Οι προγραμματισμένες συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στον αέρα, καθώς η Ουάσινγκτον ξεκαθάρισε ότι δεν αποδέχεται τις αλλαγές που ζήτησε η Τεχεράνη στον τόπο και στη μορφή των επαφών. Οι συνομιλίες είχαν αρχικά συμφωνηθεί να διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή και άλλων χωρών ως παρατηρητών, ωστόσο η ιρανική πλευρά ζήτησε να μεταφερθούν στο Ομάν και να περιοριστούν σε διμερή επίπεδο.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, το αίτημα αυτό εξετάστηκε, αλλά τελικά απορρίφθηκε. Ανώτερη πηγή ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έθεσαν σαφές πλαίσιο, δηλώνοντας πως είτε οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν όπως αρχικά συμφωνήθηκαν είτε δεν θα πραγματοποιηθούν καθόλου.
Η διαφωνία αυτή σχετίζεται άμεσα με την ατζέντα των συνομιλιών. Το Ιράν επιθυμεί να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ οι ΗΠΑ επιμένουν ότι πρέπει να συζητηθούν και άλλα ζητήματα, όπως το βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμα και η περιφερειακή πολιτική της Τεχεράνης.
Παράλληλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι εφόσον το Ιράν επιστρέψει στο αρχικό πλαίσιο, υπάρχει δυνατότητα συνάντησης εντός της εβδομάδας ή την επόμενη. Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, επανέρχονται και οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί άλλων επιλογών, ενισχύοντας το κλίμα έντασης.












