Επιστολή με αυστηρό περιεχόμενο απέστειλαν 22 μέλη του Κογκρέσου στον τότε Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ημέρες πριν τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής βουλευτή Ντίνα Τίτους και με τη στήριξη σημαντικών στελεχών όπως ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Γκρέγκορι Μικς, η επιστολή ζητά ξεκάθαρη στάση απέναντι σε μια σειρά προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή.
Οι βουλευτές εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για την εχθρική στάση της Τουρκίας έναντι γειτονικών της χωρών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ. Κάνουν λόγο για παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με αμερικανικής κατασκευής F-16, παρενοχλήσεις στο Αιγαίο, και παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας, που συνοψίζονται στην επιθετική πολιτική της «Γαλάζιας Πατρίδας». Παράλληλα, εστιάζουν στον κίνδυνο αποσταθεροποίησης που θα προκύψει αν η Τουρκία επανενταχθεί στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Ακόμη, επισημαίνεται η αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, γεγονός που παραβιάζει τη συνοχή του ΝΑΤΟ και ήδη είχε οδηγήσει στην αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 και στην επιβολή κυρώσεων μέσω του νόμου CAATSA. «Η παρουσία ρωσικής τεχνολογίας σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ αποτελεί σοβαρή απειλή για τη συμμαχία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι νομοθέτες καταδικάζουν επίσης τη στήριξη του προέδρου Ερντογάν σε ισλαμιστικές οργανώσεις όπως η Χαμάς, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία λειτουργεί ως οικονομικός και πολιτικός κόμβος της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, κατά τις οποίες χαρακτήρισε τη Χαμάς «οργάνωση απελευθέρωσης» και όχι τρομοκρατική ομάδα.
Η επιστολή δεν παραλείπει να αναφερθεί στην εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας, περιγράφοντας δημοκρατική οπισθοδρόμηση, συλλήψεις πολιτικών αντιπάλων, περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και συστηματική καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αποκορύφωμα τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης τον Μάρτιο του 2025 και τις μαζικές έφοδοι σε σπίτια μελών της αντιπολίτευσης.
Παρότι οι βουλευτές αναγνωρίζουν τη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας και τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ, τονίζουν πως η παρούσα πολιτική του Ερντογάν απέχει από τις αξίες και τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Υπογραμμίζουν ότι μια ισχυρή Τουρκία είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά μόνο εφόσον λειτουργεί ως αξιόπιστος και υπεύθυνος σύμμαχος.