Πολυμελή εγκληματική οργάνωση, που εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες, με διάφορες μεθόδους, μεταξύ άλλων και με το δήθεν πρόσχημα πωλήσεων αυτοκινήτων μέσω Internet, εξάρθρωσε η Αστυνομία. Η 37μελης σπείρα, δρούσε με συγκεκριμένη μεθοδολογία και τεχνάσματα και είχε αποκομίσει παράνομο όφελος από τη δράση της 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι ψεύτικες αγγελίες, οι δήθεν λογιστές και οι επικοινωνίες σε viber και messenger
1η μεθοδολογία
Ανέβαζαν σε διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως το Facebook MarketPlace εικονικές αγγελίες, πώλησης αυτοκινήτων και αγροτικών μηχανημάτων, σε πολύ χαμηλή και δελεάζουσα τιμή, για να προσελκύσουν έτσι το ενδιαφέρον πληθώρας υποψηφίων αγοραστών, ζητώντας προκαταβολές για να έρθουν σε συμφωνία.
2η μεθοδολογία
Επικοινωνούσαν με πολίτες προσποιούμενοι υπαλλήλους δημοσίων φορέων με πρόφαση ότι είναι δικαιούχοι είτε κρατικής επιδότησης είτε επιστροφής χρημάτων.
Με το πρόσχημα να παραλάβουν το χρηματικό ποσό άμεσα, τα υποψήφια θύματα καθοδηγούνταν από τα μέλη της οργάνωσης σε ενέργειες για την απόσπαση των χρηματικών τους ποσών.
3η μεθοδολογία
Προσποιούμενοι συνεργάτες των λογιστών των υποψήφιων θυμάτων (ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ -περιπτέρων) και με πρόφαση ότι πρέπει να αναβαθμίσουν το σύστημα της ταμειακής μηχανής, έπειθαν τους τελευταίους να εκδίδουν προπληρωμένες κάρτες και να τους δίνουν τα στοιχεία τους.
Οι λογαριασμοί mules
Τα μέλη της σπείρας, αποσπούσαν χρηματικά ποσά είτε απευθείας, μέσω μεταφορών χρηματικών ποσών, είτε μέσω λογαριασμών τρίτων.
Ειδικότερα, εντόπιζαν άτομα που είχαν ανάγκη (χρήστες ναρκωτικών ουσιών, άτομα εθισμένα στο τζόγο, επαίτες κ.α.), τα οποία τους παραχωρούσαν τα τραπεζικά τους στοιχεία, έναντι ανταλλάγματος από 300 έως 500 ευρώ.
Τα άτομα αυτά παρέδιδαν στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κάρτες και την ταυτοποιημένη στην τράπεζά τους τηλεφωνική σύνδεση – συσκευή κινητής τηλεφωνίας στην οποία ελάμβαναν τους κωδικούς μιας χρήσης (OTPs) στα μέλη της οργάνωσης.
Με την ολοκλήρωση της απάτης, δήλωναν ψευδώς ότι έχασαν το κινητό τους τηλέφωνο.
Αρκετές φορές πραγματοποιούσαν άμεσες αγορές στο Internet, «εξαργυρώνοντας» τα χρήματα σε προϊόντα αξίας για πιθανή μεταπώληση.
Οι “επενδύσεις” σε πολυτελή αυτοκίνητα και κατοικίες
Σύμφωνα με την Αστυνομία, η οργάνωση δρούσε σαν μια καλά οργανωμένη επιχείρηση με τεράστια κέρδη.
Με την λεία τους, προέβαιναν σε αγορές πολυτελών οχημάτων, στην ανέγερση κατοικιών αλλά και σε άλλες αγορές.
Από την προανάκριση προκύπτει ότι το κύκλωμα δρούσε από αρχές Οκτωβρίου του 2022, σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Η οργάνωση είχε ως «κέντρα» της την περιοχή οικισμών του Ζευγολατιού και των Εξαμιλίων Κορινθίας, αλλά και το ‘Αργος Αργολίδος, όπου είχαν στήσει τα αρχηγεία – τηλεφωνικά κέντρα τους.
Κομβικό ρόλο στην λειτουργία της οργάνωσης, έπαιζαν τα μέλη που ήταν επιφορτισμένα με την ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ, λαμβάνοντας μέτρα προστασίας (μάσκες, κουκούλες).
Η Σαλαμίνα αποτέλεσε επιχειρησιακό κέντρο του Ζευγολατιού και των Εξαμιλίων Κορινθίας, ένεκα της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας, αλλά και μεγάλης στρατολόγησης μελών που πέτυχε η οργάνωση.
Αντίστοιχα, η Αμαλιάδα και η Γαστούνη Ηλείας αποτέλεσε επιχειρησιακό κέντρο του ‘Αργους για τους ίδιους λόγους.
Ghost phones
Τα μέλη της οργάνωσης, είχαν εφοδιασθεί με πλήθος, τηλεφωνικών συνδέσεων «ghost phones» και τηλεφωνικών συσκευών, οι οποίες αντιστοιχούσαν πολλές φορές σε τηλεφωνικές συνδέσεις με αριθμούς κλήσης διαδοχικής σειράς και ήταν ονομαστικοποιημένες ως επί το πλείστον σε τρίτα πρόσωπα και συγκεκριμένα αλλοδαπούς.
Στο πλαίσιο της ευρείας κλίμακας επιχείρησης που έλαβε χώρα χθες το πρωί κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων πλήθος τραπεζικών καρτών, τραπεζικών βιβλιαρίων, ηλεκτρονικών συσκευών και τηλεφωνικών συνδέσεων, οπλισμός, πιστόλι φωτοβολίδων, tazer, πλήθος οχημάτων, χρηματικό ποσό και ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.