Σαν σήμερα, στις 5 Μαΐου 2010, γράφτηκε μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, όταν κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων ενάντια στα οικονομικά μέτρα για το πρώτο μνημόνιο, σημειώθηκε φονική επίθεση με μολότοφ στο υποκατάστημα της Τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου.
Εκείνη την ώρα, εντός του κτηρίου βρίσκονταν περίπου 25 έως 30 εργαζόμενοι. Αν και οι περισσότεροι κατάφεραν να διαφύγουν, πέντε άτομα διασώθηκαν με την παρέμβαση της Πυροσβεστικής, ενώ τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία, εξαιτίας των τοξικών αναθυμιάσεων και του πυκνού καπνού που τύλιξε το κτήριο.
Τα θύματα ήταν η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών και έγκυος τεσσάρων μηνών, ο 36χρονος Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η 35χρονη Παρασκευή Ζούλια.
Ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης δήλωσε ότι «ο καπνός και τα τοξικά αέρια από την καύση πλαστικών και χαρτιών προκάλεσαν άμεση απώλεια των αισθήσεων και στη συνέχεια τον θάνατο των τριών υπαλλήλων». Οι σοροί τους εντοπίστηκαν με μαυρισμένα πρόσωπα και στόματα ανοιχτά, σε μια προφανή προσπάθεια διαφυγής από την ταράτσα, της οποίας όμως η πόρτα ήταν κλειδωμένη.
Ένας από τους πρώτους που κατάφεραν να διαφύγουν από το φλεγόμενο κτήριο, περιέγραψε με τρόμο την εμπειρία του: «Τρία άτομα με κουκούλες έσπασαν τη τζαμαρία και πέταξαν κάτι μέσα – δεν ξέρω τι. Μέσα σε πέντε λεπτά, η φωτιά είχε εξαπλωθεί παντού». Κατά την έξοδό του από το κτήριο, αντιμετώπισε εχθρικές αντιδράσεις από το πλήθος, που φώναζε συνθήματα όπως «να καείτε».
Μαρτυρίες περιγράφουν την παρουσία τεσσάρων ατόμων με διακριτά χαρακτηριστικά – μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα – που φέρονται να πλησίασαν την τράπεζα οργανωμένα και να εκτέλεσαν την εμπρηστική επίθεση. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, η ταυτότητα των δραστών δεν έχει αποσαφηνιστεί.
Ένα άτομο συνελήφθη και παραπέμφθηκε σε δίκη με βαρύτατες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και ανθρωποκτονία από πρόθεση. Το βούλευμα μιλά για τουλάχιστον δύο ακόμη αγνώστους συνεργούς. Ταυτόχρονα, ένα άλλο άτομο κατηγορήθηκε για εμπρησμό στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» την ίδια ημέρα.
Η υπόθεση οδηγήθηκε σε δίκη με πολλές αναβολές και τελικά, τον Οκτώβριο του 2016, ο μοναδικός κατηγορούμενος αθωώθηκε ομόφωνα λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων. Η υπόθεση των πραγματικών αυτουργών παραμένει ανοιχτή.
Το 2013, στελέχη της Marfin κρίθηκαν ένοχα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν ληφθεί επαρκή μέτρα πυρασφάλειας, ούτε είχε εκπαιδευτεί το προσωπικό για τέτοιες καταστάσεις.