Αύριο, στις 11:00, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του, ορκιζόμενος ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων. Ο κ. Τασούλας, ο οποίος διαδέχεται την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην ανώτατη πολιτειακή θέση, θα δώσει τον καθιερωμένο όρκο, σύμφωνα με το άρθρο 33 του Συντάγματος.
Η τελετή θα ξεκινήσει με την προσφώνηση του προέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, και την αντιφώνηση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής εκλέχθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2025, λαμβάνοντας 160 ψήφους από τους βουλευτές. Οι άλλοι υποψήφιοι, Τάσος Γιαννίτσης, Λούκα Κατσέλη και Κωνσταντίνος Κυριακού, έλαβαν 34, 29 και 14 ψήφους αντίστοιχα.
Στην τελετή θα παραβρίσκεται ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας Ιερώνυμος, ο οποίος θα συνοδεύσει τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, καθώς και μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Μετά την ορκωμοσία, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι πρώτες ενέργειες για την ανάληψη των καθηκόντων του.
Βιογραφικό του Κωνσταντίνου Τασούλα
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας γεννήθηκε το 1959 στα Ιωάννινα και έχει σπουδάσει νομικά στην Αθήνα. Έχει διατελέσει βουλευτής από το 2000 και υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις, όπως Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και Πρόεδρος της Βουλής. Εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής το 2019 και επανεκλέχθηκε το 2023, ενώ έχει υπάρξει και ιδιαίτερος γραμματέας του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα.
Ο κ. Τασούλας είναι το ένατο πρόσωπο που αναλαμβάνει το ύπατο αξίωμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας από το 1974, διαδεχόμενος την Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά από πέντε χρόνια στη θέση αυτή.