"Σώζουμε τρόφιμα στο Χαλάνδρι" - Εκδήλωση για την αποτροπή σπατάλης τροφίμων
26 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home Τοπική Αυτοδιοίκηση

“Σώζουμε τρόφιμα στο Χαλάνδρι” – Εκδήλωση για την αποτροπή σπατάλης τροφίμων

by todaypress
16/04/2024 08:45
in Τοπική Αυτοδιοίκηση,
“Σώζουμε τρόφιμα στο Χαλάνδρι” – Εκδήλωση για την αποτροπή σπατάλης τροφίμων
Share on FacebookShare on Twitter

Τα σημαντικά περιθώρια δράσης προς την κατεύθυνση της αποτροπής απωλειών τροφίμων στο Χαλάνδρι ανέδειξε η εκδήλωση «Μαγειρέψτε Έξυπνα Σώζοντας Τρόφιμα», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Απριλίου και σηματοδότησε την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος FoodRUs.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την Κυκλική Οικονομία Γεράσιμος Λυμπεράτος παρουσίασε τα πολύ ενδιαφέροντα σημεία της έρευνας –από τις ελάχιστες που έχουν γίνει στη χώρα μας- που πραγματοποίησε η Μονάδα Αποτροπής Απωλειών Τροφίμων και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων στους παιδικούς σταθμούς και σε σχολεία του Δήμου, τα εστιατόρια της πόλης, τα καταστήματα λιανικής και τα νοικοκυριά και πρότεινε τρόπους για να περιορίσουμε τα υπολείμματα κουζίνας που καταλήγουν στα σκουπίδια.


Το σημαντικότερο ίσως εύρημα των παραπάνω ερευνών είναι τα μεγάλα ποσοστά αποτρέψιμων τροφικών αποβλήτων, κατάλληλων δηλαδή για βρώση φαγητών που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί με καλύτερη διαχείριση.

Τη σημασία των ευρημάτων της έρευνας τόνισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Σε ένα πλανήτη με τεράστια ανισοκατανομή στο αγαθό της τροφής, όπου το 1/3 πετάει τα τρόφιμα και περισσότερο από τα 2/3 τα στερείται, το Χαλάνδρι αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί, και αν καταφέρουμε να εκπαιδεύσουμε τους καταναλωτές, τους επιχειρηματίες, τις δημοτικές υπηρεσίες, σε μια διαφορετική αντίληψη για τον τρόπο διαχείρισης του αγαθού της τροφής, τότε κάτι θα έχουμε καταφέρει, κάτι θα έχουμε αφήσει πίσω μας».

Στην πρόσκληση συμμετοχής στη δράση ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία τοπικές επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τη βοήθεια της Μονάδας τεκμηρίωσαν τη δράση τους ως επιχειρήσεις με φιλοσοφία zero waste και ανέπτυξαν συνταγές που εκπαιδεύουν το κοινό προς αυτή τη κατεύθυνση ή δημιουργούν νέες τάσεις, όπως αυτή που ο καθ. Γ. Λυμπεράτος, σε συνεργασία με τη Χημ. Μηχ. Νάσια Μπάρκα και την επικοινωνιολόγο Βάλια Χριστούλη, ονόμασε για πρώτη φορά στην ελληνική «ανωκύκλωση» (food upcycling). Οι επιχειρηματίες που έφτιαξαν για την περίσταση φαγητά με φιλοσοφία «χρησιμοποιώ όλα τα υλικά όσο περισσότερο και καλύτερα μπορώ», στηρίζουν το κοινωνικό παντοπωλείο και την έρευνα της Μονάδας του Δήμου, αλλά πλέον δημιουργούν και μια μοναδική στο είδος της συνέργεια με το Δήμο στον οποίο δραστηριοποιούνται.


