Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
του Γιάννη Καντέλη
Οι προσπάθειες του Μεγάρου Μαξίμου να αποφορτιστεί το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και να πέσουν οι τόνοι δεν έχουν αποδώσει στον βαθμό που θα επιθυμούσε. Η ενημέρωση των υπουργών για τα νομοσχέδια, οι συνάξεις σε ταβέρνες και τα τετ α τετ που έχει ο Πρωθυπουργός σχεδόν καθημερινά με βουλευτές στο γραφείο του έχουν λειάνει αρκετές γωνίες, όμως, δεν έχουν αποσυμπιέσει πλήρως τον ατμό που έχει συσσωρευτεί κάτω από το καπάκι. Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν εκτιμούν ότι υπάρχει μία συντονισμένη κίνηση που λειτουργεί ως εσωκομματική αντιπολίτευση, δικαιολογούν σε έναν βαθμό την κριτική όταν βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία και δεν είναι κακοπροαίρετη, αλλά δεν παραγνωρίζουν και τους κινδύνους από μία παρατεταμένη γκρίνια και αμφισβήτηση κεντρικών πολιτικών αποφάσεων.
Κυβερνητικά στελέχη στρέφουν την προσοχή τους στους ψιθύρους που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ ορισμένων γαλάζιων βουλευτών για τον ελληνοτουρκικό διάλογο και τις αντιρρήσεις που εκφράζουν για μία πιθανή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Πρόκειται για βουλευτές που κινούνται στην δεξιά πτέρυγα του κόμματος και έχουν αναφορές είτε στον Αντώνη Σαμαρά είτε στον Κώστα Καραμανλή και σε ιδιωτικές συζητήσεις χαρακτηρίζουν λάθος την προσφυγή στη Χάγη για την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία.
Παρότι, η Ελλάδα υποστηρίζει διαχρονικά ότι τα προβλήματα με τη γείτονα μπορούν να λυθούν μόνο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και άρα στην Χάγη, ύστερα από την υπογραφή συνυποσχετικού, η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επιδιώξει στην πράξη αυτή τη λύση, φαίνεται ότι δεν βρίσκει όλους σύμφωνους.
Ξεκάθαρες αντιρρήσεις έχουν εκφράσει και οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής. Ορισμένες πηγές θεωρούν ότι αυτό είναι και το αόρατο νήμα που τους ενώνει στην πολεμική που έχουν αναπτύξει απέναντι στην κυβέρνηση, πέρα από την προσωπική τους δυσφορία προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Απάντηση στον Σαμαρά
Το πλέον προβληματικό, όμως, είναι όταν εμπλέκονται στα εθνικά θέματα θεωρίες συνομωσίας που ξεκινούν από συγκεκριμένα κέντρα και βρίσκουν έκφραση μέσω αυτών, λένε κυβερνητικά στελέχη.
«Μακριά από νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή “λύσεις” άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι “μαγειρεύονται” – εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον», είπε σε ομιλία του στην Κύπρο ο Αντώνης Σαμαράς, βάζοντας στη ζυγαριά την επίλυση του Κυπριακού με τον ελληνοτουρκικό διάλογο για τις θαλάσσιες ζώνες.
Κάτι που ενέτεινε τον προβληματισμό στην Ηρώδου Αττικού.
«Είναι σεβαστές οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού. Θέλω να θυμίσω ότι όταν ήταν αυτός πρωθυπουργός ήταν ο άνθρωπος o οποίος συναντήθηκε με τον κύριο Ερντογάν και επί διακυβέρνησης του κύριου Σαμαρά και με υπουργό τον κύριο Βενιζέλο γίνονταν και διερευνητικές επαφές», ήταν η απάντηση με νόημα του κ. Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες. Ο Πρωθυπουργός έσπευσε στη συνέχεια να διαχωρίσει τον κ. Σαμαρά από τους «υπερπατριώτες της δεξιάς» στους οποίους εξαπέλυσε δριμεία επίθεση προκειμένου να το ακούσουν …όλοι.
«’Οτι συζητάμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε. Ούτε ξεπουλάμε ούτε προδίδουμε κανέναν. Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά στην ιστορία της αυτή την ακραία ρητορική η οποία δεν υπηρετεί τελικά τα εθνικά συμφέροντα και σίγουρα δεν κομίζει και καμία ουσιαστική εναλλακτική στο τραπέζι», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας όπως είπε μία οφειλόμενη απάντηση «προς όλους αυτούς οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πατριώτες απ’ ότι είμαστε όλοι εμείς».
Και έκλεισε την τοποθέτηση του με ένα φαρμακερό σχόλιο:
«Υποψιάζομαι ότι σε μια πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια».
«Δεν δέχομαι εκβιασμούς»
Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι «δεν δέχομαι εκβιασμούς», εκτιμούν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη. Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με την ανάλυση τους, έχει αποδείξει ότι δεν τίθεται υπό κηδεμονία και δεν διστάζει να λάβει καθαρές λύσεις μπροστά στα αδιέξοδα.
Σημαίνει αυτό εκλογές; Όχι είναι η απάντηση «διότι δεν υπάρχει λόγος. Δεν αμφισβητείται η εξωτερική πολιτική από την κυβερνητική παράταξη».
«Δεν είμαστε εκεί», σημειώνουν άλλες πηγές, που μιλούν για σενάρια αμφισβήτησης της κυβέρνησης που εκπορεύονται από συγκεκριμένους κύκλους που δεν έχουν σχέση με την παράταξη και τις απόψεις των βουλευτών του κόμματος.
Το απόγευμα της Τρίτης έχει προγραμματιστεί στη Βουλή ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στους βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Θεμάτων, προκειμένου να έχουν εικόνα για την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, τις θέσεις και την τακτική της κυβέρνησης.
«Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να είναι όλοι ενήμεροι για τους στόχους μας και την αδιαπραγμάτευτη θέση μας για τα κυριαρχικά δικαιώματα», όπως υπογραμμίζουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.
Στην Επιτροπή συμμετέχουν βουλευτές όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Μίλτος Χρυσομάλλης, που διατηρούν επιφυλάξεις.
Η στιγμή δεν είναι τυχαία. Στις 8 Νοεμβρίου θα έρθει στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν προκειμένου οι δύο υπουργοί να εξετάσουν αν υπάρχει συναντίληψη στους όρους και τους κανόνες για να προχωρήσουν Αθήνα και Άγκυρα στο επόμενο βήμα της συζήτησης για τις θαλάσσιες ζώνες.
«Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο», σημειώνουν αρμόδιες πηγές, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα συζητά με την Τουρκία «από πολύ πιο ισχυρή θέση διπλωματικά και αμυντικά απ’ ότι οποιαδήποτε άλλη φορά στο παρελθόν».
Σε κάθε περίπτωση, η στήριξη του κ. Μητσοτάκη στους χειρισμούς του κ. Γεραπετρίτη είναι απόλυτη και ξεκάθαρη, κάτι που διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία απέναντι στους «πατριώτες της φακής» που εξαπολύουν κατηγορίες για υποχωρήσεις και ενδοτισμό.