Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
του Δημήτρη Π. Γεωργακά, Σεφ
Το παραδοσιακό ελληνικό πρωινό δεν είναι απλώς το νόστιμο ξεκίνημα μιας ημέρας αλλά και τρόπος ζωής καθώς είναι υγιεινό και θρεπτικό. Στο πλαίσιο του Messinia Forum2, που διοργανώνει ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας, επώνυμοι σεφ θα μιλήσουν για το ελληνικό πρωινό και ιδιαίτερα το Μεσσηνιακό πρωινό. Οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας αυτό το Σαββατοκύριακο 13 & 14 Απριλίου, με επίκεντρο την Εστίαση, τη Γαστρονομία, τον Τουρισμό και την Επιχειρηματικότητα.
Στην ελληνική ύπαιθρο τα προϊόντα προέρχονται απευθείας από τοπικές φάρμες και παραγωγούς, άρα είναι ολόφρεσκα και τηρούν υψηλά επίπεδα ποιότητας. Το ελληνικό πρωινό διαφοροποιείται ανάλογα με τον τόπο στον οποίο το απολαμβάνουμε, καθώς βασίζεται στις γαστρονομικές παραδόσεις και τα μοναδικά προϊόντα κάθε περιοχής.
Τι περιλαμβάνει
Το ψωμί δε λείπει ποτέ από το τραπέζι του ελληνικού πρωινού. Η εικόνα μιας γιαγιάς στο χωριού που ζυμώνει και ψήνει ψωμί χαράματα, μπορεί να είναι σπάνια στις μέρες μας, αλλά μια επίσκεψη σε ένα παραδοσιακό φούρνο για μια φρατζόλα ψωμί και άλλες λιχουδιές εξακολουθεί να αποτελεί το ιδανικό ξεκίνημα της ημέρας.
Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει επίσης το ελληνικό γιαούρτι. Συνδεδεμένο με την κτηνοτροφική παράδοση της χώρας μας, δεν είναι απλώς ένα υπέροχα μεταξένιο και εύπεπτο έδεσμα, αλλά είναι και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες. Αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου και άλλων μετάλλων.
Ποιος μπορεί να αντισταθεί στο άρωμα μιας φρεσκοψημένης παραδοσιακής πίτας. Απλά υλικά όπως αλεύρι, τυρί, λαχανικά ή κρέας συνδυάζονται και δημιουργούν ένα πεντανόστιμο αποτέλεσμα. Οι πιο γνωστές είναι η τυρόπιτα και η σπανακόπιτα, ενώ σε κάθε περιοχή της Ελλάδας θα τις βρεις σε διαφορετικές παραλλαγές.
Στο ελληνικό πρωινό, το ελληνικό μέλι κάνει τη διαφορά. Δίνει ακαταμάχητη γεύση όχι μόνο στο γιαούρτι αλλά και σε γλυκά ή αλμυρά πιάτα. Το ελληνικό μέλι εξακολουθεί να παράγεται κυρίως από μικρούς τοπικούς παραγωγούς και αυτό είναι κάτι που το κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό.
Συνολικά, υπάρχουν δεκάδες τοπικές ποικιλίες τυριών που η κάθε μια έχει τη δική της θέση στο παραδοσιακό ελληνικό πρωινό. Βασικό συστατικό είτε ως γέμιση σε πίτες, είτε σκέτο ή με ψωμί. Τα περισσότερα ελληνικά τυριά εξακολουθούν να παρασκευάζονται σε μικρές και μεσαίες μονάδες παραγωγής, οι οποίες συνεργάζονται με τους κτηνοτρόφους της κάθε περιοχής.
Το ελαιόλαδο και οι ελιές βρίσκονται στον πυρήνα της ελληνικής διατροφής από την αρχαιότητα. Στο παραδοσιακό ελληνικό πρωινό θα βρεις το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στο ψωμί, στις σαλάτες και γιατί όχι στο τηγάνι μαζί με φρέσκα αυγά. Οι ελιές, επίσης, αποτελούν εξαιρετικό συνοδευτικό για τυριά, ντομάτα και αλλαντικά.
Κάτι άλλο που δεν μπορούσε να λείπει από το ελληνικό πρωινό τραπέζι είναι τα φρούτα, τα οποία αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής και έχουν την τιμητική τους στην Ελλάδα χάρη στον άφθονο ήλιο. Αν δεν είναι η εποχή τους, τα βρίσκουμε σε μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού ή αποξηραμένα.
Ο ελληνικοί ξηροί καρποί εκτός από νόστιμοι είναι γεμάτοι βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Εκτός από βασικό συστατικό σε πολλά γλυκά, έχουν θέση στο ελληνικό πρωινό, στα δημητριακά και στο γιαούρτι.
Τα αλλαντικά καθρεφτίζουν τοπικές παραδόσεις. Η αλλαντοποιία ήταν παραδοσιακά ο τρόπος με τον οποίο τα χωριά και οι βοσκοί κατάφερναν να επιβιώσουν στα βουνά τον δύσκολο χειμώνα.
Πολλά τα γλυκά του ελληνικού πρωινού. Δημοφιλή γλυκά για πρωινό είναι η μηλόπιτα, οι λουκουμάδες, τα αμυγδαλωτά, η σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα και τα γλυκά του κουταλιού που τα βρίσκουμε κυριολεκτικά παντού στην Ελλάδα.
Αυτονόητο ότι από ένα καλό ελληνικό πρωινό δεν λείπουν ποτέ τα αβγά. Στα ορεινά χωριά και στα νησιά, τα αβγά έρχονται απευθείας από μικρούς, ντόπιους παραγωγούς και έχουν πραγματικά μοναδικό άρωμα και γεύση.