«Πρεμιέρα» για τα μέτρα στήριξης για τα καύσιμα: Ποιοι θα δουν μείωση από σήμερα - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα του Fuel Pass
18 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πρεμιέρα» για τα μέτρα στήριξης για τα καύσιμα: Ποιοι θα δουν μείωση από σήμερα – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα του Fuel Pass

Σε εφαρμογή μπαίνουν τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

by Χριστίνα Κοντίνη
01/04/2026 08:17
in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
Ψηφιακή κάρτα καυσίμων: Πού χρησιμοποιείται το νέο Fuel Pass
Share on FacebookShare on Twitter

Σε εφαρμογή μπαίνουν τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, μετά και την κύρωση με νόμο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου εχθές στη Βουλή. Άμεσα το όφελος ανέρχεται σε 20 λεπτά το λίτρο για όλους όσους εφοδιάζονται με ντίζελ κίνησης, χωρίς να απαιτείται αίτηση.

Συνολικά μέχρι τον Μάιο μπορεί να ξεπεράσει τα 36 ή και τα 60 λεπτά, καθώς στην τελική ευθεία μπαίνει τις επόμενες μέρες και η διαδικασία για χορήγηση επιπλέον επιδότησης αγοράς καυσίμων απευθείας (fuel pass) σε 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες- φυσικά πρόσωπα.

Ποιοι θα βλέπουν μείωση από σήμερα

Συγκεκριμένα, το πρώτο μέτρο που ενεργοποιείται από τα ξημερώματα σήμερα, είναι η επιδότηση από το κράτος κατά 16 λεπτά, για κάθε λίτρο πετρελαίου κίνησης που βγαίνει από τα διυλιστήρια και διατίθεται προς πώληση στους καταναλωτές. Μαζί με τον ΦΠΑ (24% ή 17% στα νησιά του Αιγαίου) η τελική τιμή διάθεσης μειώνεται άμεσα κατά 19-20 λεπτά το λίτρο, σε σχέση με την τιμή χωρίς επιδότηση.

Η έκπτωση στο diesel κίνησης εφαρμόζεται από 1ης έως 30 Απριλίου (με ενδεχόμενο παράτασης αν χρειαστεί και τον Μάιο) και ισχύει οριζόντια για όλους αδιακρίτως τους καταναλωτές (νοικοκυριά ή επιχειρήσεις). Η μείωση θα φανεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες, μόλις κάθε πρατήριο προμηθευτεί με πετρέλαιο σε πιο χαμηλή τιμή.

Το όφελος για τον τελικό αγοραστή, είναι ουσιαστικά διπλάσιο σε σύγκριση με το μέγιστο όφελος που θα είχε αν, αντί την επιδότηση αυτή, γινόταν απευθείας μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Στην πράξη, αν από 41 λεπτά στο λίτρο πετρελαίου κίνησης που ισχύει σήμερα, ο ΕΦΚ έπεφτε στα 33 λεπτά (που είναι το ελάχιστο επιτρεπτό ποσό ειδικού φόρου για υγρά καύσιμα στην ΕΕ), τότε η τιμή στην αντλία δεν θα υποχωρούσε πάνω από 9 ή 10 λεπτά ανά λίτρο (με μείωση 8 λεπτά στον ΕΦΚ μαζί με 24% ή 17% ΦΠΑ που ισχύει κατά περίπτωση) αντί 19-20 λεπτά ανά λίτρο που εφαρμόζεται από σήμερα.

Επιδότηση fuel pass: Ποιοι θα λάβουν και πότε

Σε δεύτερη φάση, έρχεται και το δεύτερο μέτρο στήριξης για επιδότηση αγοράς καυσίμων σε όσους δικαιούχους (νοικοκυριά) πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία ορίζει η ΠΝΠ. Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων πριν τα μέσα του μηνός.

Η κάρτα καυσίμων Fuel Pass θα είναι αξίας 25-60 ευρώ, αναλόγως αν η επιδότηση προορίζεται για ιδιοκτήτη μοτοσυκλέτας ή αυτοκινήτου. Θα δοθεί σε όλα τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα, ανεξαρτήτως αν χρησιμοποιούν αμόλυβδη ή ντίζελ. Άρα ιδιοκτήτες πετρελαιοκίνητων οχημάτων θα λάβουν «διπλή επιδότηση» (και 20 λεπτά στην αντλία άμεσα και Fuel Pass για Απρίλιο-Μάιο) δεδομένου ότι το ντίζελ έχει αυξηθεί περισσότερο από την αμόλυβδη. Περίπου το 10% των οχημάτων ΙΧ χρησιμοποιούν ντίζελ ενώ το 90% αμόλυβδη βενζίνη.

Για όποιον ιδιοκτήτη έχει μία μέση κατανάλωση 70 λίτρα βενζίνης για ΙΧ, έχει υπολογιστεί -με τα επίσημα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής- ότι επιδότηση 50 ευρώ αναλογούν σε επιδότηση περίπου 36 λεπτών το λίτρο για την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ τα 60 ευρώ αναλογούν σε επιδότηση 43 λεπτών το λίτρο για τη νησιωτική Ελλάδα. Η επιδότηση αυτή αντιστοιχεί αυτή τη στιγμή σχεδόν σε όλη η παρατηρούμενη αύξηση στην αμόλυβδη.

