Η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα επιστρέφει στην Ελλάδα, με το πρώτο κρούσμα για το 2025 να καταγράφεται στο Βόρειο Αιγαίο. Έτσι, τα συνολικά κρούσματα από το 2014 ανέρχονται σε 9. Η νόσος προκαλείται από ιό που μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος μολυσμένου τσιμπουριού και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες, όπως παράλυση και νευρολογικές διαταραχές.
Ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί για τον κίνδυνο και καλεί σε εγρήγορση. Η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα είναι ιογενής νόσος που προσβάλλει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και έχει τρεις υποτύπους: Ευρωπαϊκός, Σιβηρικός και Άπω Ανατολής. Οι τρεις κυριότεροι τρόποι μετάδοσης είναι το τσίμπημα μολυσμένου τσιμπουριού, η κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών και, πιο σπάνια, εργαστηριακά ατυχήματα.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σε 7 ημέρες και η νόσος έχει δύο φάσεις. Στην πρώτη, εμφανίζονται ήπια συμπτώματα (πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και ακολουθεί περίοδος ύφεσης. Στη δεύτερη φάση, προσβάλλεται το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, με μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτιδα. Η διάγνωση γίνεται με την ανίχνευση αντισωμάτων στον ορό ή ΕΝΥ.
Στην Ευρώπη, η νόσος ενδημεί σε δασώδεις και αγροτικές περιοχές, και ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί 9 εγχώρια κρούσματα, κυρίως σε κτηνοτρόφους και αγροτικές περιοχές. Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν άτομα που εργάζονται ή δραστηριοποιούνται σε περιοχές με κρότωνες, όπως κτηνοτρόφοι, αγρότες και πεζοπόροι.
Η νόσος δεν έχει ειδική θεραπεία, αλλά υπάρχει εμβόλιο για ορισμένες περιοχές υψηλού κινδύνου.