Νίκος Παναγιωτόπουλος στην Today Press: «Η μετανάστευση αφορά ολόκληρη την ΕΕ και απαιτεί κοινές ευρωπαϊκές λύσεις»
21 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Παναγιωτόπουλος στην Today Press: «Η μετανάστευση αφορά ολόκληρη την ΕΕ και απαιτεί κοινές ευρωπαϊκές λύσεις»

Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

by todaypress
26/10/2024 09:30
in ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ,
Νίκος Παναγιωτόπουλος στην Today Press: «Η μετανάστευση αφορά ολόκληρη την ΕΕ και απαιτεί κοινές ευρωπαϊκές λύσεις»
Share on FacebookShare on Twitter

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Συνέντευξη στη Μάρθα Λεκκάκου 

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αφήσει ανθρώπους να πνίγονται στη θάλασσα. Είναι θέμα αρχών και ανθρωπιάς. Είμαστε υποχρεωμένοι να διαχειριστούμε αυτές τις προκλήσεις με σεβασμό προς τη ζωή, αλλά παράλληλα να προστατεύουμε τα σύνορά μας», σημειώνει με συνέντευξή του στην Today Press o Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο για μαζικές επιστροφές μεταναστών στη χώρα μας.

Πώς αντιμετωπίζετε την πιθανή αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τον Λίβανο λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή;

Ξεκινώντας θα ήθελα να τονίσω ότι το πρώτο 9μηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, καταγράφεται μία αύξηση των μεταναστευτικών ροών της τάξης του 25%. Από κει και μετά, το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα, και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εντείνουν τις πιέσεις τόσο σε επίπεδο ροών όσο και σε θέματα ασφάλειας. Η προστασία των συνόρων και η αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης είναι πλέον κεντρικά ζητήματα που απαιτούν άμεση δράση. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Νότιο Λίβανο είναι πιθανό να δημιουργήσουν νέα κύματα προσφύγων, προσθέτοντας πίεση στις ήδη υπάρχουσες ροές από την περιοχή. Όπως συνέβη και με την Ουκρανία το 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να παρέμβει με οργανωμένο σχέδιο για την υποδοχή και προστασία προσφύγων πολέμου, αν χρειαστεί.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε δει αύξηση των ροών από τον Λίβανο, αλλά ένα τέτοιο σενάριο είναι πιθανό και πρέπει να υπάρξει προετοιμασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι σημαντικό να ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά και να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο.

Η Ελλάδα, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., οφείλει να διαχειριστεί αυτές τις πιέσεις με συντονισμό και αποτελεσματικότητα. Όπως έχει επισημάνει, είναι απαραίτητο να βρούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση σε αυτό το κοινό πρόβλημα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες ή την εφαρμογή διαφορετικών πολιτικών από κάθε χώρα. Η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να γίνει αυστηρότερη, δίνοντας έμφαση στην προστασία των συνόρων, στην αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής κρίσης και, βέβαια, στον σεβασμό των διεθνών συνθηκών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πώς σκοπεύετε να ανταποκριθείτε στις ανθρωπιστικές προκλήσεις που δημιουργεί η μετανάστευση;

Το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αφήσει ανθρώπους να πνίγονται στη θάλασσα. Είναι θέμα αρχών και ανθρωπιάς. Είμαστε υποχρεωμένοι να διαχειριστούμε αυτές τις προκλήσεις με σεβασμό προς τη ζωή, αλλά παράλληλα να προστατεύουμε τα σύνορά μας. Η ισορροπία αυτή είναι κρίσιμη για την πολιτική μας.

Στο πλαίσιο αυτό, διασφαλίζουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όσους φτάνουν στη χώρα μας και επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου, ώστε να περιορίσουμε την αβεβαιότητα και να δώσουμε άμεσες λύσεις. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς για τη δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο, ώστε το βάρος της μετανάστευσης να διαμοιραστεί ισότιμα σε όλα τα κράτη-μέλη.