Το μέτρο αφορά νοικοκυριά (φυσικά πρόσωπα χωρίς να εξαιρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες) που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, εφόσον:

α) υπάρχει όχημα σε κυκλοφορία δηλωμένο στο όνομά τους -με πληρωμένα τέλη και ασφάλιση- και

β) είχαν δηλώσει πέρυσι οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ (άγαμοι) ή 35.000 ευρώ (έγγαμοι), προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ειδικά για μονογονεϊκές με 1 παιδί, το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 39.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Με βάση τα κριτήρια αυτά, εν δυνάμει δικαιούχοι θεωρούνται 3,1 από τους 3,98 εκατομμύρια ιδιοκτήτες τροχοφόρων στη χώρα μας (3,7 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και άλλοι 248.000 ιδιοκτήτες μοτοσικλετών που δεν έχουν αυτοκίνητο). Καλύπτονται δηλαδή σχεδόν οι 8 στους 10 ή ποσοστό 78%.

Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας ψηφιακής στο κινητό, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης. Η διαφορά σε σχέση με τα παλιότερα Fuel Pass, όμως, είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί.

Αιτήσεις θα μπορούν να γίνονται και στα ΚΕΠ, όταν ανοίξει η διαδικασία. Ενώ για τους πολίτες που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης κατάλληλου smartphone (με δυνατότητα ανέπαφων πληρωμών NFC) για να χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή κάρτα, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Το τελικό ποσό για το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου διαφοροποιείται: μικρότερο ποσό θα λάβουν όσοι επιλέξουν κατάθεση σε λογαριασμό (IBAN) και υψηλότερο ποσό αν λάβουν ψηφιακή κάρτα. Ο λόγος είναι ότι όσοι επιλέξουν «κάρτα αντί μετρητά», δεν θα μπορούν να δαπανήσουν πουθενά αλλού το ποσό που λαμβάνουν, εκτός από πληρωμές καυσίμων, εισιτηρίων και ταξί. Επιπλέον, αν δεν κάνουν χρήση της πίστωσης έως 31 Ιουλίου, όποιο υπόλοιπο ποσόν τυχόν περισσέψει στην άυλη κάρτα διαγράφεται και επιστρέφει στο Δημόσιο.

Με αυτά τα δεδομένα, για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής κάρτας, το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης θα είναι προσαυξημένο κατά 10 ευρώ.

Η επιδότηση για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή ανέρχεται σε 50 ευρώ για το δίμηνο με χρήση ψηφιακής κάρτας και 40 ευρώ χωρίς κάρτα. Για πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση ανέρχεται σε 60 ευρώ με χρήση ψηφιακής κάρτας και 50 ευρώ χωρίς κάρτα.

Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών, η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ με χρήση ψηφιακής κάρτας, 25 ευρώ χωρίς κάρτα σε ηπειρωτική χώρα και 35 ευρώ με χρήση ψηφιακής κάρτας και 30 ευρώ χωρίς κάρτα σε νησιωτική περιοχή.

Tags: DIESELFUEL PASSSLIDERΚΑΥΣΙΜΑΜέτρα
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν μπήκε η επιστροφή ενοικίου; Δείτε τι πραγματικά συμβαίνει και τι πρέπει να κάνετε τώρα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα Ανακαινίζω: Πότε ανοίγει και ποιους αφορά

14/04/2026 20:29
Σε τεντωμένο σχοινί η παγκόσμια οικονομία: Τα τρία σενάρια για το 2026 και ο εφιάλτης μιας κρίσης τύπου 2008
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ για Ελλάδα: Ανάπτυξη μεν, αλλά με πληθωρισμό 3,5% – “Σκιές” σε όλη την Ευρώπη από τον πόλεμο

14/04/2026 17:08
Ράλι στα καύσιμα: Έρχεται βενζίνη 2 ευρώ και νέο σοκ στην αγορά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fuel Pass: Πότε λήγει η αίτηση και μέχρι πότε ισχύει το voucher

14/04/2026 15:17
Στην Ουάσιγκτον ο Πιερρακάκης για την εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ουάσιγκτον ο Πιερρακάκης για την εαρινή Σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

13/04/2026 14:49
Πετρέλαιο: Νέα άνοδος των τιμών – Brent πάνω από 100 δολάρια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο άλμα στο πετρέλαιο μετά τους αποκλεισμούς από τις ΗΠΑ

13/04/2026 09:18
Ρώτησαν το ChatGPT πώς γίνεται πλούσιος ένας μέσος άνθρωπος: Είναι τελικά τόσο απλό ή μας κοροϊδεύουν; (Βίντεο)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: «Άλμα» του πληθωρισμού στο 3,3% τον Μάρτιο

10/04/2026 16:56
ΔΝΤ και Γκεοργκίεβα: «Σκεφτείτε το αδιανόητο» και δείτε τι έρχεται από τη Μέση Ανατολή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Γκεοργκίεβα αποθεώνει την Ελλάδα: «Από τις καλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης» και μήνυμα με πολλούς αποδέκτες

10/04/2026 15:09
Αυτά είναι τα επιδόματα που αυξάνονται μαζί με τον κατώτατο μισθό – Δείτε τα ποσά αναλυτικά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δράση για ανέργους – δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

10/04/2026 14:49
Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Η Ελλάδα στις καλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης – Η εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup επιβεβαιώνει την αξιοπιστία της
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Η Ελλάδα στις καλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης – Η εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup επιβεβαιώνει την αξιοπιστία της

10/04/2026 12:18

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #202

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν μπήκε η επιστροφή ενοικίου; Δείτε τι πραγματικά συμβαίνει και τι πρέπει να κάνετε τώρα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα Ανακαινίζω: Πότε ανοίγει και ποιους αφορά

14 Απριλίου 2026

Read moreDetails

Ζάκυνθος: Συνελήφθη 46χρονος που διέρρηξε σπίτι και έκλεψε χρηματοκιβώτιο με 20.000 ευρώ

Πιέζουν για ειρήνη στη Μέση Ανατολή 17 χώρες: «Αδράξτε την ευκαιρία» λένε σε Ισραήλ και Λίβανο

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved