Αύριο η συνάντηση Ζελένσκι-Μακρόν στο Παρίσι
12 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΚΟΣΜΟΣ

Αύριο η συνάντηση Ζελένσκι-Μακρόν στο Παρίσι

Θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, μέσα για την ενίσχυση της πίεσης επί της Ρωσίας έπειτα από τέσσερα χρόνια πολέμου.

by Χριστίνα Κοντίνη
12/03/2026 09:42
in ΚΟΣΜΟΣ,
Αύριο η συνάντηση Ζελένσκι-Μακρόν στο Παρίσι
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί αύριο, Παρασκευή, με τον Ουκρανό ομόλογο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Παρίσι, όπου θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, “μέσα για την ενίσχυση της πίεσης επί της Ρωσίας” έπειτα από τέσσερα χρόνια πολέμου “κυρίως για τη μάχη κατά του σκιώδους στόλου της”, ανακοίνωσε σήμερα το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Οι δύο ηγέτες “θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για τις συνθήκες μιας δίκαιης ειρήνης με διάρκεια και, στο πλαίσιο αυτό, θα αξιολογήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Συμμαχίας των Προθύμων σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας”, επεσήμανε η γαλλική προεδρία.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας ζήτησαν εκ νέου από τη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου “άνευ όρων εκεχειρία”, παρά το γεγονός ότι ο Μακρόν είχε εμφανιστεί “πολύ επιφυλακτικός” σχετικά με την πιθανότητα επίτευξης “ειρήνης βραχυπρόθεσμα”.

Επίσης η Συμμαχία των Προθύμων συμφώνησε τον Ιανουάριο να αναπτύξει, με την «υποστήριξη» των ΗΠΑ, πολυεθνική δύναμη στην Ουκρανία στην περίπτωση που συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία, και ότι ένας μηχανισμός υπό αμερικανική ηγεσία θα παρακολουθεί την κατάπαυση του πυρός.

Στη νέα του επίσκεψη στο Παρίσι αύριο ο Ζελένσκι θα συζητήσει με τον Γάλλο ομόλογό του για την “υποστήριξη της Γαλλίας και των Ευρωπαίων εταίρων προκειμένου να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί”.

Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί τη Δευτέρα ότι ενδέχεται να άρει τις κυρώσεις στο πετρέλαιο λόγω της κατακόρυφης ανόδου των τιμών εξαιιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή, χωρίς να διευκρινίσει αν αυτό θα αφορά τη Ρωσία, οι χώρες της G7 επανέλαβαν χθες ότι η κατάσταση δεν δικαιολογεί “με κανέναν τρόπο” την χαλάρωση των κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.

Σε αυτό το πλαίσιο Μακρόν και Ζελένσκι θα αναφερθούν στον “σκιώδη στόλο” της Ρωσίας.

Στο πεδίο της μάχης, οι ρωσικές δυνάμεις κατέγραψαν τα μικρότερα κέρδη στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο από την άνοιξη του 2024, λόγω των ουκρανικών αντεπιθέσεων κυρίως στα νοτιοανατολικά, σύμφωνα με ανάλυση του AFP βάσει δεδομένων από το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW).

Η Ρωσία βρίσκεται σε κατάσταση “στρατιωτικής, στρατηγικής και οικονομικής αποτυχίας”, εκτίμησε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Νέες διαπραγματεύσεις

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ πρότειναν τη διεξαγωγή νέου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας την επόμενη εβδομάδα, με αμερικανική μεσολάβηση. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, αυτές οι συνομιλίες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στην Ελβετία ή την Τουρκία.

Στο μεταξύ ο απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Κίριλ Ντμίτριεφ, ανακοίνωσε ότι είχε μια “εποικοδομητική συνάντηση” χθες, Τετάρτη, στη Φλόριντα με τους Αμερικανούς διαπραγματευτές, ανάμεσά τους ο Στιβ Γουίτκοφ, ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ.

Αυτές ήταν οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν.

“Σας ευχαριστώ Στιβ, Τζάρεντ και Τζος για την παραγωγική συνάντηση”, έγραψε ο Ντμίτριεφ σε ανάρτησή του στο X, αναφερόμενος στον ειδικό απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ, τον γαμπρό του Αμερικανού προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ και τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Τζος Γκρούνμπαουμ.

“Συζητήσαμε πολλά έργα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αποκατάσταση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων, καθώς και την τρέχουσα κρίση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας”, ανέφερε ο Ντμίτριεφ σήμερα το πρωί στο Telegram.

