Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός επέβλεψε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024, την πορεία υλοποίησης των άμεσων ενεργειών αντιμετώπισης των καταπτώσεων βράχων επί της Ε.Ο. 48 Λιβαδειάς – Άμφισσας, στο τμήμα: Αρχαιολογικός χώρος Δελφών – Αράχωβα.
Ακολούθως, ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής και ο Δήμαρχος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας Γιάννης Σταθάς συμμετείχαν σε “ανοικτή” έκτακτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Κοινότητας Δελφών, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φωκίδας Γιώργο Δελμούζο, την Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού & Πολιτισμού Φανή Παπαθωμά, την Περιφερειακή Σύμβουλο Φωκίδας Πέγκυ Αραβαντινού και εκπροσώπους συλλόγων και φορέων της περιοχής.
Είχαν προηγηθεί τεχνικές συσκέψεις, στις οποίες συμμετείχε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας Γιώργος Ντασιώτης, στελέχη των Τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε. Φωκίδας και συνεργαζόμενοι μελετητές, για τον σχεδιασμό των επόμενων ενεργειών προκειμένου να δοθεί σε κυκλοφορία ο δρόμος το συντομότερο δυνατό, υπό τη βασική προϋπόθεση της οδικής ασφάλειας και της προστασίας του αρχαιολογικού χώρου.
Υπενθυμίζεται ότι σε χρονικό διάστημα λιγότερο από ένα μήνα (28-10-2024 και 22-11-2024) προκλήθηκαν μαζικές καταπτώσεις βράχων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο πολιτών και εν τέλει τη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων. Επίσης ότι στις 15 Νοεμβρίου στην Άμφισσα ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα η πρόθεση για υλοποίηση έργου στρατηγικής αντιμετώπισης του φαινομένου.
Σε συνέχεια των τακτικών τεχνικών συσκέψεων και της σημερινής επίβλεψης των εργασιών, διαπιστώθηκαν τα εξής και αποφασίστηκαν οι ακόλουθες ενέργειες:
- Ολοκληρώθηκαν ήδη οι εργασίες καθαίρεσης βράχων σε σημεία εκτός του αρχαιολογικού χώρου.
- Εκκίνησε η καθαίρεση βράχων στα πρανή ανάντη του αρχαιολογικού χώρου και συγκεκριμένα από τον αρχαίο ναό Αθηνάς Προναίας έως την Κασταλία πηγή, υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας. Προηγήθηκε η κατασκευή προσωρινού επιχώματος τραπεζοειδούς διατομής, μήκους 160 μέτρων και ύψους 3 μέτρων, ώστε να μπορεί να γίνει καθαίρεση με ασφάλεια για τα μνημεία. Με την προϋπόθεση των καλών καιρικών συνθηκών, οι εργασίες καθαίρεσης θα διαρκέσουν έως και το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου.
- Ακολούθως, προβλέπεται η απομάκρυνση του επιχώματος και η μεταφορά των υλικών και των προϊόντων του “ξεσκαρώματος” σε προσωρινό αποδέκτη. Οι εργασίες προσωρινής προστασίας των πρανών θα ολοκληρωθούν με τον τελικό καθαρισμό του δρόμου, που θα γίνει σε συνεργασία με τον Δήμο Δελφών.
- Μετά από τις ανωτέρω εργασίες, προβλέπεται να αποδοθεί ο δρόμος σε κυκλοφορία. Ημερομηνία – στόχος γι’ αυτό είναι η 24η Δεκεμβρίου, με βασικότερη προϋπόθεση για την επίτευξή του, τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες τις προσεχείς ημέρες.
- Για να ληφθεί η σχετική απόφαση θα συγκληθεί έκτακτη μονοθεματική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.
- Περαιτέρω, εξασφαλίστηκε η προμήθεια και εκκινεί έργο τοποθέτησης προστατευτικού φράχτη ανάσχεσης βραχοπτώσεων. Αυτό απαιτείται για τη συνέχιση των εργασιών καθαίρεσης επικρεμάμενων βράχων με ασφάλεια για τον αρχαιολογικό χώρο σε άλλες χιλιομετρικές θέσεις, λιγότερο κατεπείγοντος χαρακτήρα, που θα πραγματοποιηθούν μετά την εορταστική περίοδο.
- Ολοκληρώνεται η βελτίωση του βοηθητικού δρόμου των Δελφών σε συνεργασία με τον Δήμο Δελφών. Πέραν της εξομάλυνσης και ισοπέδωσης της αγροτικής οδού, τοποθετούνται άμεσα στηθαία ασφαλείας σε κρίσιμες στροφές, πλαστικοί οριοδείκτες και κατάλληλη σήμανση. Μετά την απόδοση σε κυκλοφορία της Ε.Ο. 48 Λιβαδειάς – Άμφισσας (στο τμήμα Αρχαιολογικός χώρος Δελφών – Αράχωβα), προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τσιμεντόστρωση σε επιλεγμένες θέσεις της αγροτικής – βοηθητικής οδού.
Τέλος, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με τις αντίστοιχες του Υπουργείου Υποδομών για την ανάληψη από μέρους των τελευταίων της αρμοδιότητας για την υλοποίηση του εξαγγελθέντος στρατηγικού έργου οριστικής προστασίας της Ε.Ο. 48 Λιβαδειάς – Άμφισσας (τμήμα Αράχωβα – Δελφοί) και του αρχαιολογικού χώρου.
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Δώσαμε και δίνουμε μάχη με το χρόνο για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία, δίχως να κινδυνεύσουν ζωές, δίχως να κινδυνεύσει και ο αρχαιολογικός χώρος. Επιβλέψαμε τις εργασίες και διαπιστώσαμε και από κοντά ότι ολοκληρώνονται γρήγορα και σωστά όλες οι άμεσες ενέργειες αντιμετώπισης του φαινομένου των βραχοπτώσεων. Μένουν πλέον πολύ λίγες μέρες υπομονής. Κατανοούμε πλήρως, την όχληση και τη ζημία που προκαλεί το φαινόμενο των βραχοπτώσεων εν μέσω τουριστικής περιόδου και δουλεύουμε για να κάνουμε αυτές τις ημέρες ακόμη λιγότερες!»