Μαρινέλλα: Πέθανε ένας θρύλος - Η Ελληνίδα Piaf
17 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαρινέλλα: Πέθανε ένας θρύλος – Η Ελληνίδα Piaf

Και μόνον ότι «λύγισε» και έπεσε στην φορτισμένη από σύμβολα ιστορική σκηνή τού Ωδείου Ηρώδου τού Αττικού, μάχιμη μέχρι το τέλος, δείχνει ότι ο καλλιτέχνης είναι «στρατιώτης», εργάτης «ψυχή τε και σώματι».

by todaypress stream
28/03/2026 19:25
in ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,
Μαρινέλλα: Πέθανε ένας θρύλος – Η Ελληνίδα Piaf
Share on FacebookShare on Twitter

του Κωνσταντίνου Μπούρα

Ακούγοντας στο You Tube την ψηφιακή σύνθεση των φωνών του γαλλικού «μικρού σπουργιτιού» και τού ελληνικού λαϊκού μύθου να τραγουδάνε εναλλάξ την εμβληματική «Όμορφη πόλη» τού παγκόσμιου Μίκη Θεοδωράκη, ομολογώ πως προτιμώ τις αρμονικές τής Μαρινέλλας παρά την υπερβολική εκκεντρικότητα τής Edith Piaf.

Και δεν είναι θέμα «μουσικής ορθότητας» μήτε εκφραστικής ιδιαιτερότητας, αλλά μια διϋποκειμενική κριτική θεώρηση τού σεβασμού που δείχνει η κάθε ερμηνεύτρια στην πρωτότυπη μελωδία. Το να την προσαρμόσει και να την «φέρει στα νερά του» είναι το πιο εύκολο κι αδάπανο πράγμα στον κόσμο.

Το να σκύψει με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα πάνω στην πρόθεση τού συνθέτη, εμένα ως επαρκή ακροατή, με προδιαθέτει θετικά για το όποιο αποτέλεσμα.

Αλλά ό,τι κι αν τραγούδησε η αξιοθαύμαστη Μαρινέλλα, από ρεμπέτικα έως ελαφρολαϊκά ή σύγχρονα μουσικά κομμάτια, πάντα μένει εκείνη η λεπτουργημένη έκταση μιας φωνής που δεν προβαίνει σε ακρότητες, δεν υπερβαίνει όρια, δεν επιχειρεί να εντυπωσιάσει, αφού ουδεμία ανάγκη έχει να αποδείξει κάτι στο κοινό της. Το γεγονός ότι ξεκίνησε σαν «δεύτερη φωνή» δίπλα στον λαϊκό αοιδό Στέλιο Καζαντζίδη, από τον οποίο – ευτυχώς – γρήγορα αποδεσμεύτηκε για να ανεξαρτητοποιηθεί και να διατρέξει τη δική της αυτόνομη πορεία στο μουσικό στερέωμα, αυτή η πολύτιμη «θητεία» την εφοδίασε με πολύτιμα επαγγελματικά «όπλα», την προίκισε με υπομονή, επιμονή, αντοχή, ανθεκτικότητα έναντι κάθε προκλήσεως. Και τις διαχειρίστηκε όλες με σύνεση, μετριοπάθεια, σεμνότητα σπάνια σε μία σταρ που άντεξε τόσες πολλές δεκαετίες.

Η Μαρινέλλα ήταν πάντα επαγγελματίας. Σοφή στις επιλογές της, μετριοπαθής, δεν απασχόλησε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με την προσωπική της ζωή, δεν επιδόθηκε στο κυνήγι της αρνητικής δημοσιότητας, δεν καλλιέργησε το άγχος τής επικράτησης έναντι όλων, δεν ζαλίστηκε από την «μοναξιά τής κορυφής», υπήρχε πάνω στη σκηνή το ίδιο απλά όπως κι εκτός σκηνής. Τραγουδούσε σαν να ανασαίνει, σαν να συνομιλεί με ένα οικείο της πρόσωπο. Αυτό φαίνεται στις αυτοσχέδιες εξομολογήσεις της σε συναυλίες, όπου η ζωντανή της εμφάνιση συμπληρωνόταν κι εμπλουτιζόταν, με χιούμορ, αυτοσαρκασμό, καλόγνωμη διάθεση, ίδιον των χορτάτων ψυχών που δεν επιζητούν αλλότριες δάφνες μήτε επαναπαύονται στα μέχρι τούδε  κεκτημένα τους. Απλώς υπάρχουν συνειδητά καλλιεργώντας σε καθημερινή βάση το ταλέντο, τιμώντας την ιστορία τους, δίνοντας διακριτικά το παρόν, ενισχύοντας τους νέους, βοηθώντας συναδέλφους κι ακροατές να κοινωνήσουν των αχράντων μυστηρίων μίας πανάρχαιας ψυχαγωγικής τέχνης, χάρη στην οποία γίνεται ανεκτή η καθημερινότητα. μεταβολίζεται σε θετική κάθε αρνητική εμπειρία.

Και μόνον ότι «λύγισε» και έπεσε στην φορτισμένη από σύμβολα ιστορική σκηνή τού Ωδείου Ηρώδου τού Αττικού, μάχιμη μέχρι το τέλος, δείχνει ότι ο καλλιτέχνης είναι «στρατιώτης», εργάτης «ψυχή τε και σώματι». Ευλογία να τελειώνει ο πνευματικός άνθρωπος τη ζωή του έτσι, μάχιμος, ετοιμοπόλεμος, διαθέσιμος πάντα να αναμετρηθεί με τον Χρόνο.

Δεν είναι με το λαρύγγι και με τα πνευμόνια, με το διάφραγμα και με τους μιμικούς μύες που τραγουδάνε οι δημοφιλείς μουσικοί καλλιτέχνες. Είναι με την ψυχή που επικοινωνούν με τα συναισθήματα των άλλων και τους αγγίζουν στις πιο βαθιές χορδές τους, στις πλέον μυστικές.

Ρωτάει ο Άμλετ τον Πολώνιο εάν παίζει κάποιο έγχορδο μουσικό όργανο. Εκείνος το αρνείται. Και τότε ο τραγικός, αυτοκαταστροφικός πρίγκιπας τής μυθικής Δανιμαρκίας απορεί: «μα τότε, πώς νομίζεις ότι μπορείς να παίξεις εμένα;».

Οι μεγάλοι, οι σημαντικοί τραγουδιστές, όπως η εκστατική Edith Piaf, η αναστενάρισσα Umm Kulthum, η ξυπόλητη λαϊκή τραγουδίστρια Cesaria Evora, η ανατριχιαστική Billy Holliday, αλλά και η συμπαντική, η αυτοθυσιαστική Μαρία Κάλλας, υπερέβησαν τα φωνητικά τους όρια με μια δύναμη πνευματική που τις κατατάσσει στον χώρο τού πρωταθλητισμού. Το «Ολυμπιακό Ιδεώδες» δεν περιορίζεται στις «γυμναστικές επιδείξεις». Και η φωνή είναι σώμα, ενιαία κι αδιαίρετη ψυχοπνευματική έκφραση. Κι αυτό ας είναι το μήνυμα μιας βραδυφλεγούς ή ταχύρρυθμης ισόβιας αυτανάφλεξης.

Η Μαρινέλλα δεν θα μπορούσε να ολοκληρώσει το έργο της αλλιώς παρά μόνον πάνω στη σκηνή, μέσα στον κόσμο, ανάμεσο στο κοινό, με το οποίο ενωνόταν αιθερικά σαν ξωτικό, σαν νεράιδα βγαλμένη από ένα αρχετυπικό παραμύθι.

