Στο Λονδίνο θα βρεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο Δευτέρα, ενώ το πρωί της Τρίτης θα συναντηθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ με τον Βρετανό πρωθυπουργό, σερ Κιρ Στάρμερ.
Η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο ξεκινά τη Δευτέρα το πρωί, με την εναρκτήρια ομιλία του στο 3ο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται από τη Morgan Stanley σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει τη σημασία της δημοσιονομικής σταθερότητας ως θεμελιώδους αξίας, ενώ θα τονίσει την πολιτική σταθερότητα που χαρακτηρίζει την Ελλάδα, σε αντίθεση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
Τι θα συζητηθεί με τον Στάρμερ
Η συνάντηση της Τρίτης μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βρετανού πρωθυπουργού, σερ Κιρ Στάρμερ, αναμένεται να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
Σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις για την Ευρώπη, η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε τρόπους συνεργασίας σε βασικούς τομείς όπως η ναυτιλία, η έρευνα και η καινοτομία, καθώς και ο τουρισμός. Επιπλέον, θα τεθεί στο επίκεντρο το ζήτημα του μεταναστευτικού, με τη Βρετανία να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις μεθόδους που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα για τη βελτιωμένη φύλαξη και διαχείριση των συνόρων της.
Παράλληλα, οι δύο ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν τη σημασία του συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως ενόψει της επικείμενης θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-2026. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται επίσης οι επιπτώσεις των δύο μεγάλων πολέμων που επηρεάζουν την Ευρώπη, δηλαδή της σύγκρουσης στην Ουκρανία και της κρίσης στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι ευρω-βρετανικές σχέσεις γενικότερα.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, παρόλο που δεν αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό θέμα της συζήτησης, το ελληνικό αίτημα παραμένει σταθερό. Σύμφωνα με πηγές, η συζήτηση για τα Γλυπτά συνεχίζεται κυρίως με το Βρετανικό Μουσείο, ενώ ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις με το ίδρυμα παραμένουν ενεργές.
Τι δηλώνει η Βρετανία για τα Γλυπτά
Η βρετανική κυβέρνηση, μέσω εκπροσώπου της, αναφέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα και τη συζήτηση που συνεχίζεται με το Βρετανικό Μουσείο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, υπάρχει η πιθανότητα ενεργοποίησης ορισμένων διατάξεων του νόμου περί Ευαγών Ιδρυμάτων, που ψηφίστηκε το 2022, και οι οποίες παρέμειναν “παγωμένες”. Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν ότι οι επίτροποι των ιδρυμάτων, όπως τα μουσεία, θα μπορούσαν να επιτρέψουν την οριστική αφαίρεση εκθεμάτων, εφόσον κρίνουν ότι υπάρχει «ηθική υποχρέωση». Με αυτή τη διαδικασία, θα μπορούσε να παρακαμφθεί ο νόμος του 1963, που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Εργατικό Κόμμα εξετάζει «όλες τις επιλογές» σχετικά με το ζήτημα.
Η συζήτηση για τα Γλυπτά επικεντρώνεται γύρω από την αναζήτηση μιας λύσης που θα παρακάμψει το κρίσιμο θέμα της κυριότητας των έργων. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τα Γλυπτά ανήκει στους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, σύμφωνα με την πάγια θέση του Λονδίνου.
Όσον αφορά τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού, Λίσα Νάντι, για τη «μελέτη» των αιτημάτων επαναπατρισμού εκθεμάτων από βρετανικά μουσεία, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο αλλαγής της υπάρχουσας πολιτικής για τα αποκαταστάσια και ότι οι αποφάσεις σχετικά με τις συλλογές των μουσείων, περιλαμβανομένων των δανεισμών, είναι ζήτημα των επιτρόπων του κάθε μουσείου.
Επιπλέον, υπενθυμίστηκε ότι ο νόμος του 1963 απαγορεύει την μόνιμη αφαίρεση αντικειμένων από τις συλλογές του Βρετανικού Μουσείου, εκτός από εξαιρέσεις, όπως για ανθρώπινα λείψανα ηλικίας κάτω των 1.000 ετών και για αντικείμενα που προέρχονται από τη ναζιστική περίοδο. Η ερώτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα έτυχε σύντομης αναφοράς κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο μεταξύ της Ελληνίδας υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, και του Βρετανού υφυπουργού Πολιτισμού, σερ Κρις Μπράιαντ, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης για τον τουρισμό.
Ομιλία Μητσοτάκη στο συνέδριο της Morgan Stanley
Η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο ξεκινά τη Δευτέρα το πρωί, με την έναρξη του 3ου Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου, το οποίο διοργανώνει η Morgan Stanley σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε δημόσια συζήτηση με τον επικεφαλής του τμήματος Investment Banking Ευρώπης της Morgan Stanley, Μασιμιλιάνο Ρουτζιέρι, και θα έχει κλειστές συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την αδιαπραγμάτευτη σημασία της δημοσιονομικής σταθερότητας στη χώρα, ενώ θα αναφερθεί στην πολιτική σταθερότητα της Ελλάδας, την ώρα που πολιτικοί κίνδυνοι πλήττουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν επίσης ελληνικές τράπεζες, το Χρηματιστήριο και μεγάλες εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με 100 ισχυρά επενδυτικά funds, που διαχειρίζονται περίπου 30 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσης συμμετοχή σε ειδικό workshop που διοργανώνει το Ινστιτούτο Μπλερ για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), το οποίο έχει εκδώσει πρόσφατα έναν οδηγό για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από κυβερνήσεις. Το workshop, που οργανώνεται με στόχο να υποστηρίξει την ελληνική κυβέρνηση, θα εστιάσει σε προτάσεις για τη χρήση της ΑΙ σε τομείς κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα, όπως η Υγεία, η Κλιματική Κρίση, η Πολιτική Προστασία και η Απασχόληση.
Ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο για τη μετάβαση της Ελλάδας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, το οποίο του παρέδωσε πρόσφατα η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη.