Η Ελλάδα παραλύει την Τετάρτη 9 Απριλίου, καθώς η 24ωρη απεργία που προκήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ φέρνει γενικευμένο «πάγωμα» σε μεταφορές, υπηρεσίες και αγορές. Εργαζόμενοι από όλο το φάσμα της αγοράς, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, οδηγοί και ναυτικοί διαδηλώνουν για αυξήσεις μισθών, αντιμετώπιση της ακρίβειας, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, αλλά και ενίσχυση της δημόσιας συγκοινωνίας.
Οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα είναι προγραμματισμένες για τις 11:00 το πρωί.
Λεωφορεία και τρόλεϊ με στάσεις εργασίας
Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν στην απεργία οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Τα οχήματα του ΟΑΣΑ θα κινούνται από τις 09:00 έως τις 21:00, ενώ πριν και μετά δεν θα εκτελούνται δρομολόγια.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:
-
Ανανέωση του στόλου,
-
Νέες προσλήψεις,
-
Αναγνώριση προϋπηρεσίας για νεοπροσληφθέντες,
-
Αυξήσεις στους μισθούς,
-
Δημόσιες, ασφαλείς και αξιόπιστες συγκοινωνίες.
Κανονικά θα λειτουργούν οι γραμμές που έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.
Με προσωπικό ασφαλείας ο ΟΑΣΘ – Κανονικά η νυχτερινή γραμμή στο αεροδρόμιο
Στη Θεσσαλονίκη, ο ΟΑΣΘ θα λειτουργήσει με προσωπικό ασφαλείας. Θα κυκλοφορούν μόλις 50 λεωφορεία, ενώ κανονικά θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια της νυχτερινής γραμμής Ν1 προς το αεροδρόμιο και τα ειδικά δρομολόγια για ΑμεΑ.
Δεμένα τα πλοία – Μόνο συγκεκριμένες πτήσεις θα γίνουν
Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία συμμετέχει στην απεργία και όλα τα πλοία της ακτοπλοΐας θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια από τα μεσάνυχτα έως τις 24:00. Τα αιτήματα αφορούν κυρίως:
-
Την ακρίβεια,
-
Την στεγαστική κρίση,
-
Τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Αντίστοιχα, και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της ΕΕΕΚΕ ανακοίνωσαν συμμετοχή, με αποτέλεσμα να ματαιώνονται οι περισσότερες πτήσεις.
Θα εξυπηρετούνται μόνο:
-
Πτήσεις υπερίπτασης του FIR Αθηνών,
-
Πτήσεις κρατικών αξιωματούχων,
-
Πτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας,
-
Νοσοκομειακές και ανθρωπιστικές αποστολές,
-
Αεροσκάφη σε ανάγκη ή σε αποστολές έρευνας-διάσωσης.
Οι εκπαιδευτικοί στους δρόμους
Τα σωματεία εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συμμετάσχουν δυναμικά στη συγκέντρωση στην Αθήνα, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς και εργασιακές συνθήκες.
Κλειστές οι λαϊκές αγορές – Δυναμική κινητοποίηση από παραγωγούς
Κλειστές θα παραμείνουν και οι λαϊκές αγορές σε όλη τη χώρα, καθώς οι παραγωγοί και πωλητές συμμετέχουν στην απεργία. Η Πανελλαδική Ομοσπονδία (ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ) ζητά:
-
Μείωση κόστους παραγωγής
-
Κατάργηση τραπεζικών προμηθειών στα POS κάτω των 10 ευρώ
-
Δραστική μείωση διοδίων
-
Αλλαγές στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις
-
Ελεύθερη συμμετοχή παραγωγών στις λαϊκές
-
Όχι στο ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής
Όπως τονίζουν, ο χαρακτήρας των λαϊκών αγορών κινδυνεύει, με συνέπεια πιθανή αύξηση τιμών στα βασικά είδη διατροφής.