Η ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία μας αποτελεί βασική προτεραιότητα. Μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και υποστήριξης, στόχος μας είναι να τους παρέχουμε τα εργαλεία για μια νέα αρχή, ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή.

Όλα αυτά υλοποιούνται με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, ενώ παράλληλα ενισχύουμε την ασφάλεια στα σύνορα, ώστε να υπάρχει τάξη και ασφάλεια τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους πολίτες της χώρας. Η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι ζήτημα ευθύνης, και η πολιτική μας είναι να προσεγγίζουμε αυτό το πολύπλοκο θέμα με ανθρωπιά, αλλά και ρεαλισμό.

Δεδομένης της στάσης της Γερμανίας, υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη με μαζικές επιστροφές μεταναστών;

Όχι, δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο για μαζικές επιστροφές μεταναστών στη χώρα μας. Η Ελλάδα λειτουργεί στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συμφωνιών, όπως το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και τις οδηγίες του Σένγκεν, που θέτουν σαφείς όρους και διαδικασίες για τις επιστροφές. Αυτές αφορούν κυρίως άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις διεθνούς προστασίας ή έχουν μετακινηθεί παράτυπα εντός της Ε.Ε., και πραγματοποιούνται σε περιορισμένη και στοχευμένη βάση.

Οι φήμες περί μαζικών επιστροφών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι επιστροφές γίνονται μόνο όταν πληρούνται αυστηρά νομικά κριτήρια, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς μας υποχρεώσεις. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές με υπευθυνότητα, προσφέροντας αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής σε όσους το δικαιούνται. Και παρά τις πολιτικές πιέσεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων παραμένει αμετάβλητη. Είναι, ωστόσο, επιτακτική ανάγκη να βελτιωθεί το σύστημα κατανομής των αιτούντων άσυλο και να ενισχυθούν οι επιστροφές, όπου κρίνεται αναγκαίο.

Ωστόσο το ζήτημα των επιστροφών τέθηκε και από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η χώρα μας πως το αντιμετωπίζει;

Η αυστηρή φύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Η Ελλάδα, από το 2019, έδειξε τον δρόμο, εφαρμόζοντας μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική για την προστασία των εξωτερικών συνόρων. Σήμερα, βλέπουμε την Ε.Ε. να ακολουθεί την ίδια κατεύθυνση και αυτό αποτελεί μια σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας.

Όμως, το επόμενο βήμα είναι εξίσου σημαντικό: η θέσπιση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου για τις επιστροφές. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους διακινητές, τις εγκληματικές αυτές οργανώσεις, να καθορίζουν ποιος θα εισέρχεται στην Ευρώπη. Εμείς πρέπει να έχουμε τον έλεγχο και να διασφαλίζουμε ότι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους. Η διαδικασία των επιστροφών μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είναι αναγκαία. Για αυτόν τον λόγο, η συνεργασία με τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική εφαρμογή της πολιτικής μας. Η Ελλάδα έχει δείξει ότι είναι έτοιμη να πρωτοστατήσει σε αυτό το πεδίο, και περιμένουμε από την Ευρώπη να κινηθεί με την ίδια αποφασιστικότητα.
Το μήνυμα είναι σαφές: η Ευρώπη πρέπει να έχει τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο θα πρέπει να επιστρέφουν, ώστε το σύστημα να είναι δίκαιο και αποτελεσματικό. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουμε τις αξίες και τα συμφέροντα της Ένωσής μας.

Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών σε περιοχές όπως η Κρήτη όπου υπάρχει αντίσταση στη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας μεταναστών;

Κατανοώ πλήρως τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών. Ωστόσο, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν σχεδιάζεται η δημιουργία νέων μόνιμων δομών στην Κρήτη ή σε άλλες περιοχές. Όσον αφορά την Κρήτη, υπάρχει στο τραπέζι η σκέψη για μια προσωρινή και κλειστή μονάδα προσωρινής φιλοξενίας, η οποία θα λειτουργεί αποκλειστικά για ολιγοήμερες διαδικασίες ταυτοποίησης και καταγραφής. Αυτή η μονάδα θα εξυπηρετεί τη γρήγορη και ασφαλή διαχείριση των ροών, διασφαλίζοντας την ασφάλεια τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο και των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα μας.

Είναι κρίσιμο να ξεκαθαρίσουμε ότι η διαδικασία αυτή θα διαρκεί μόνο λίγες μέρες, και δεν θα υπάρξει καμία μόνιμη εγκατάσταση. Οι φήμες για μεγάλες μόνιμες δομές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τις αφίξεις, αποφεύγοντας την παρατεταμένη παραμονή των ατόμων αυτών στις περιοχές.

Παράλληλα, δεσμευόμαστε να βρισκόμαστε σε διαρκή διάλογο με τις τοπικές κοινότητες για να διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις μας λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες των κατοίκων. Οι λύσεις που προκρίνουμε είναι προσωρινές, ελεγχόμενες, και δεν θα επιβαρύνουν την καθημερινότητα των περιοχών, με απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλεια και τη συνεργασία με τους πολίτες.

Tags: ΜΑΡΘΑ ΛΕΚΚΑΚΟΥΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα κίνητρα – Οι επικίνδυνες προεκτάσεις: Γιατί ο Πούτιν δεν πήγε στη Κωνσταντινούπολη; Που οδηγούμαστε;
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα κίνητρα – Οι επικίνδυνες προεκτάσεις: Γιατί ο Πούτιν δεν πήγε στη Κωνσταντινούπολη; Που οδηγούμαστε;

17/05/2025 12:05
Βιβή Χαραλαμπογιάννη στην Today Press: «Η κρίση των πολιτών είναι μείζονος σημασίας για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δημοσίου»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βιβή Χαραλαμπογιάννη στην Today Press: «Η κρίση των πολιτών είναι μείζονος σημασίας για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δημοσίου»

17/05/2025 11:08
Η Eurovision και η φαντασίωση της ευρωπαϊκής αποδοχής
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Eurovision και η φαντασίωση της ευρωπαϊκής αποδοχής

17/05/2025 11:00
Σέβη Βολουδάκη στην TP: «Σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα δεν θα αποτελεί προορισμό εύκολης και παράνομης πρόσβασης»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σέβη Βολουδάκη στην TP: «Σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα δεν θα αποτελεί προορισμό εύκολης και παράνομης πρόσβασης»

17/05/2025 10:31
Γιάννης Καντέλης: Το μπαράζ διπλωματικών επαφών και τα εξοπλιστικά
ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιάννης Καντέλης: Το μπαράζ διπλωματικών επαφών και τα εξοπλιστικά

17/05/2025 08:02
Αστερομάτα 2.0
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αστερομάτα 2.0

17/05/2025 00:05
Διαβάστε αυτό το Σάββατο 17 Μαΐου στην Today Press
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε αυτό το Σάββατο 17 Μαΐου στην Today Press

16/05/2025 23:15
Υπ. Οικονομικών: Σε ισχύ η βελτιωμένη πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκσυγχρονισμός του Εθνικού Δικτύου Υποδομών και Έρευνας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

16/05/2025 20:37
Στ. Καλαφάτης: “Το ΕΚΕΤΑ πρότυπο για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Καλαφάτης: “Το ΕΚΕΤΑ πρότυπο για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας”

16/05/2025 18:35

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #157


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας
SPORTS

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας

17 Μαΐου 2025

...

Read moreDetails

Μαφιόζικο χτύπημα στα Άνω Λιόσια: Οι εκτιμήσεις των Αρχών

Βαθύ κράτος

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved
Powered by FOCUS ON GROUP

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved
Powered by FOCUS ON GROUP