες της διετούς θητείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας (2025-2026), η οποία περιλαμβάνει επίσης θεματικές όπως η προστασία των αμάχων σε καιρό πολέμου, οι «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια» και τα «Παιδιά σε Ένοπλες Συγκρούσεις»
Παράλληλα με το ισχυρό διπλωματικό της αποτύπωμα, η Ελλάδα επιδιώκει να αναδείξει στη διάρκεια της μηνιαίας Προεδρίας «το ρόλο της ως έντιμου συνομιλητή και γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου, έχοντας το διεθνές δίκαιο και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ως βασικούς οδηγούς της εξωτερικής της πολιτικής».
Ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί άλλωστε κεντρικό μήνυμα που εκπέμπεται από όλες τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της χώρας.
Ιδιαίτερης σημασίας στο πλαίσιο αυτό θεωρείται και ο πρόσφατος καθορισμός του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού όπου για πρώτη φορά αποτυπώνονται σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της Ε.Ε. τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ο ΘΧΣ απορρέει από συγκεκριμένες ευρωπαϊκές οδηγίες και εντάσσεται στο πλαίσιο επίτευξης σειράς Ευρωπαϊκών Στρατηγικών, όπως η Πράσινη Συμφωνία και η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Θαλάσσια Ασφάλεια.
Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, έρχεται σε συνέχεια μιας έντονης διπλωματικής κινητικότητας με επίκεντρο τη θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, την προώθηση των εθνικών θέσεων σε άμυνα και ασφάλεια και την ενίσχυση των συμμαχιών σε Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.
Σε αυτήν περιλαμβάνονται οι πρόσφατες συναντήσεις του με Τζόρτζια Μελόνι και Φρίντριχ Μερτς σε Ρώμη και Βερολίνο αντίστοιχα, η συνάντηση με τον Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι τον περασμένο Μάρτιο, τα Ανώτατα Συμβούλια Συνεργασίας της Ελλάδας με την Αίγυπτο, όπου επισφραγίσθηκε η αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση, και με την Σαουδική Αραβία.
Επίσης οι συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο περιθώριο του Συνεδρίου του ΕΛΚ στην Βαλένθια, ενώ προγραμματίζεται να μεταβεί το επόμενο διάστημα και στη Νίκαια της Γαλλίας όπου θα διεξαχθεί η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς, από 9 έως 15 Ιουνίου.
Τον επόμενο μήνα είναι προγραμματισμένες και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (24-25 Ιουνίου) και η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (26-27 Ιουνίου).