Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» φαίνεται να μην επιτελεί τους στόχους για τους οποίους έχει θεσπιστεί καθώς αντί να διευκολύνει εμποδίζει πολλούς από τους υποψήφιους δικαιούχους να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.
Τα εμπόδια
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι δικαιούχοι είναι:
– Παλιά ακίνητα σε υποβαθμισμένες περιοχές
– Χωρίς ελέγχους από ΔΥΠΑ
– Στρέβλωση τιμών με εκτόξευση και στα ενοίκια
– «Παγωμένη» αγορά στεγαστικών δανείων εκτός προγράμματος
Πώς το «σπίτι μου 2» απογείωσε τις τιμές των ακινήτων
Όπως έχει γίνει γνωστό, μετά την ανακοίνωση του προγράμματος υπάρχει μια αύξηση τιμών 10% – 25%, ενώ υπάρχουν και καθυστερήσεις εκταμιεύσεων από τις τράπεζες.
Επιπλέον, ο περιορισμός της παλαιότητας στα ακίνητα μειώνει τη διαθεσιμότητα.
Άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι δικαιούχοι είναι:
– Έλλειψη νέων κατοικιών
– Αύξηση ζήτησης σε αγορά με έλλειψη προσφοράς
Λύση στα προαναφερθέντα εμπόδια, θα μπορούσαν να αποτελέσουν:
– Αξιοποίηση 900.000 κλειστών ακινήτων
– Νέες κατασκευές κατοικιών
– Ταχύτερες εκταμιεύσεις και ευελιξία στα κριτήρια
«Αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε σαν ένα πρόγραμμα, μάλλον, ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων γι’ αυτό και παρέπεμπε όλους τους ανθρώπους να αγοράσουν ακίνητα μέχρι το 2007 που αυτό δεν βγάζει και πάρα πολύ νόημα γιατί ουσιαστικά αναγκάζεις κάποιους ανθρώπους να χρεωθούν για 30 ή 40 χρόνια αγοράζοντας σπίτια 40 ή 50 ετών. Αυτό είναι από τα βασικά θέματα του προγράμματος», λέει στο MEGA η κτηματομεσίτρια Άννα Μωκάκου.
Σπίτι μου 2: Ποιο είναι το κύριο πρόβλημα
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιο σοβαρό εμπόδιο εντοπίζεται στην έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου (ΗΤΚ), η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έγκριση του δανείου.
Ο δανειολήπτης υποχρεούται να καταθέσει στην τράπεζα που θα του χορηγήσει το δάνειο τη βεβαίωση επιλεξιμότητας, η οποία επιβεβαιώνει ότι πληροί τα ηλικιακά, εισοδηματικά και λοιπά κριτήρια, καθώς και την ΗΤΚ του ακινήτου που σκοπεύει να αγοράσει.
Μόλις ένα 10% των διαθέσιμων ακινήτων που υπολογίζονται ως επιλέξιμα από το υπουργείο –σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηματομεσιτών (ΣΕΚ)– διαθέτουν ήδη την απαιτούμενη ΗΤΚ.
Η κύρια αιτία του προβλήματος εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να πουλήσουν το ακίνητό τους αποφεύγουν την έκδοση της ΗΤΚ, λόγω του οικονομικού και χρονικού κόστους που αυτή συνεπάγεται.
Η έκδοση ΗΤΚ χωρίς τακτοποιήσεις δεν έχει μεγάλο κόστος, 300-500 ευρώ. Όμως, αν πρέπει να διευθετηθούν πρόστιμα και να γίνουν τακτοποιήσεις στο ακίνητο, η έκδοση ΗΤΚ μπορεί να κοστίσει ακόμα και 5.000-10.000 ευρώ, ενώ ενδέχεται και να καθυστερήσει, με αποτέλεσμα να χάνεται η 6μηνη διορία που δίνουν οι τράπεζες για την υποβολή των εγγράφων.
Παράλληλα, η προσφορά επιλέξιμων ακινήτων είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, γεγονός που οδηγεί σε εκτόξευση των τιμών για τα ελάχιστα σπίτια που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος.