Δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα Today Press
Το διάγραμμα της ΕΥΔΑΠ που δημοσιεύει η Today Press, είναι αποκαλυπτικό. Δε χρειάζεται να είσαι ειδικό για να αντιληφθείς την τραγικότητα των μεγεθών. Η μαύρη γραμμή, «μαυρίζει» την ψυχή, αφού είναι αποκαλυπτική της έλλειψης υδάτων. Η ξηρασία και η λειψυδρία, αποτελούν γεγονός με τη χώρα να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, σε αποθέματα νερού.
Αναλυτικότερα, τα αποθέματα της ΕΥΔΑΠ είναι περίπου 640 εκατομμύρια κυβικά αυτή τη στιγμή. Σε σχέση με πέρυσι στην αντίστοιχη ημερομηνία είναι γύρω στα 230 εκατομμύρια λιγότερο.
Για να αντιληφθούμε τα μεγέθη, κάθε χρόνο στην Αθήνα καταναλώνουμε περίπου 420 εκατομμύρια κυβικά νερού. Η κατάσταση έχει χτυπήσει συναγερμό και κρίνεται απαραίτητο άμεσα οι πολίτες να ενημερωθούν για την ανάγκη συνεπέστερης κατανάλωσης νερού και περιορισμού της σπατάλης, μέσω μιας ευρύτερης ενημερωτικής καμπάνιας που θα έχει ως στόχο την μείωση της κατανάλωσης και τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος, κάτι που είχε γίνει και το μακρινό… 1993.
Στο «κόκκινο»
Οι περιοχές που και πέρυσι είχαν πρόβλημα, βρίσκονται στο στόχαστρο των ιθυνόντων. Δηλαδή, τα νησιά του Αιγαίου κατά κύριο λόγο, η ανατολική Κρήτη και η ανατολική Πελοπόννησος, αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Με έκτακτη χρηματοδότηση επιχειρείται να προωθηθούν πρόσθετα έργα, όπως είναι οι αφαλατώσεις και κάποιες πρόσθετες γεωτρήσεις.
Η περίπτωση της Αττικής
Καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού διαβιεί στο λεκανοπέδιο, είναι εύλογο πως η προσοχή στρέφεται και στην πρωτεύουσα. Παρότι οι ειδικοί θεωρούν πως δεν θα υπάρξει κάποια κρίση το καλοκαίρι του 2025 και πως τα αποθέματα επαρκούν, πάντοτε υπάρχουν σενάρια που μπορούν να ενεργοποιηθούν όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο.
Είναι μάλιστα γνωστό, σχέδιο αρμοδίων υπηρεσιών που προβλέπει ακόμη και μεταφορά νερού με τάνκερ στην Αττική από τον Αχελώο. Πρόκειται για ένα έργο βραχυπρόθεσμο, που δεν έχει πολύ μεγάλο μελετητικό χρόνο ούτε μεγάλο κατασκευαστικό χρόνο.
Πως θα εκτελεστεί σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο να ενεργοποιηθεί (και πάντως όχι εφέτος το καλοκαίρι); Από κάποιο ή κάποια αντλιοστάσιά που είναι στις εκβολές του Αχελώου θα παίρνεται νερό μέσω σωληνώσεων, θα πηγαίνει σε κάποιο λιμάνι της περιοχής πχ στον Αστακό, θα φορτώνεται εκεί στα τάνκερ μετά θα μεταφέρεται ενδεχομένως στη Θισβή.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Το πρόβλημα των νησιωτικών περιοχών είναι γνωστό. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε από την περασμένη Τρίτη (29/4) και για ένα μήνα η Λέσβος λόγω λειψυδρίας. Ο Δήμος Μυτιλήνης και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου κατέθεσαν σχετικό αίτημα στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το οποίο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε δεκτό.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Παναγιώτης Βάλεσης, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό της Λέσβου στις 23 Απριλίου, είπε πως η ΔΕΥΑΛ απέστειλε ενημερωτικό έγγραφο στους δύο δήμους, περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο νησί. «Ξεκινήσαμε αναλύοντας τα επίπεδα βροχόπτωσης – από τις 22 ίντσες πέρυσι, που ήταν θεωρητικά η χειρότερη χρονιά, φέτος βρισκόμαστε μόλις στις 16 – και παρουσιάσαμε αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν περιοχές όπως το Πλωμάρι, ο Πολιχνίτος και η Μυτιλήνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στερεύει και η Κρήτη
Σοβαρά είναι τα προβλήματα και στην Κρήτη. Ελάχιστα είναι τα αποθέματα σε φράγματα ενώ και οι γεωτρήσεις βγάζουν πλέον περιορισμένο νερό. Το πρόβλημα είναι έντονο σε περιοχές της Μεσαράς παρά τις βροχές που καταγράφονται ανά διαστήματα και τις χαλαζοπτώσεις που σημειώνονται.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Γόρτυνας ο οποίος ανακοίνωσε ότι λόγω της ανομβρίας των τελευταίων μηνών, που είχε ως συνέπεια τον περιορισμό των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, παρά τις βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι στάθμες των γεωτρήσεων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, πρόκειται να λάβει προληπτικά μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια του νερού και η κάλυψη των απολύτως απαραίτητων αναγκών, κατά το τρέχον έτος, στον τομέα της άρδευσης. Μάλιστα, η Δημοτική Αρχή δεν θα υποστηρίξει φέτος την άρδευση σε νέες εποχικές καλλιέργειες κηπευτικών ενώ ως προς την έγκριση ή όχι νέων αιτήσεων για αρδευτικά υδρόμετρα ή επεκτάσεις αρδευτικών δικτύων, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση, το επόμενο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, όσοι επιθυμούν να ποτίσουν αυτή την χρονιά σε υφιστάμενες δενδρώδεις καλλιέργειες, θα πρέπει, πρώτα, να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς τον Δήμο.
Την ίδια ώρα, το νερό από το φράγμα Μπραμιανών μοιάζει να μην επαρκεί για τα θερμοκήπια της Ιεράπετρας που παραδοσιακά το καλοκαίρι παράγουν οπωροκηπευτικά.
Οι αριθμοί λένε την αλήθεια
Τα μεγέθη που παρουσιάζει η TODAY PRESS είναι αποκαλυπτικά της δύσκολης κατάστασης.
Πέραν του Μαραθώνα, που χρησιμοποιείται ως δεξαμενή και «πέρασμα» του νερού και άρα μικρή σημασία έχει να δούμε τον όγκο νερού που έχει, στις άλλες μεγάλες δεξαμενές της χώρας το ζήτημα είναι εμφανές.
Συγκρίνοντας τα κυβικά μέτρα νερού πριν από έναν χρόνο (26/04/2024), με τα φετινά (25/04/2025), η αποτύπωση είναι δραματική.
Στον Εύηνο, από τα σχεδόν 65εκ , βρισκόμαστε πλέον στα 38εκ.
Στον Μόρνο, από τα 469 και πλέον εκ, ο όγκος περιορίσθηκε στα 327,5 εκ περίπου.
Στη δε Υλίκη, την 9η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, από τα 347 εκ, έπεσε η στάθμη στα 253 εκ κυβικά μέτρα νερού.
Ο λογαριασμός βαρύς, σε μια Ελλάδα, που διψάει…