Το Πάσχα του 2025 πλησιάζει και οι καταναλωτές ήδη ξεκινούν την αναζήτηση για το καλύτερο αρνί ή κατσίκι για το πασχαλινό τους τραπέζι. Ωστόσο, φέτος οι τιμές για τα παραδοσιακά αμνοερίφια αναμένεται να είναι αυξημένες κατά 1-2 ευρώ το κιλό σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Αύξηση τιμών λόγω της μειωμένης παραγωγής και της αυξημένης ζήτησης
Οι τιμές για τα αρνιά και τα κατσίκια αυτή τη χρονιά αναμένονται να κυμανθούν μεταξύ 14 και 16 ευρώ το κιλό κατά την πασχαλινή περίοδο, ενώ ήδη σε αρκετά κρεοπωλεία της Αθήνας οι τιμές κυμαίνονται γύρω από 12 έως 13 ευρώ/κιλό. Συγκριτικά με το Πάσχα του 2024, η τιμή παρουσιάζει αύξηση περίπου 1 ευρώ ανά κιλό, κάτι που φανερώνει την πίεση που ασκείται στην αγορά.
Η αυξημένη τιμή δεν οφείλεται μόνο στην εγχώρια ζήτηση αλλά και σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η μειωμένη παραγωγή λόγω της κακοκαιρίας Daniel και των ζωονόσων, οι οποίες επηρέασαν τη διαθεσιμότητα κρέατος. Το γεγονός ότι το φετινό Πάσχα συμπίπτει με το Καθολικό Πάσχα, επιφέρει αυξημένη ζήτηση, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τις πιέσεις στην αγορά.
Περιορισμένη παραγωγή και εξάρτηση από εισαγωγές
Η ελληνική κτηνοτροφία, που παραδοσιακά καλύπτει σημαντικό ποσοστό της ζήτησης για αρνιά και κατσίκια, φέτος δεν φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Η παραγωγή δεν καλύπτει παρά το 50% της συνολικής ζήτησης, με το υπόλοιπο 50% να καλύπτεται μέσω εισαγωγών, κυρίως από τη Ρουμανία.
Ο περιορισμένος αριθμός εγχώριων κτηνοτρόφων, ο οποίος οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως το αυξημένο κόστος παραγωγής και η μη βιωσιμότητα του κλάδου λόγω των οικονομικών πιέσεων, έχει περιορίσει την προσφορά κρέατος στην αγορά.
Εξαγωγές ελληνικών αρνιών και κατσικιών: Το ενδιαφέρον από τις ευρωπαϊκές αγορές
Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά την αυξημένη εγχώρια ζήτηση, το ενδιαφέρον για τα ελληνικά αμνοερίφια αυξάνεται και στο εξωτερικό. Ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τα υψηλής ποιότητας ελληνικά αρνιά και κατσίκια, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε επιπλέον πίεση στην αγορά, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τις τιμές.