Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
του Γιάννη Καντέλη
Ισχυρά διλλήματα, θετική ατζέντα και σκληρές επιθέσεις στην αντιπολίτευση με στόχο την ανάδειξη της τοξικότητας και των fake news με τα οποία πολιτεύεται, περιλαμβάνει η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου στην τελική ευθεία για τις εκλογές.
Η επιστροφή στην κανονικότητα των τελευταίων ετών και η απουσία ουσιαστικού αντιπάλου για την κυβερνητική παράταξη μετά τις διπλές εθνικές εκλογές του 2023 και την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν έναν επιπλέον κίνδυνο για τη ΝΔ στη μάχη των ευρωεκλογών καθώς ενισχύονται τα φαινόμενα της χαλαρής ψήφου και της αποχής που είναι διαχρονικά χαρακτηριστικά των αναμετρήσεων για το Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό κάνει επιτακτικό ένα ουσιαστικό διακύβευμα που θα συσπειρώσει τις δυνάμεις που έχουν στηρίξει τα τελευταία χρόνια τη ΝΔ, αλλά και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Κάθε εκλογική αναμέτρηση χρειάζεται ένα δίπολο», όπως σημειώνει μέλος της εκλογικής επιτροπής της Πειραιώς. Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να βάλει απέναντι του πρωτίστως τον Στέφανο Κασσελάκη και δευτερευόντως τον Κυριάκο Βελόπουλο. Και το δίλλημα είναι σταθερότητα με ισχυρή εκπροσώπηση στην Ε.Ε. ή λαϊκισμός και κίνδυνος για πισωγυρίσματα.
Άλλωστε, όσο η κλεψύδρα των ευρωεκλογών αδειάζει η κυβερνητική πλευρά είναι έτοιμη να δεχτεί, αλλά κυρίως να αντιμετωπίσει κάθε συκοφαντική επίθεση εναντίον της, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, γνωρίζοντας ότι το προεκλογικό «ρινγκ» θα περιλαμβάνει και χτυπήματα «κάτω από τη μέση», όπως συμβαίνει με την περίπτωση των Τεμπών και την εργαλειοποίηση ενός τόσο τραγικού δυστυχήματος για μικροκομματικές σκοπιμότητες της αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης επιστράτευσε τον κίνδυνο να «ξαναφουντώσει το κίνημα της αντισυστημικότητας», που κυριάρχησε στα χρόνια της κρίσης με συνέπειες για την χώρα. Ζήτημα που έβαλε στον πολιτικό διάλογο με την συνέντευξη του στον ΑΝΤ1, απευθυνόμενος τόσο προς τους συντηρητικούς ψηφοφόρους όσο και σε αυτούς του κέντρου που απωθούνται από τα άκρα. Πρόκειται, εν πολλοίς, για το κοινό του «Μένουμε Ευρώπη» το οποίο εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης ως πρόεδρος της ΝΔ και αποτέλεσε μία συμπαγή εκλογική βάση που συνέβαλε στις νίκες που πέτυχε στις κάλπες του 2019 και του 2023 και επιθυμεί να συσπειρώσει ξανά στις ευρωεκλογές.
«Αισθάνομαι ότι βλέπω ένα remake: βλέπω τον κ. Κασσελάκη και τον κ. Βελόπουλο και μου θυμίζουν πολύ τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο», είπε στον ΑΝΤ1, περιγράφοντας την εικόνα του σημερινού πολιτικού σκηνικού με στόχο να αναβιώσει στο νέο περιβάλλον αυτό που είχε χαρακτηριστεί ως αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, αλλά, έχει πάψει να υφίσταται υπό τις παρούσες συνθήκες. Χαρακτηρίζοντας ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση κόμματα κινούνται «σε ένα μείγμα μηδενισμού, ασυναρτησίας και λαϊκισμού» παρουσίασε τη ΝΔ ως πυλώνα σταθερότητας και ζήτησε εκ νέου τη στήριξη της από τους πολίτες για να συνεχίσει η κυβέρνηση το έργο της και τις μεταρρυθμίσεις «χωρίς κάποιος να αμφισβητήσει «τους βασικούς πολιτικούς συσχετισμούς».
Η έλευση του Σταν Γκρίνμπεργκ
Η έλευση στην Αθήνα του Αμερικανού επικοινωνιακού συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Σταν Γκρίνμπεργκ, αυτήν την εβδομάδα σηματοδοτεί τη βαθμιαία κλιμάκωση της «γαλάζιας» προεκλογικής στρατηγικής. Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να αποφεύγει να θέσει έναν εκλογικό πήχη για την 9η Ιουνίου, όμως, είναι δεδομένο ότι εκείνο το βράδυ η σύγκριση από την πλευρά της ΝΔ θα είναι με το ποσοστό που συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές του 2019 και στις εθνικές του περασμένου Ιουλίου. «Πρόκειται για διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις με ξεχωριστά χαρακτηριστικά η κάθε μία», σημειώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού που θεωρούν ορόσημο το 33% που είχε επιτευχθεί τότε. Και παρά το δύσκολο πολιτικό περιβάλλον που βίωσε τους τελευταίους δύο μήνες, τόσο οι μετρήσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί, όσο και τα focus groups, που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ημέρες, υποδηλώνουν ότι ο άτυπος εκλογικός πήχης του 30% + που έχει τεθεί είναι απολύτως εφικτός. Η ΝΔ φαίνεται να κινείται στη ζώνη του 31-34%, ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το ποσοστό του Ιουνίου μεταξύ 14-16%, το ΠΑΣΟΚ έχει παγιωθεί στην τρίτη θέση στο 12-13%, ενώ η ενίσχυση της Ελληνικής Λύσης που εκτιμάται ότι είναι πάνω από το 10% αποτυπώνει τις διαρροές προς τα δεξιά.
Στην θετική ατζέντα της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η παρουσίαση νομοθετημάτων που έχουν θετικό κοινωνικό αποτύπωμα και αποτελούν κεντρικές κυβερνητικές πολιτικές. Χαρακτηριστικό είναι αυτό για το δημογραφικό, ένα επί της ουσίας εθνικό θέμα το οποίο αφορά το μέλλον της Ελλάδας και τα μέτρα που περιλαμβάνει απλώνονται από τη βοήθεια της πολιτείας για την δημιουργία οικογένειας μέχρι την στήριξη των πολυτέκνων. «Απέναντι στη μηδενιστική και καταγγελτική ρητορική με την οποία πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ εμείς έχουμε να αντιτάξουμε συγκεκριμένο έργο», δηλώνει συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Θα ανακοινωθεί μετά το Πάσχα και λίγες εβδομάδες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου. Για την εξισορρόπηση της προσωπικής και της επαγγελματικής ζωής των γονέων προβλέπει οικονομική στήριξη όπως την επέκταση του προγράμματος φθηνή στέγη, αλλά και παρεμβάσεις, όπως η ενίσχυση των σχολείων με διευρυμένο ωράριο και το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Ταυτόχρονα, δεν θα αφήνουν τίποτα αναπάντητο από την πλευρά της κυβέρνησης όσον αφορά τις προτάσεις που παρουσιάζει ο κ. Κασσελάκης, θέλοντας να δείξει έτοιμος για να… κυβερνήσει. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει τα 40 δισ. Ευρώ. «Κάθε φορά πάντως που αναφέρεται στα της οικονομίας και στο που θα βρει τα χρήματα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα των 40 δισ. που έχει ανακοινώσει, οι οικονομολόγοι θα πρέπει να απομακρύνονται από τις τηλεοράσεις», σχολιάζουν δηκτικά κυβερνητικές πηγές.
Το ευρωψηφοδέλτιο
Το απόγευμα της Δευτέρας στο Ωδείο Αθηνών θα ανακοινωθεί το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Εκκρεμούν 10 θέσεις, 6 για άνδρες και 4 για γυναίκες. Ο Γιώργος Αυτιάς που ανακοινώθηκε την Πέμπτη ήταν ο 32ος του γαλάζιου «ευρωψηφοδελτίου». Αντιθέτως, με τα σημερινά δεδομένα, έχει δυσκολέψει σημαντικά μια υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη, για τον οποίον ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει αρκετές σκέψεις, σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά. Το όνομα του ομογενούς Έλληνα που βρίσκεται στις αλβανικές φυλακές, γεγονός που έχει δημιουργήσει ρήγμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, είχε συζητηθεί έντονα και η εισήγηση πολλών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, όπως του Σταύρου Παπασταύρου, μέχρι να αποχωρήσει, του Μάκη Βορίδη και άλλων ήταν θετική. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες το σκηνικό ανατράπηκε. Στα θετικά συνυπολογιζόταν η συσπείρωση δεξιών ψηφοφόρων, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και η κινητοποίηση στελεχών που έβλεπαν ως εθνική αποστολή την στήριξη του κ. Μπελέρη έναντι της δίωξης από τον Έντι Ράμα, ενώ αρνητική ήταν η εισήγηση του υπουργείου Εξωτερικών που έχει την εκτίμηση ότι ένα ζήτημα που έχει αναχθεί από την χώρα μας σε ευρωπαϊκό και αφορά πλέον τις σχέσεις Βρυξελλών – Τιράνων με επίκεντρο το κράτος δικαίου θα το μετέτρεπε σε διμερές με αρνητικές συνέπειες.
Για τη θέση του επικεφαλής του εκλογικού αγώνα της ΝΔ, μετά την παραίτηση του Γιάννη Μπρατάκου, έχει κλειδώσει ο πρώην υπουργός Άμυνας και βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Έχει ειδικό βάρος λόγω της πρότερης θητείας του στο Πεντάγωνο, είναι βουλευτής νομού της βορείου Ελλάδος και ξέρει καλά πώς να απευθυνθεί σε κοινά με «πατριωτικές ανησυχίες».