Ο σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Χαλκιδική είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σεισμικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχο, ο οποίος μίλησε για το γεγονός στo ΕΡΤNews.
Ο σεισμός προκλήθηκε από ένα συνηθισμένο ρήγμα, με κατεύθυνση βορειοδυτική-νοτιοανατολική, σε μια περιοχή της Χαλκιδικής που γενικά εμφανίζει χαμηλή σεισμικότητα. Παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής δεν είναι συνηθισμένοι σε σεισμούς, ο κ. Παπαζάχος υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα τυπικό γεγονός για τα ελληνικά δεδομένα.
Όσον αφορά τη φύση του ρήγματος, ο καθηγητής εξήγησε πως η έρευνα στα θαλάσσια ρήγματα είναι περιορισμένη και τα περισσότερα από αυτά δεν φτάνουν στην επιφάνεια, γεγονός που τα καθιστά δύσκολο να αναγνωριστούν.
Στην περιοχή όπου σημειώθηκε ο σεισμός δεν υπάρχουν μεγάλα ή γνωστά ρήγματα με καταγεγραμμένη δραστηριότητα στο παρελθόν, αν και στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά μικρότερα ρήγματα μήκους 10-15 χιλιομέτρων που μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς μεγέθους έως και 6 Ρίχτερ. Ο συγκεκριμένος σεισμός, όπως δήλωσε, δεν παρουσιάζει κάτι το ιδιαίτερο, και η μετασεισμική του ακολουθία κρίνεται φυσιολογική.
Παρότι δεν είναι βέβαιο ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, ο κ. Παπαζάχος τόνισε πως το πιθανότερο σενάριο είναι η φυσιολογική εξασθένιση της μετασεισμικής δραστηριότητας τις επόμενες ημέρες.
Ωστόσο, ανέφερε πως οι κάτοικοι ενδέχεται να αντιληφθούν περισσότερους μικρούς σεισμούς, οι οποίοι ίσως συνοδεύονται από θόρυβο, προκαλώντας κάποια ανησυχία. Παράλληλα, συνέστησε προσοχή για παλιά κτίρια της περιοχής που ίσως έχουν υποστεί ζημιές, ιδιαίτερα εκείνα που χτίστηκαν κατά την περίοδο εγκατάστασης των προσφύγων.
Σχετικά με την πιθανότητα ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων, ο καθηγητής ήταν κατηγορηματικός: ένας μικρός σεισμός, όπως αυτός, δεν έχει τη δυναμική να προκαλέσει ντόμινο. Οι μεγάλοι σεισμοί μπορούν να επηρεάσουν μόνο γειτονικά ρήγματα, και αυτό μόνο αν τα ρήγματα είναι ήδη “ώριμα” να σπάσουν. Όπως εξήγησε, ένας σεισμός μπορεί να επιταχύνει τη γένεση ενός άλλου που ήταν ήδη κοντά στο σημείο ωριμότητας, αλλά δεν μπορεί να τον προκαλέσει από μόνος του. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα και τα μοντέλα που έχουν εφαρμοστεί, οι τυπικοί σεισμοί, όπως αυτός της Χαλκιδικής, δεν έχουν σημαντικές επιπτώσεις.