Στη Σαντορίνη έφτασε ο πρωθυπουργός και αμέσως μετέβη στο το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» της Πυροσβεστικής.
Ο κ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα και ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται δίπλα στους κατοίκους των νησιών:
«Βρίσκομαι σήμερα στη Σαντορίνη μαζί με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για να επιβλέψουμε την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση αυτού του ενεργού γεωλογικού φαινομένου, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλος ο κρατικός μηχανισμός προφανώς έχει κινητοποιηθεί. Ακούμε με προσοχή τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις των ειδικών που με τη σειρά τους συμβουλεύουν την Πολιτική Προστασία. Θα εξακολουθούμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο. Δεν θα κάνουμε εμείς καμία επιστημονική εκτίμηση. Αυτή είναι η δουλειά άλλων να την κάνουν και να μας συμβουλεύσουν όπως το έχουν κάνει μέχρι τώρα. Να διαβεβαιώσω για ακόμα μία φορά τους κατοίκους της Σαντορίνης αλλά και τους κατοίκους όλων των γειτονικών νησιών που δοκιμάζονται αυτήν την περίοδο ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι στο πλευρό τους. Προφανώς είναι πολύ καλύτερα να προετοιμαζόμαστε και να προλαμβάνουμε γεγονότα παρά να τρέχουμε να τα αντιμετωπίσουμε εκ των υστέρων. Και πάλι συνιστώ ψυχραιμία, να ακούμε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και ευχόμαστε γρήγορα το φαινόμενο αυτό να τελειώσει και το νησί να ξαναβρεί πλήρως τους κανονικούς του ρυθμούς», τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, επισκέφθηκαν το νοσοκομείο του νησιού και μετέβησαν στο σημείο που διαμένουν στις σκηνές τους οι μονάδες της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ.
Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, και λίγο πριν τις 9:30 οι Κυκλάδες ταρακουνήθηκαν από σεισμό 4,8 Ρίχτερ. Στις 6:56 σημειώθηκαν 4,1 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο 23 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ την επόμενη μισή ώρα ακολούθησαν επτά δονήσεις.
Από την Κυριακή 26 Ιανουαρίου ως την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων 6.000 και πλέον μεγέθους άνω της μιας μονάδας, ανέφερε χθες Πέμπτη το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ).
Δείτε φωτογραφίες