Δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή εφημερίδα Ipaper
της Μάρθας Λεκκάκου
Εδώ & 10 χρόνια, αναδεικνύω μέσω των κοινοβουλευτικών μου παρεμβάσεων, συναντήσεων και συσκέψεων σε κάθε επίπεδο, ότι η επίτευξη της εκπαιδευτικής θωράκισης του Νομού Έβρου θα ενισχύσει το εθνικό και αναπτυξιακό πλεονέκτημα της ακριτικής περιοχής.
Τον Μάιο του 2020 κατέθεσα προς το Υπ. Παιδείας, πλήρες, τεκμηριωμένο σχέδιο 5θεματικής δομής, περιλαμβάνοντας τεκμηριωμένες προτάσεις, με στόχο την ίδρυση μιας απέραντης πανεπιστημιούπολης στον Έβρο και σε αντιστοίχιση με την πέρα πλευρά, πολλές εκ των οποίων μάλιστα έχουν ήδη υλοποιηθεί.
Η ίδρυση της Κτηνιατρικής Σχολής, σε συνεργασία με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ καθώς & του Ινστιτούτου Εξωτικών Νοσημάτων, αποτέλεσε μία εξ αυτών, την υλοποίηση της οποίας υπηρέτησα με συνέπεια και επιμονή, ήδη από το 2015, όταν η χώρα μας αντιμετώπισε την ‘δολοφονική επέλαση’ της οζώδους λιπώδους δερματίτιδας. Το εν λόγω όραμά μου, μετουσιώθηκε σε πράξη με την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνδυασμό με την προ μηνός υπογραφή του σχετικού ΠΔ από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, να επισφραγίζουν την ίδρυση της Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο με έδρα Ν. Ορεστιάδα! Καθιστώντας τον Νομό επιστημονικό ανάχωμα έναντι των εισαγόμενων ζωονόσων από την Ανατολή και προστατεύοντας, με τρόπο ουσιαστικό, το εθνικό ζωικό κεφάλαιο.
Επιπρόσθετα, η ίδρυση του Τμήματος Σχολής Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, αποτελεί το επιστέγασμα ενός πολυετούς αγώνα, στον οποίο επικεντρώθηκα με μεθοδικότητα και αταλάντευτη προσήλωση! Παρά τις όποιες δυσκολίες, η πίστη στον κοινό σκοπό εξασφάλισαν την υπέρβαση των εμποδίων, με καθοριστικό σταθμό την υλοποίηση του σχεδίου “ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ”: η ιστορική απόφαση των πέντε επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να παραχωρήσουν το Δημαρχιακό Μέγαρο για τη στέγαση του νέου Τμήματος που συγκίνησε ολόκληρη τη χώρα και κατέδειξε πως όταν η κοινωνία ενώνεται, τότε επιτυγχάνονται υψηλοί στόχοι. Πλέον, η Πόλη των Κάστρων & των Θρύλων καθίσταται σημαιοφόρος, με την απόκτηση της 5ης πανεπιστημιακής έδρας του ΔΠΘ να σηματοδοτεί την αναβάθμιση της περιοχής, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία.
Παράλληλα, από το 2018, διεκδίκησα από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα επτά (7) ΑΤΕΙ σε ΑΕΙ, νέα τμήματα της Καβάλας, Δράμας και Διδυμοτείχου να υπαχθούν στον αυτό γεωγραφικό, διοικητικό & ακαδημαϊκό χώρο που είναι το ΔΠΘ, ώστε να συμπέσουν τα Πανεπιστημιακά όρια με τα Διοικητικά & να μη υπαχθούν στα ‘ξένα’ δηλ. στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης!
Μία διεκδίκηση που βρήκε θετικό αντίκρισμα από την κυβέρνηση της Ν.Δ, όταν ανακοινώθηκε το 2023 από τον Πρόεδρο μας, Κυριάκο Μητσοτάκη, η επαναφορά των πρώην ΤΕΙ Καβάλας, Δράμας και Διδυμοτείχου από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΔΙ.ΠΑ.Ε) στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), το οποίο από τα ‘τάρταρα’ που πήγε το 2018, δέκατη (10η) να καταλάβει την τρίτη (3) πανελλαδικά θέση!!
Το «δολοφονικό χτύπημα» του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, παρά τις κοινοβουλευτικές μου αντιδράσεις, δέχθηκε το Τμήμα ΑΤΕΙ Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου! Με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί σε «Παράρτημα» & να υπαχθεί τότε στην αναβαθμισμένη Σχολή της Νοσηλευτικής Θεσσαλονίκης & να παραμείνει «ανίατα τραυματισμένη» μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο στο ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης! Ωστόσο, σταθερά έχω αναδείξει την ανάγκη παραμονής πλέον του ως άνω Παραρτήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, υπαγόμενο στο υπό ίδρυσιν Τμήμα Νοσηλευτικής Αλεξ/πολης και πέραν του 2025, για τα μεν πρώτα τρία ή δύο έτη σπουδών στο Διδ/χο, ενώ το 3ο ή 4ο έτος να υπαχθεί μαζί με τα δύο μεταπτυχιακά της Σχολής στην Αλεξ/πολη, εκεί στο τοπικό ΠΓΝΑ. Τονίζοντας σε κάθε τοποθέτηση ότι το εν λόγω Παράρτημα είναι ταυτισμένο με τον Βόρειο και Κεντρικό Έβρο και απόλυτα συνυφασμένο με το αυτόνομο και άγονο τύπου Α’, Γ.Ν. Διδ/χου καθώς και με τα Κ.Υ Ν. Ορεστιάδας, Σουφλίου & Δικαίων Τριγώνου!
Επιπρόσθετα, κεντρική θέση κατέχει η πρόταση & η διεκδίκηση μου περί ίδρυσης Τμήματος Λογοθεραπείας στο Διδυμότειχο! Θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών, αξιοποιώντας την δυνατότητα πρακτικής άσκησης στο τοπικό Γεν. Νοσοκομείο, αλλά και στα Κ.Υ της περιοχής, καλύπτοντας το υπαρκτό, δυσαναπλήρωτο κενό που διαπιστώνεται από την απουσία αντίστοιχου Τμήματος στη Βόρειο Ελλάδα.
Ενώ προτείνεται, ως εμβληματικό σχέδιο, διεθνούς προσανατολισμού, η ίδρυση Πανεπιστημίου Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών με την ονομασία «Ιωάννης Βατάτζης ο Ελεήμων» στην γενέτειρά του και γη των αυτοκρατόρων, στο ιστορικό Διδυμότειχο! Αποτελώντας το πρώτο θεσμοθετημένο ξενόγλωσσο ιδιωτικό πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας, αναδεικνύοντας την πολιτική και πνευματική παρακαταθήκη του Βασιλέα της Νίκαιας και προσελκύοντας φοιτητές από ολόκληρη την υφήλιο.
Συγχρόνως, εισηγούμαι την ίδρυση Τμήματος Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης Στελεχών των Αστυνομιών των Κρατών-Μελών της FRONTEX και της EUROPOL, με αντικείμενο την προστασία συνόρων και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος. Οι γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες του Έβρου, με σύνορα πολλαπλής φύσης – ποτάμια, θαλάσσια, νησιωτικά και αυστηρώς χερσαία με αποτρεπτικό τεχνικό εμπόδιο- τον καθιστούν ιδανικό εκπαιδευτικό πεδίο εφαρμογής και έρευνας, με την ολοκλήρωση ήδη της κατασκευής & ίδρυσης του σκοπευτηρίου & γυμναστηρίου στη Σχολή Διδ/χου, σε στεγασμένο κτίριο 3.300 τ.μ, να καθιστά ρεαλιστικό τον στόχο μετεξέλιξης της περιοχής σε σημείο αναφοράς για την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία.
Όσον αφορά τον κεντρικό Έβρο και ειδικότερα τον Δήμο Σουφλίου, προ μηνών ανακοινώθηκε από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, η έναρξη μεταπτυχιακού προγράμματος του (ΔΠΘ), με τίτλο “Πρόληψη, Διαχείριση Κρίσεων & Καταστροφών: Καινοτόμες Πολιτικής Προστασίας” με έδρα το Σουφλί. Πρόκειται για μια εξέλιξη καθοριστικής σημασίας για την περιοχή, η οποία θωρακίζει επιστημονικά τον τόπο έναντι των ολοένα εντεινόμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ενώ παράλληλα ενισχύει αναπτυξιακά τον τοπικό Δήμο αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
Ωστόσο, ιδιαίτερης σημασίας και ξεχωριστής βαρύτητας κρίνεται η ίδρυση Σχολής Υλοτόμων, με αιχμή του δόρατος το δάσος της Δαδιάς – Λευκίμης, προσφέροντας πιστοποιημένη επαγγελματική κατάρτιση εστιάζοντας στη βιώσιμη διαχείριση του δασικού πλούτου, συμβάλλοντας στην πρόληψη καταστροφικών φαινομένων, όπως η πυρκαγιά του 2022 & η πύρινη λαίλαπα του Αυγούστου 2023.
Η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στερείται θεσμοθετημένου πλαισίου για την εκπαίδευση υλοτόμων, γεγονός που καθιστά την εν λόγω πρόταση όχι μόνο καινοτόμο, αλλά και επιβεβλημένη. Ενώ, σε συνδυασμό με τις ιδρυθείσες Σχολές Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας, Αμπελουργίας και Οινοποιίας, όπως είχα διεκδικήσει κατ’ επανάληψη, δύναται να διαμορφωθεί ένα συμπαγές εκπαιδευτικό πλέγμα, με προσθετική αξία για τον τοπικό πληθυσμό & όχι μόνον.
Τέλος, για το νότιο τμήμα του Νομού, εισηγούμαι την ίδρυση Σχολής Αλιέων – Αλιεργατών, με δύο διακριτά Τμήματα: Αλιείας Εσωτερικών Υδάτων στις Φέρες, αξιοποιώντας τις μοναδικές δυνατότητες του Δέλτα του Έβρου, και Παράκτιας Αλιείας στη Σαμοθράκη, στηρίζοντας την τοπική αλιευτική παράδοση του νησιού. Οι σπουδαστές των Τμημάτων θα αποκτούν αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις, ικανές να τους καταστήσουν ανταγωνιστικούς στον κλάδο, ενισχύοντας την αυτάρκεια της χώρας και περιορίζοντας την ανάγκη «εισαγωγής» εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες για τα ελληνικά ποντοπόρα αλιευτικά σκάφη.
Το όραμά της εκπαιδευτικής θωράκισης του Ν. Έβρου συνεχίζεται με σχεδιασμό και μεθοδικότητα, επενδύοντας στρατηγικά στην ανάπτυξη ενός πολυδύναμου εκπαιδευτικού οικοσυστήματος! Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε ο ακριτικός πυλώνας να λάμψει, ακτινοβολώντας ως πρότυπο εκπαιδευτικού κόμβου και ζωντανό κέντρο γνώσεων σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια!