Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Το φετινό καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως ένα ακραίο καλοκαίρι. Ο Ιούνιος, ο Ιούλιος αλλά και ο Αύγουστος, αποτελούν από τους θερμότερους μήνες που έχουν ιστορικά καταγραφεί με τους επιστήμονες να δηλώνουν βέβαιοι πως ο «λογαριασμός» θα είναι… βαρύς για το 2024, που πιθανότητα θα ανακηρυχθεί ως το πιο θερμό έτος μέχρι σήμερα.
Η κλιματική κρίση είναι παρούσα, οι θερμοκρασίες είναι απίστευτα υψηλές και δημιουργούν ένα θερμικό στρες όλο το 24ωρο, ακόμη και τη νύχτα, κυρίως στους κατοίκους των μεγάλων πόλεων, που αναζητούν εναγωνίως μικρές πράσινες οάσεις ή έστω τη σκιά ενός δέντρου. Ειδικά στην Αττική, όπου το πράσινο τείνει να εξανεμιστεί, καθώς τα τελευταία οκτώ έτη έχουν καταγραφεί 700.000 περίπου καμένες εκτάσεις, το περιβαλλοντικό πρόβλημα και η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, είναι γεγονότα αδιαμφισβήτητα με τους κατοίκους να αναγνωρίζουν πως για την επιβίωσή τους θα πρέπει να σωθεί και το τελευταίο πράσινο φύλλο.
Η «δύναμη» του υγρού στοιχείου
Οι πιο τυχεροί επισκέπτονται, όταν βρίσκουν χρόνο μια από τις δημοτικές πισίνες ή «φλερτάρουν» με όση δροσιά μπορούν να τους προσφέρουν τα σιντριβάνια της πόλης.
Πιο εξοικειωμένοι με την μικρή …απόλαυση ενός συντριβανιού, παραμένουν ωστόσο οι τουρίστες οι οποίοι – αδυνατώντας πολλές φορές να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες της τσιμεντούπολης – κάνουν από νωρίς το πρωί στάση στο κεντρικό σιντριβάνι του Συντάγματος αλλά και σε εκείνο της πλατείας Ομονοίας.
Συντηρήθηκαν 14 συντριβάνια του δήμου Αθηναίων
«Το νερό αποτελεί στοιχείο το οποίο μπορεί να επηρεάσει το μικρoκλίμα και να βελτιώσει τις συνθήκες θερμικής άνεσης που νιώθουν όσοι είναι γύρω του. Γι’ αυτό κι εμείς συντηρήσαμε μέχρι σήμερα και αποκαταστήσαμε 14 συντριβάνια στην πόλη. Για να προσφέρουμε οάσεις δροσιάς και ανακούφιση στις γειτονιές και στους κατοίκους μας. Τίποτα καλύτερο από ένα δροσερό παγωτό δίπλα στο Συντριβάνι της πλατείας μας, το απογευματάκι», έγραψε ο Δήμος Αθηναίων, πριν από κάποιες ημέρες, στα επίσημα προφίλ του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αναδεικνύοντας τα έργα αποκατάστασης και προβολής των διακοσμητικών στοιχείων, εμβληματικών τοπίων της πρωτεύουσας.
Το νερό των σιντριβανιών, είναι στην πραγματικότητα ανακυκλούμενο, άρα δεν επιβαρύνουν με την λειτουργία τους σημαντικά το περιβάλλον, ακόμη και σε περιόδους λειψυδρίας όπως αυτή που διανύουμε.
Μερικά από τα πιο όμορφα και καλοσυντηρημένα σιντριβάνια της πόλης βρίσκονται στην Πλατεία Παπαδιαμάντη, στην Πλατεία Φλέμινγκ, στην Πλατεία Αργεντινής καθώς και στη συμβολές των οδών Μιχαλακοπούλου και Μαιάνδρου, Ερμού και Νίκης, Ερμού και Βουλής, Πειραιώς και Ηρακλείδων.
Ασφαλώς, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συντριβάνια της Αθήνας βρίσκεται στο Ζάππειο. Τοποθετήθηκε εκεί το 1931. Το σιντριβάνι αυτό προσφέρθηκε ως δώρο από την αμερικανική εταιρεία ULEN, με αφορμή την τελετή εγκαινίων του έργου υδροδότησης της πόλης, το οποίο είχε αναλάβει η εταιρεία. Η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του έγινε μάλιστα από τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος έθεσε σε κίνηση το σιντριβάνι, εκτοξεύοντας έναν εντυπωσιακό πίδακα νερού ύψους 6 μέτρων.
Το έργο είχε ιδιαίτερη ιστορική σημασία, καθώς σηματοδότησε την εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος ύδρευσης στην Αθήνα, κάτι που ήταν αναγκαίο για την πόλη, οι ανάγκες της οποίας μεγάλωναν μέρα με την ημέρα. Η κατασκευή αυτή δεν ήταν απλώς μια τεχνική καινοτομία, αλλά ένα κομβικό σημείο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων, διαμορφώνοντας την εικόνα της πόλης σε μια πιο σύγχρονη εποχή.
40 κρήνες «ξεδιψούν» την πόλη
Όπως έχει γίνει πρόσφατα γνωστό, ήδη αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες ώστε το επόμενο διάστημα η πόλη να δροσιστεί περισσότερο, με την τοποθέτηση 40 υπερσύγχρονων κρηνών, σε διάφορα σημεία της πόλης με σκοπό να «ξεδιψούν» οι κάτοικοι, οι τουρίστες αλλά και οι… τετράποδοι φίλοι μας.
Το Κουκάκι, το Πεδίον του Άρεως, ο Σταθμός Λαρίσης, το εμπορικό τρίγωνο, σημαία στου Ψυρρή αλλά και στο Κολωνάκι, όπως και τα Ιλίσια, θα αποκτήσουν τη δική τους κρήνη, θυμίζοντας την παλιά Αθήνα, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες έως τα τέλη του 19ου αιώνα σε πολλές διαδρομές εκείνης της μακρινής εποχής ο περιπατητής μπορούσε να ξαποστάσει απολαμβάνοντας γάργαρο νερό.
Οι σύγχρονες κρήνες θα είναι ταυτοχρόνως και ψύκτες, προκειμένου το νερό να είναι δροσερό τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μείωση ρύπων
Ο σκοπός της πρωτοβουλίας είναι διπλός, καθώς από τη μια η πόλη θα γίνει πιο φιλική προς τους πολίτες και τα ζώα, που θα μπορούν να ξεδιψάσουν, αλλά από την άλλη θα μειωθούν και τα απορρίμματα, καθώς ο όγκος των πλαστικών μπουκαλιών που πετώνται σήμερα στους κάδους είναι πολύ μεγάλος.
Η πρωτοβουλία είναι απολύτως καλοδεχούμενη αν σκεφτεί κανείς, όπως διαβάζουμε στον ιστότοπο της WWF πως:
«Ο νόμος περιλαμβάνει διάταξη βάσει της οποίας οι δήμοι υποχρεώνονται από 1/7/2021 να διαθέτουν κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και σε δημοτικές παιδικές χαρές, καθώς και να επεκτείνουν το δίκτυο με κοινόχρηστες βρύσες σε χώρους συνάθροισης κοινού εντός των ορίων της αρμοδιότητάς τους. Στην πράξη, οι δημόσιες βρύσες εξακολουθούν να αποτελούν είδος προς εξαφάνιση σχεδόν στο σύνολο των μεγάλων αστικών κέντρων και δεν έχει προχωρήσει επαρκώς η επέκτασή τους.»
Κάντο όπως η… Βενετία
Το πρόγραμμα με τις δημόσιες κρήνες, λειτουργεί στη Βενετία από το 2022. Οι τοπικές αρχές της Βενετίας παρουσίασαν ήδη από τότε έναν χάρτη που επισημαίνει τα σημεία όπου βρίσκονται οι δημόσιες βρύσες, με στόχο να ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να προτιμούν το φρέσκο νερό βρύσης αντί για εμφιαλωμένο.
Τα στατιστικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι τουρίστες είναι υπαίτιοι για το 28% έως 40% του συνολικού όγκου απορριμμάτων της πόλης, ανάλογα με την εποχή.
Οι βρύσες είναι τοποθετημένες περίπου κάθε 100 μέτρα, επιτρέποντας στους τουρίστες να γεμίζουν τα δοχεία τους με νερό, να ξεδιψούν δωρεάν και να εξερευνούν ορισμένες από τις ιστορικές και κρυμμένες βρύσες που διακοσμούν τα γραφικά σοκάκια της Βενετίας.
Η πρωτοβουλία αυτή δεν έχει μόνο περιβαλλοντικό στόχο, αλλά επίσης προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη γοητεία της πόλης με έναν διαφορετικό και βιώσιμο τρόπο, αποφεύγοντας τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών και συνεισφέροντας στη μείωση των απορριμμάτων.