Σε ένα νέο κεφάλαιο διαφάνειας και λογοδοσίας εισέρχεται η δημόσια διοίκηση, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες. Η σχετική ψηφιακή πλατφόρμα παρουσιάζεται σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα αναφερθεί στη σημασία του εγχειρήματος για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Το μεσημέρι θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, κατά την οποία θα παρουσιαστεί το «ερωτηματολόγιο αξιολόγησης των υπηρεσιών Δημόσιας Διοίκησης από τους πολίτες».
Τι περιλαμβάνει η αξιολόγηση
Το νέο σύστημα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, τόσο του κεντρικού κράτους όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από τον e-ΕΦΚΑ, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και την ΑΑΔΕ, έως την καθαριότητα, τον οδικό φωτισμό, τους παιδικούς σταθμούς και τις υπηρεσίες για άτομα με αναπηρία, εκατοντάδες κρίσιμες παροχές δημόσιου χαρακτήρα θα αξιολογούνται πλέον άμεσα και ανώνυμα από τους ίδιους τους πολίτες.
Ψηφιακές υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εφαρμογές του gov.gr, θα περιλαμβάνονται επίσης, δίνοντας πλήρη εικόνα της εμπειρίας του πολίτη με το κράτος.
Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση
Η διαδικασία θα είναι ανώνυμη και θα βασίζεται σε εθελοντική συμπλήρωση ερωτηματολογίων, τα οποία θα αποστέλλονται σε εκατομμύρια πολίτες δύο φορές τον χρόνο. Σε περιπτώσεις υπηρεσιών με φυσική παρουσία, όπως τα ΚΕΠ, εξετάζεται η αποστολή στο κινητό του πολίτη σχετικού ερωτηματολογίου αμέσως μετά την εξυπηρέτηση.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει τη σημασία της πρωτοβουλίας, λέγοντας:
«Τέσσερα εκατομμύρια πολίτες θα λάβουν ένα πολύ αναλυτικό ερωτηματολόγιο. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για εμάς, για να δούμε πού πρέπει να εστιάσουμε και να εγκαθιδρύσουμε κουλτούρα λογοδοσίας. Τελικός κριτής των κρατικών υπηρεσιών πρέπει να είναι ο πολίτης».
Στόχος: Εντοπισμός προβλημάτων και διαρκής βελτίωση
Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει μια δυναμική βάση δεδομένων που θα αποτυπώνει την εικόνα του κράτους όπως τη βιώνει ο πολίτης. Ο άμεσος στόχος είναι να εντοπιστούν δυσλειτουργίες και να σχεδιαστούν στοχευμένες παρεμβάσεις. Μακροπρόθεσμα, τα δεδομένα θα αξιοποιηθούν για την εξάλειψη χρόνιων παθογενειών και την ανάδειξη καλών πρακτικών.
Η αξιολόγηση θα επαναλαμβάνεται δύο φορές ετησίως, προσφέροντας συγκριτικά στοιχεία. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Θ. Λιβάνιος:
«Αν μια υπηρεσία από το 5,3 πάει στο 5,7, σημαίνει ότι γίνονται βήματα. Αυτό είναι το ζητούμενο: διαρκής βελτίωση με την κοινωνία στο τιμόνι».