Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι πλήρως προετοιμασμένη απέναντι στο ενδεχόμενο μιας ευρύτερης ενεργειακής κρίσης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας θα αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τη στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο αυξημένης διεθνούς οικονομικής αβεβαιότητας, καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν σημαντικά τόσο το κόστος της ενέργειας όσο και τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις μεταφορές. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι η κρίση μπορεί να παραταθεί και να προκαλέσει νέες πιέσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
«Η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη»
Κατά την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας θα συζητηθεί εκτενώς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 19 και 20 Μαρτίου.
Όπως τόνισε, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εμφανιστεί έτοιμη να αντιμετωπίσει μια πιθανή ενεργειακή κρίση, χωρίς όμως να καλλιεργείται κλίμα πανικού. Για τον λόγο αυτό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ενδεχόμενο μιας κρίσης, τονίζοντας επανειλημμένα ότι πρόκειται για ένα πιθανό σενάριο που πρέπει να αντιμετωπιστεί με προνοητικότητα και συντονισμό.
Παράλληλα, σημείωσε ότι οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας αποτελούν ήδη μια σημαντική πρόκληση για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Μέτρα για την ενεργοβόρο βιομηχανία
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας.
Όπως δήλωσε, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το αρμόδιο υπουργείο για συγκεκριμένα μέτρα που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος.
Η στήριξη της βιομηχανίας θεωρείται κρίσιμη σε μια περίοδο κατά την οποία οι διεθνείς τιμές ενέργειας εμφανίζουν αυξητικές τάσεις.
«Η Ελλάδα αποτελεί λιμάνι σταθερότητας»
Κατά την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζοντας τη χώρα «λιμάνι σταθερότητας και ομαλότητας» σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις.
Όπως σημείωσε, η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, από επίπεδα άνω του 18% σε ποσοστά κάτω του 8%, ενώ η απασχόληση στον τομέα της βιομηχανίας και της μεταποίησης έχει αυξηθεί σημαντικά.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συλλογική οικονομική πρόοδος πρέπει να μεταφράζεται σε ατομική ευημερία, αναφέροντας ότι οι μισθοί έχουν αυξηθεί και ότι έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Επενδύσεις και παραγωγικός μετασχηματισμός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των επενδύσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Όπως τόνισε, οι επενδύσεις την περίοδο από το 2019 έως το 2023 ξεπέρασαν τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στους τομείς της βιομηχανίας, της μεταποίησης και της καινοτομίας, οι οποίοι αποτελούν βασικούς πυλώνες της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος είναι η Ελλάδα να εξελιχθεί σε έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Παρουσίες στην εκδήλωση
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας και της βιομηχανίας, με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Σπύρο Θεοδωρόπουλο να δίνει το «παρών».