Δικαίως την είπανε «μύθο». Το κατέκτησε. Το αξίζει. Τον δικαιούται αυτόν τον τίτλο τιμής. Και τώρα ταξιδεύει προς την Αιωνιότητα, για την οποία δούλεψε σεμνά και ταπεινά ως εργάτρια μέλισσα. Όλο το Φως πάνω της, για πάντα.

Ας «ανοίξει η πέτρα» για να περάσει προς των Μακάρων τη Νήσο.

 

Tags: ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΕΛΛΑΣΜΑΡΙΝΕΛΛΑ - ΕΛΛΗΝΙΔΑ PIAFΜΑΡΙΝΕΛΛΑ - Ο ΜΥΘΟΣΠΕΘΑΝΕ Η ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο 15χρονος Χριστόφορος παγιδεύτηκε στον τρόμο του διαδικτύου και δεν σώθηκε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο 15χρονος Χριστόφορος παγιδεύτηκε στον τρόμο του διαδικτύου και δεν σώθηκε

14/04/2026 20:52
Σαφάρι της Τροχαίας στην Αττική: 12 συλλήψεις για μεθύσι – 22.800 έλεγχοι σε 4 μέρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζάκυνθος: Συνελήφθη 46χρονος που διέρρηξε σπίτι και έκλεψε χρηματοκιβώτιο με 20.000 ευρώ

14/04/2026 20:04
Τουρκία: Συνελήφθησαν δύο Έλληνες που σήκωσαν ελληνική σημαία στην Αγία Σοφία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τουρκία: Συνελήφθησαν δύο Έλληνες που σήκωσαν ελληνική σημαία στην Αγία Σοφία

14/04/2026 19:05
Ιστορικό ρεκόρ αφρικανικής σκόνης στην Κρήτη, οι συγκεντρώσεις ξεπέρασαν 75 φορές το όριο ασφαλείας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε εξέλιξη η μεταφορά σκόνης από τη Σαχάρα: Oι περιοχές που μπαίνουν στο στόχαστρο

14/04/2026 18:10
Αθήνα: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών και πλαστών εγγράφων με κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ (Βίντεο)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αθήνα: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών και πλαστών εγγράφων με κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ (Βίντεο)

14/04/2026 16:55
Αλί Χαμενεΐ: Από τη φτωχή Μασχάντ στην απόλυτη εξουσία του Ιράν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νίκος Πλακιάς για τα οικονομικά των Τεμπών: «Τα 600.000 ευρώ από τη συναυλία τα χειρίζεται η Καρυστιανού»

14/04/2026 13:54
Της Διακαινησίμου: Γιατί ονομάζεται έτσι η εβδομάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Της Διακαινησίμου: Γιατί ονομάζεται έτσι η εβδομάδα

14/04/2026 13:44
Αργοστόλι: Δύο συλλήψεις για τον θάνατο 19χρονης – Στο «μικροσκόπιο» βίντεο, αναζητείται τρίτος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αργοστόλι: Δύο συλλήψεις για τον θάνατο 19χρονης – Στο «μικροσκόπιο» βίντεο, αναζητείται τρίτος

14/04/2026 13:37
Έκρηξη τρόμου στη Χίο: Πέντε άτομα με σοβαρά εγκαύματα – Φέρεται να έφτιαχναν ρουκέτες για την Ανάσταση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χίος: Ρουκέτα χτύπησε 32χρονη στο σαγόνι – Υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση

14/04/2026 13:19

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #202

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βρετανία και Ιράν: Σαφές «όχι» του Στάρμερ σε συμμετοχή στις επιθέσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Στάρμερ σε άμυνα και ταμείο: Ζητά 3,5 δισ. λίρες περικοπές ενώ μιλά για στρατό έτοιμο για πόλεμο

14 Απριλίου 2026

Read moreDetails

Σχέδιο-ανάσα από τη Γερμανία: Φθηνότερα καύσιμα και bonus έως 1.000 ευρώ

Ο 15χρονος Χριστόφορος παγιδεύτηκε στον τρόμο του διαδικτύου και δεν σώθηκε

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved