Εφ όλης της ύλης συνέντευξη, παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Talk radio», ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, ξεκαθάρισε ότι αυτή, δεν τροποποιείται ούτε καταργείται μονομερώς από τα μέρη, υπογραμμίζοντας ότι «ανεξάρτητα με τις ιδεολογικές, πολιτικές διαφορές που μπορεί να έχει η νέα πολιτική ηγεσία απέναντι στη Συμφωνία, αυτή είναι μία διεθνής συνθήκης η οποία έχει κυρωθεί».
Συμφωνία των Πρεσπών
Ο υπουργός Εξωτερικών, υποστήριξε ότι «αυτονοήτως, η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιολογεί τα ζητήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών και της πλήρους και συνεπούς εφαρμογής της» και για τον λόγο αυτό, όπως εκτίμησε, η πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας θα συμμορφωθεί ως προς τις απαιτήσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Υπενθύμισε ότι η ΝΔ, ως αντιπολίτευση είχε επισημάνει τα γκρίζα σημεία της Συμφωνίας, τα «σοβαρά τεχνικά θέματα, τα οποία δυστυχώς αναδείχτηκαν με τον χρόνο».
«Εγώ ο ίδιος είχα επισημάνει, αμέσως μόλις κατέστη δημόσια η Συμφωνία, τα νομικά προβλήματα τα οποία είχε και τα οποία δημιουργούν συνθήκες ανάφλεξης στο μέλλον», σημείωσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη ενόχληση του, για όσα λέγονται ότι δήθεν συμμετείχε στη συγγραφή της Συμφωνίας
« Προφανώς κάτι τέτοιο δεν έγινε ούτε κατά διάνοια. Δεν γνώριζα ούτε μία γραμμή από τη Συμφωνία πριν καταστεί δημόσια. Δεν θα γινόταν να συμβεί αυτό διότι αν είχα κληθεί δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση να είχα διαλάβει όρους που να δημιουργούν τέτοια ζητήματα» υποστήριξε.
Ελληνοτουρκικά
Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κατευνασμός, αλλά διαβούλευση στον ελληνοτουρκικό διάλογο.
Όπως είπε, «αυτό που επιχειρούμε είναι να μπορούμε να συζητούμε, σε τόνους ευπρέπειας και κατανόησης, αντιλαμβανόμενοι ότι υπάρχουν θεμελιώδεις θέσεις στις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει σύγκλιση εξ’ ορισμού, επειδή ξεκινούν από διαφορετικές ιστορικές αφετηρίες και είναι σημαντικά αποκλίνουσες».
Η ελληνική εξωτερική πολιτική, συμπλήρωσε, θα πρέπει να εδράζεται στη λογική ότι αναπτύσσουμε σχέσεις καλής γειτονίας, που θα δημιουργήσουν συνθήκες ηρεμίας και ευημερίας για τη χώρα μας.
Στον ελληνοτουρκικό διάλογο, πρόσθεσε, υπάρχει ένας ελάσσων στόχος «να παραμείνει η κατάσταση ηρεμίας στη γειτονιά μας, όπου ηρεμία εννοείται να μην υπάρχουν παραβιάσεις, να μην έχουμε προβλήματα μεταναστευτικών ροών ».
Ο οδικός δρόμος του ελληνοτουρκικού διαλόγου
Εξειδικεύοντας τον οδικό δρόμο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ανέφερε ότι σε πρώτη φάση η επιλογή είναι να περιοριστούν οι εστίες έντασης, σε δεύτερη φάση, να «χτίσουμε πάνω σε αμοιβαίως επωφελή μέτρα και για τις δυο χώρες» ενώ το τρίτο βήμα είναι να μπορέσουμε να δούμε την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας.
«Η ελπίδα μας είναι ότι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις αυτές. Θα δώσουν, εκτιμώ, την εντολή σε μία από τις επόμενες συναντήσεις τους οι δύο ηγέτες, έτσι ώστε οι δύο υπουργοί Εξωτερικών να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την οριοθέτηση».
Ιράν
Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στους Ιρανούς και την ιρανική κυβέρνηση για τον θάνατο του Προέδρου, Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών, Χουσεϊν Αμιρά Μπντολαχιάν.
Όπως ανέφερε, το Ιράν έχει ένα πολύ κλειστό και αυστηρό σύστημα, οπότε, όπως εκτίμησε, «δεν θα υπάρξει σοβαρή ανατάραξη».
«Η αντίδραση των αγορών και ιδιαιτέρως των αγορών πετρελαίων είναι προφανής, αλλά από την άλλη πλευρά νομίζω ότι θα επέλθει εξομάλυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά.