Στις σύγχρονες απειλές που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, από την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα μέχρι τα περιστατικά βίας στα πανεπιστήμια, αναφέρθηκε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο υπουργός έκανε λόγο για νεαρούς που επιχειρούν να αναβιώσουν τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων του παρελθόντος, χαρακτηρίζοντας τους ως «μιμητές» μιας ξεπερασμένης ιδεολογικής βίας. «Δυστυχώς, κάποιοι νέοι προσπαθούν να συνεχίσουν τον δρόμο αυτών που βρίσκονται στη φυλακή. Είναι μια κοινωνικά απογοητευτική προσπάθεια», τόνισε. Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως τέτοιες κινήσεις δεν έχουν διάρκεια, καθώς – όπως είπε – «οι αρχές εντοπίζουν και εξαρθρώνουν τη δράση τους».
Σχετικά με το έγκλημα στη Δυτική Αττική, ο κ. Χρυσοχοΐδης γνωστοποίησε ότι έχει ήδη συγκροτηθεί ειδική επιχειρησιακή ομάδα 100 αστυνομικών, που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. «Η εγκληματικότητα σε αυτή την περιοχή είναι αυξημένη. Οι δυνάμεις μας βρίσκονται εντός των καταυλισμών, σχηματίζουν δικογραφίες και προχωρούν σε συλλήψεις», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στόχος του είναι «να τελειώσουμε αυτή την υπόθεση».
Όσον αφορά τη βία στα πανεπιστήμια, ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Δεν μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι οι πανεπιστημιακοί χώροι είναι ελεύθερο πεδίο για τραμπουκισμούς και παραβατικότητα». Πρότεινε περιορισμό της ανεξέλεγκτης πρόσβασης και καθιέρωση ελεγχόμενης εισόδου.
«Η ευθύνη για τη φύλαξη ανήκει στις διοικήσεις των ιδρυμάτων. Πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Όποιος εισέρχεται στους πανεπιστημιακούς χώρους, πρέπει να είναι επώνυμα καταγεγραμμένος. Η ταυτοποίηση είναι κρίσιμη για να μπορούν οι αρχές να επέμβουν όταν χρειάζεται», σημείωσε, προσθέτοντας: «Το πανεπιστήμιο δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Είναι χώρος μόρφωσης και διαλόγου – όχι αναμέτρησης και βίας».