“Σήμερα πολλές χώρες, πάνω απ’ όλα οι ΗΠΑ, αρχίζουν να κατανοούν καλύτερα τον ρόλο κλειδί (…) του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στη διασφάλιση της σταθερότητας της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και την αναποτελεσματικότητα και την καταστροφική φύση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας”, υποστήριξε.

“Οι ομάδες συζήτησαν μια ποικιλία θεμάτων και αποφάσισαν να παραμείνουν σε επαφή”, σχολίασε από την πλευρά του ο Γουίτκοφ στο X μετά τη συνάντηση με τον Ντμίτριεφ.

Tags: ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝΟυκρανίαΠΟΛΕΜΟΣΡΩΣΙΑ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι πρώτες φωτογραφίες της Γης από την Artemis II προκαλούν δέος: Το πλήρωμα του Orion έμεινε «κολλημένο» στα παράθυρα (Eικόνες)
ΚΟΣΜΟΣ

Αύξηση στον «παλμό» της Γης – Ποιες οι συνέπειες στην υγεία μας και τι λένε οι επιστήμονες

13/04/2026 21:58
Ρωσία και Μάγιαρ: Τι αλλάζει μετά την ήττα Όρμπαν στην Ουγγαρία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία και Μάγιαρ: Τι αλλάζει μετά την ήττα Όρμπαν στην Ουγγαρία

13/04/2026 21:36
Η παγίδα του Ιράν για τον Τραμπ: Θέλει διέξοδο, αλλά κάθε επιλογή τον σπρώχνει πιο βαθιά
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Το Ιράν θέλει απεγνωσμένα συμφωνία αλλά δεν θα επιτραπεί κανένας εκβιασμός

13/04/2026 21:10
Μήνυμα από Πούτιν: Το ειρηνευτικό πακέτο Τραμπ γίνεται βάση συμφωνίας
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν μπαίνει στο παιχνίδι μετά το φιάσκο ΗΠΑ και Ιράν: Δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει για ειρήνη

13/04/2026 20:46
Ο Μερτς ξεσκεπάζει τον Όρμπαν: Τι κρύβει τελικά το ταξίδι του στη Μόσχα; Γιατί εξόργισε όλη την Ευρώπη
ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία ανοίγει το ταμείο: Μείωση φόρου στα καύσιμα και αφορολόγητο bonus για να φρενάρει την κρίση

13/04/2026 20:25
Πρέσβης Ισραήλ στο Βερολίνο: Η Ε.Ε οφείλει να υπερασπιστεί την Κύπρο μετά το ιρανικό χτύπημα
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανικό «όχι» στην Κύπρο: Δεν συζητάμε τις βάσεις σε Ακρωτήρι και Δεκέλεια

13/04/2026 19:47
Κίνα και Πακιστάν ζητούν stop στον πόλεμο και βάζουν στο τραπέζι πέντε όρους για την ειρήνη
ΚΟΣΜΟΣ

Κόκκινος συναγερμός στο Ισραήλ: Το φιάσκο στο Ισλαμαμπάντ ξαναβάζει φωτιά στη Μέση Ανατολή

13/04/2026 19:34
Ουγγαρία: Γιατί κατέρρευσε ο Όρμπαν παρά τη στήριξη Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Γιατί κατέρρευσε ο Όρμπαν παρά τη στήριξη Τραμπ

13/04/2026 19:23
Αλί Χαμενεΐ: Από τη φτωχή Μασχάντ στην απόλυτη εξουσία του Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για Ορμούζ: «Θα εξολοθρεύσουμε όποιο πλοίο πλησιάσει» – Σε ισχύ ο αποκλεισμός

13/04/2026 18:34

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #202

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι πρώτες φωτογραφίες της Γης από την Artemis II προκαλούν δέος: Το πλήρωμα του Orion έμεινε «κολλημένο» στα παράθυρα (Eικόνες)
ΚΟΣΜΟΣ

Αύξηση στον «παλμό» της Γης – Ποιες οι συνέπειες στην υγεία μας και τι λένε οι επιστήμονες

13 Απριλίου 2026

Read moreDetails

Ρωσία και Μάγιαρ: Τι αλλάζει μετά την ήττα Όρμπαν στην Ουγγαρία

Τραμπ: Το Ιράν θέλει απεγνωσμένα συμφωνία αλλά δεν θα επιτραπεί κανένας εκβιασμός

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved