Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντωνίου
26 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντωνίου

by todaypress
17/05/2024 13:28
in ΚΟΙΝΩΝΙΑ,
Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντωνίου
Share on FacebookShare on Twitter

Για «βία, σκληρή και ταπεινωτική μεταχείριση και κοινωνική απομόνωση» έκαναν λόγο οι πρώτες αναφορές που έφθασαν στον Συνήγορο του Πολίτη για δομές του ΜΚΟ Κιβωτός του Κόσμου, σύμφωνα με όσα κατέθεσε στη δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου του πατρός Αντωνίου και άλλων επτά πρώην εργαζομένων της «Κιβωτού», η ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη Κοινωνική λειτουργός Σαμάνθα Στρατιδάκη.

Η μάρτυρας, πρώτη που ανοίγει τον κύκλο των καταθέσεων στην υπόθεση των καταγγελιών για εξευτελιστικές και κακοποιητικές συμπεριφορές, σωματικές τιμωρίες και απειλές σε παιδιά που φιλοξενούνταν στις δομές της Οργάνωσης, κατέθεσε για τις αναφορές -καταγγελίες που έλαβε ο Συνήγορος του Πολίτη από φιλοξενούμενους και υπαλλήλους των δομών, τις οποίες διερεύνησε η ίδια.

Οι αναφορές περιέγραφαν διάφορα ακραία περιστατικά που φαίνεται να υφίσταντο φιλοξενούμενοι, για τα οποία η κ. Στρατιδάκη τόνισε: «Τα παιδιά μάς μετέφεραν πως ό,τι συνέβαινε ήταν εν γνώσει του πατρός Αντωνίου».

Όπως κατέθεσε η μάρτυρας:

«Μου ανατέθηκε η διερεύνηση μίας σειράς αναφορών από τον Απρίλιο του 2022. Ήταν έξι έγγραφες αναφορές, αλλά υπήρξαν και προφορικές αναφορές. Έγινε μια πρώτη συνάντηση με την κ. Τ.Σ., η οποία μας μίλησε κυρίως για τη δομή του Πειραιά. Σκληρή ταπεινωτική μεταχείριση μας ανέφερε, ότι δηλαδή τα παιδιά ακινητοποιούνταν βίαια από τους υπαλλήλους εάν βρίσκονταν σε έξαρση. Μου ανέφερε μία κοινωνική απομόνωση: ότι σε ηλικία 16 ετών που μπήκε στην δομή, της αφαιρέθηκε το κινητό. Μου είπε επίσης ότι τα παιδιά υπόκειντο σε ένα σύστημα δημόσιας αξιολόγησης κάθε εβδομάδα για να μπορούν να βγουν π.χ. μία βόλτα με φίλους. Υπήρχαν συνέπειες, (για όσα παιδιά δεν είχαν καλή αξιολόγηση) όπως απομόνωση, ακύρωση συναντήσεων με φίλους ή με οικογένεια ή αλλαγή δομής. Όπως μου ανέφερε είχε ακούσει για ξυλοδαρμούς και μία φορά για γενετήσιες πράξεις. Υπήρχε εξαναγκασμός σε σκληρή εργασία και διακοπή φοίτησης σε σχολείο» κατέθεσε η μάρτυρας.

Η κ. Στρατιδάκη είπε στο δικαστήριο ότι μετά τις πρώτες καταγγελίες, έγινε ενημέρωση στην Εισαγγελία Ανηλίκων και παράλληλα ξεκίνησε έρευνα από τον Συνήγορο του Πολίτη για την τήρηση των δικαιωμάτων των παιδιών από τις δομές της Κιβωτού. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση από Έδρας, η μάρτυρας είπε πως όσες περιπτώσεις αφορούσαν σωματική βία, διαβιβάστηκαν αμέσως στην Εισαγγελία Ανηλίκων.

Πρόεδρος: Με την απομόνωση ως «σωφρονιστικό μέτρο» ασχοληθήκατε;

Μάρτυρας: Το θέσαμε ως ερώτημα στην «Κιβωτό» και ενημερώσαμε την Εισαγγελία. Οι πιο σοβαρές καταγγελίες και εκθέσεις έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2022.

Μάλιστα η μάρτυρας διευκρίνισε πως υπήρξαν καταγγελίες για περιπτώσεις παιδιών που «τιμωρήθηκαν» με πολύμηνο εγκλεισμό ή με ξυλοδαρμούς, ενώ αναφέρθηκε και στις αναφορές για γενετήσιες πράξεις: «Στις 6 Σεπτεμβρίου 2022 ήρθε στα γραφεία μας πρώην εργαζόμενη της δομής, η οποία μας ανέφερε ότι πρώην φιλοξενούμενος της είπε πως ένας άλλος φιλοξενούμενος του είχε εκμυστηρευτεί ότι υπέστη γενετήσιες πράξεις στη Χίο. Μας είπε επίσης πως άλλα παιδιά ξυλοκοπήθηκαν και μετά υποχρεώνονταν να γονατίζουν για να ζητήσουν συγγνώμη».

Η κοινωνική λειτουργός είπε πως έγινε δέκτης καταγγελιών για παρεμπόδιση φιλοξενούμενων παιδιών να επικοινωνούν με τους γονείς τους, για την οποία επισήμανε πως «η επικοινωνία με τους γονείς γινόταν μόνο στα κεντρικά γραφεία της δομής και μόνο σε εργάσιμες ώρες. Διαπιστώσαμε ότι συστηματικά εμποδιζόταν η επικοινωνία».

Σύμφωνα με την κ. Στρατιδάκη ο πατέρας Αντώνιος ήταν εκείνος που αποφάσιζε ποια παιδιά θα μπορούσαν να πηγαίνουν σχολείο και ποια όχι, ενώ όπως τόνισε, επικαλούμενη όσα της μετέφεραν παιδιά της «Κιβωτού», υπήρχαν πρώην φιλοξενούμενοι που ήταν κοντά στον πατέρα Αντώνιο και λειτουργούσαν ως το «δεξί χέρι» του

Ένα σημείο που έδωσε έμφαση η μάρτυρας στην κατάθεσή της, ήταν η αλλαγή ονομάτων των παιδιών: «Ο πατήρ Αντώνιος άλλαζε τα ονόματα των παιδιών, ακόμα κι αν ήταν χριστιανικά. Δεν το έχουμε ξανασυναντήσει αυτό. Είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της οργάνωσης. Σηματοδοτούσε μία “αποπομπή” της προηγούμενης ζωής τους. Έναν συμβολισμό. Συμβολικά ότι ξαναβαφτίζεσαι, έτσι το ερμηνεύω» είπε.

  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νάσου Κωνσταντίνου: Εντοπίστηκε και οδηγείται στη φυλακή ο 27χρονος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κέρκυρα: Κρατούμενοι των φυλακών έβαλαν φωτιά σε στρώματα- Επικρατεί αναστάτωση

20/05/2025 10:55
Με voucher του ΕΣΠΑ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ – 416 επιπλέον θέσεις για βρέφη και νήπια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για τους 28 βρεφονηπιακούς σταθμούς- Τα δικαιολογητικά

20/05/2025 10:34
Αναδρομικά συνταξιούχων: Αναστάτωση προκάλεσαν τα εκκαθαριστικά των τροποποιητικών δηλώσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναδρομικά συνταξιούχων: Πόσα χρήματα θα πάρουν οι δικαιούχοι μέσα στο καλοκαίρι

20/05/2025 10:20
Αρπαγή βρέφους στην Ομόνοια: Η περίεργη σχέση της γιαγιάς και του άνδρα που το εγκατέλειψε στον Άλιμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρπαγή βρέφους στην Ομόνοια: Η περίεργη σχέση της γιαγιάς και του άνδρα που το εγκατέλειψε στον Άλιμο

20/05/2025 10:11
Καμπανάκι Παπαζάχου για Εύβοια: Μεγάλο ενεργό ρήγμα – Απαραίτητη η επαγρύπνηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καμπανάκι Παπαζάχου για Εύβοια: Μεγάλο ενεργό ρήγμα – Απαραίτητη η επαγρύπνηση

20/05/2025 10:04
Σύλληψη για όπλα στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη φυγόδικη ηλικίας 83 ετών – Διώκεται για εμπορία ανθρώπων

20/05/2025 09:38
e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 29 Νοεμβρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Τι θα πάρετε ως την Παρασκευή – Οι πληρωμές

20/05/2025 09:19
Σύλληψη αστυνομικού της Βουλής: Ανοίγει ο φάκελος της πτώσης του γιου από το μπαλκόνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Είδαν τις πληγές…» – Συγκλονίζουν τα SMS που «καρφώνουν» τη μητέρα στη Λάρισα

20/05/2025 09:08
Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι χάθηκαν στη μετάφραση – Οι λεπτομέρειες που πρέπει να διαβάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: H ώρα της πληρωμής- Οι ημερομηνίες καταβολής και τα ποσά που δικαιούστε αναλυτικά

20/05/2025 09:00

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #157


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νάσου Κωνσταντίνου: Εντοπίστηκε και οδηγείται στη φυλακή ο 27χρονος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κέρκυρα: Κρατούμενοι των φυλακών έβαλαν φωτιά σε στρώματα- Επικρατεί αναστάτωση

20 Μαΐου 2025

...

Read moreDetails

Ψηφιακό δελτίο αποστολής: Το νέο όπλο της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής- Πότε ξεκινά

Ελληνικό Κτηματολόγιο: Σε μία εβδομάδα ολοκληρώθηκαν 15.744 υποθέσεις

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved
Powered by FOCUS ON GROUP

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved
Powered by FOCUS ON GROUP