Τη σημασία των συνεργειών που αναπτύχθηκαν τόνισε ο δήμαρχος Χαλανδρίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Με το κλείσιμο του προγράμματος FoodRUs, ανοίγει, όπως φαίνεται μια μεγάλη συζήτηση στην πόλη, με την ενεργή συμμετοχή του κλάδου της εστίασης, όπου βλέπουμε ότι δραστηριοποιούνται νέοι άνθρωποι, με έξυπνες ιδέες και αίσθημα εντοπιότητας, με αγάπη δλδ για την πόλη και τους ανθρώπους της. Ως διοίκηση έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια».

Ο ίδιος ευχαρίστησε επίσης όλους τους εργαζομένους στο Δήμο, μόνιμους και συμβασιούχους, στους Παιδικούς Σταθμούς, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, που με μεράκι και αλληλεγγύη στήριξαν τις δράσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος FoodRUs.

Η εκδήλωση αξιοποιήθηκε επίσης ως ζωντανό εργαστήριο του προγράμματος Horizon ToNoWaste, διαμοιράζοντας ερωτηματολόγιο ανατροφοδότησης και αυτοαξιολόγησης

Μετά το πέρας των ομιλιών, οι παρευρισκόμενοι γεύστηκαν τα εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι σεφ του Χαλανδρίου, στη λογική της αξιοποίησης τροφικών υπολειμμάτων (zero waste cooking), συνοδεία μουσικής από το εξαιρετικό κουαρτέτο τζαζ της Φιλαρμονικής του Δήμου.


Διανεμήθηκε επίσης το φυλλάδιο «Μαγειρεύοντας έξυπνα σώζουμε τρόφιμα»,  που περιλαμβάνει τις συνταγές που παρασκευάστηκαν, αλλά και το δεκάλογο που δημιούργησε η Μονάδα Αποτροπής Απωλειών Τροφίμων, για τη μείωση των τροφικών αποβλήτων στο σπίτι. Τις επόμενες μέρες, το φυλλάδιο θα διανεμηθεί δωρεάν και σε άλλα νοικοκυριά του Χαλανδρίου.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τάνια Καραγιάννη, οι αντιδήμαρχοι Χαλανδρίου, Δημήτρης Βασιλόπουλος, Κώστας Ευθυμίου, Αλέξης Μαυραγάνης, Χάρης Μαυρουδής, Χριστίνα Μαχαίρα, Ευθύμιος Κουράσης, Δημήτρης Χριστουλάκης, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» Κρίστη Αγαπητού,  ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως» Χάρης Ρώμας, η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης ΦΛΥΑ ΑΕ Ιωάννα Αθανασάτου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΦΛΥΑ Α.Ε. Κώστας Τσίγκος, οι καθηγητές Δημήτρης Δαμίγος (ΕΜΠ) και Κων/νος Αμπελιώτης (Χαροκόπειο), όπως και δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης αλλά και της αντιπολίτευσης.


Οι σημαντικές διακρίσεις του 
FoodRUs

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα FoodRUs, ToNoWaste και Food Connections αποτέλεσαν τη βάση αλλά και την αφετηρία για τη δημιουργία της Μονάδα Αποτροπής Απωλειών Τροφίμων και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων του Δήμου (Food Loss and Waste Prevention Unit), η οποία συγκεντρώνει πλέον σειρά διακρίσεων σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Μονάδα προκρίθηκε στους 10 φιναλίστ, στην κατηγορία «Προστασία του Κλίματος – Climate Protection», στα ευρωπαϊκά βραβεία Καινοτομίας στην Πολιτική και θα διεκδικήσει ένα βραβείο στην εκδήλωση της απονομής, που θα γίνει, στις 2 Μαΐου, στο Ναυτικό Μουσείο της Βαρκελώνης, στην Καταλονία.

Έχει ήδη βραβευθεί στα Bravo Awards 2023, στα Greek Green Awards 2023 και στα Ota Awards 2023.

Ο Δήμος Χαλανδρίου ευχαριστεί θερμά τους ιδιοκτήτες και σεφ των καταστημάτων εστίασης «Ψωμί & Αλάτι», «ALIO», «Βutterfly All Day Bar Rastaurant», «Παραδοσιακό Μαγειρείο Μεροφάι», «The Preppy Experience All Day Bar & More», «Ιορδάνης», «Bread BC», «Μπακαλοταβέρνα», «Enkelt Eatery Drinkery» και «Ζυθοποιία Αναστασίου», που με τις συνταγές τους και τις νοστιμιές που ετοίμασαν για την εκδήλωση διαδίδουν το μήνυμα του «zero waste» και του «save food».

Το πρόγραμμα FoodRUs ολοκληρώθηκε, η προσπάθεια όμως #σώζουμε_τρόφιμα στο Χαλάνδρι, συνεχίζεται με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ToNoWaste.

2
3
5
7
45
16
22
33
35
37
39
41
43
Tags: "Σώζουμε τρόφιμα στο Χαλάνδρι"«Μαγειρέψτε Έξυπνα Σώζοντας Τρόφιμα»ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥΕΚΔΗΛΩΣΗΣΙΜΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαρδαλιάς: Απαιτείται συνολικός σχεδιασμός για τα προβλήματα της Αττικής
Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νίκος Χαρδαλιάς: Με έργα στηρίζουμε τις οικογένειες – Νέος βρεφονηπιακός σταθμός στη Δάφνη

20/05/2025 11:28
ΚΕΔΕ: “Πάγωμα του ΠΔ για την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων”
Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού – Ημέρα Εκδήλωσης Τιμής και Σεβασμού στον Προσφυγικό Ελληνισμό

19/05/2025 16:20
Ποιος πρώην Δήμαρχος διοργανώνει συνέντευξη Τύπου;
Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ποιος πρώην Δήμαρχος διοργανώνει συνέντευξη Τύπου;

19/05/2025 16:10
Οι ευχές του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νίκος Χαρδαλιάς: «Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού αλλάζει, με έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα»

19/05/2025 11:03
Εν Οίκω… Εν Δήμω: Αποκαλύψεις, παρασκήνιο και άγνωστες ιστορίες τοπικής αυτοδιοίκησης (17/05/25)
ΕΝ ΟΙΚΩ/ΕΝ ΔΗΜΩ

Εν Οίκω… Εν Δήμω: Αποκαλύψεις, παρασκήνιο και άγνωστες ιστορίες τοπικής αυτοδιοίκησης (17/05/25)

17/05/2025 15:02
Πικροδάφνη: Τι σχεδιάζεται για το μοναδικό ανοικτό ρέμα της Νότιας Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πικροδάφνη: Τι σχεδιάζεται για το μοναδικό ανοικτό ρέμα της Νότιας Αττικής

17/05/2025 10:05
Ν. Χαρδαλιάς: “Με σχέδιο, συνέπεια και όραμα, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την Μητροπολιτική Αττική μας τον απόλυτο προορισμό για κάθε μαραθωνοδρόμο ανά τον κόσμο”
Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ν. Χαρδαλιάς: “Με σχέδιο, συνέπεια και όραμα, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την Μητροπολιτική Αττική μας τον απόλυτο προορισμό για κάθε μαραθωνοδρόμο ανά τον κόσμο”

16/05/2025 23:07
Εθελοντική Αιμοδοσία Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εθελοντική Αιμοδοσία Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

16/05/2025 19:25
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Νέα δράση συνεργατικής καινοτομίας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Νέα δράση συνεργατικής καινοτομίας

16/05/2025 15:31

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #157


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τρία μεγάλα πλήγματα στο λαθρεμπόριο καυσίμων από το «ελληνικό FBI»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρία μεγάλα πλήγματα στο λαθρεμπόριο καυσίμων από το «ελληνικό FBI»

20 Μαΐου 2025

...

Read moreDetails

Θεσσαλονίκη: Δάσκαλος έδειξε σε μαθητές βίντεο με ακατάλληλο περιεχόμενο

Ειδική αστυνομική επιχείρηση στις φυλακές Κορυδαλλού: Εντοπίστηκαν μαχαίρια, ναρκωτικά και κινητά τηλέφωνα

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved
Powered by FOCUS ON GROUP

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved
Powered by FOCUS ON GROUP