Εν Οίκω… Εν Δήμω: Αποκαλύψεις, παρασκήνιο και άγνωστες ιστορίες τοπικής αυτοδιοίκησης
17 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εν Οίκω… Εν Δήμω: Αποκαλύψεις, παρασκήνιο και άγνωστες ιστορίες τοπικής αυτοδιοίκησης

του Πέτρου Κουβάτσου

by todaypress stream
17/01/2026 16:47
in Τοπική Αυτοδιοίκηση,
Εν Οίκω… Εν Δήμω: Αποκαλύψεις, παρασκήνιο και άγνωστες ιστορίες τοπικής αυτοδιοίκησης
Share on FacebookShare on Twitter

Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης δίνει έμφαση στον ρόλο των Δήμων

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έθεσε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ενεργή μάχη». Η διαδικασία της διαβούλευσης άνοιξε και θα διαρκέσει έως τις 26 Ιανουαρίου 2026, καλώντας όλους τους φορείς, τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες να συμβάλουν με προτάσεις και παρατηρήσεις στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με το πλήρες κείμενο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, οι προωθούμενες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

– Στρατηγικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών με δεκαετή διάρκεια και έγκριση από το ΚΥΣΕΑ,

– Υποχρεωτική κατάρτιση Σχεδίων Πρόληψης Πυρκαγιών για όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες, με ολοκληρωμένη χαρτογράφηση κινδύνων και επιχειρησιακή προετοιμασία,

– Καθιέρωση υποχρέωσης εκπόνησης σχεδίων πλημμυρικού κινδύνου,

– Σύσταση Τοπικών Κέντρων Διαχείρισης Κινδύνων στους Δήμους,

– Σύσταση Επιχειρησιακού Κέντρου Συμβάντων σε καθεμία από τις 13 Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις, με τη συμμετοχή συνδέσμων των Ο.Τ.Α., των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ξεκινά το Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών για τους δήμους

Σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο στη διάθεση των δήμων, προκειμένου να υλοποιήσουν απαραίτητα έργα για την προστασία των περιοχών από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές, αποτελεί η πρόσκληση του ΥΠΕΣ για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του «Ειδικού Προγράμματος Φυσικών Καταστροφών. Υποδομών ΟΤΑ».

Η πρόσκληση που εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης αποσκοπεί στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση επείγουσων και απρόβλεπτων αναγκών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί, κατολισθήσεις και ακραία καιρικά φαινόμενα. Επιδιώκεται τόσο η αποκατάσταση των ζημιών όσο και η ενίσχυση της πρόληψης και της ανθεκτικότητας των δημοτικών υποδομών.

Δικαιούχοι χρηματοδότησης είναι δήμοι, ΔΕΥΑ και Λιμενικά Ταμεία, που μέσω χρηματοδότησης μπορούν να καλύψουν το κόστος υλοποίησης έργων επαναφοράς πληγεισών υποδομών σε ασφαλή και λειτουργική κατάσταση, τη βελτίωσης της ανθεκτικότητας υφιστάμενων υποδομών ΟΤΑ, καθώς και έργα πρόληψης νέων κινδύνων και περιορισμού των επιπτώσεων φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, αποκατάστασης οδικού δικτύου, δικτύων ύδρευσης και λοιπών κρίσιμων υποδομών.

Η συνολική δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 45.759.000 ευρώ, ενώ οι προτάσεις εντάσσονται μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού, με σειρά προτεραιότητας βάσει της χρονικής στιγμής ηλεκτρονικής υποβολής.

Τέλος, η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά στις 19 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 20 Μαρτίου.

Το συνολικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα data centers στην Αττική προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ

Η Ανατολική Αττική πρωταγωνιστεί στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για ψηφιακές υποδομές, καθώς η Περιφέρεια Αττικής έδωσε το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη ενός μεγάλου data center.

Ειδικότερα, το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ενός έργου αρχικού προϋπολογισμού περίπου 300 εκατ. ευρώ, το οποίο χωροθετείται σε έκταση 62,3 στρεμμάτων στον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος.

Η λειτουργία του δεν αντιμετωπίζεται ως απομονωμένη υποδομή, αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα εγκαταστάσεων που θα συγκροτήσουν το ελληνικό «οικοσύστημα» data centers, δημιουργώντας ένα ενιαίο δίκτυο αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων. Την ίδια στιγμή, στην ευρύτερη περιοχή καταγράφονται και άλλες αντίστοιχες επενδύσεις, σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μελέτη που πέρασε από τον έλεγχο της Περιφέρειας Αττικής, το συνολικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα data centers στην Αττική προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, αποτυπώνοντας με σαφήνεια το έντονο ενδιαφέρον διεθνών τεχνολογικών κολοσσών για επενδύσεις στη χώρα.

Ο δήμαρχος για την πτώση τσιμέντων από τη γέφυρα στην Ν. Ιωνία

Ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Παναγιώτης Μανούρης, ενημέρωσε για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στη γέφυρα της Εθνικής Αντιστάσεως, όπου ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή υλικές ζημιές. Όπως ενημέρωσε, ο δήμος έχει ζητήσει  την κατά προτεραιότητα αντιμετώπιση των προβλημάτων στη σήραγγα, αφού η συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, όπως αποδείχθηκε και συμπλήρωσε: «Έχουμε τη διαβεβαίωση της Περιφέρειας Αττικής ότι θα κινηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.»

Το Δασαρχείο Αιγάλεω επιβεβαίωσε την ύπαρξη λύκου στο Ποικίλο Όρος – Οδηγίες προς τους πολίτες

Ο Δήμος Χαϊδαρίου με ανακοίνωσή του ενημέρωσε πως το Δασαρχείο Αιγάλεω επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός λύκου στην περιοχή του Ποικίλου Όρους,

Μετά την επιβεβαίωση στάλθηκε προς τον Δήμο Χαϊδαρίου επιστολή με οδηγίες, προκειμένου οι πολίτες να προστατευθούν από ενδεχόμενους κινδύνους.

Αναλυτικά οι οδηγίες:

– Απαγορεύεται η παροχή τροφής (όπως και σε όλα τα είδη της άγριας πανίδας)

– Απαγορεύεται η εγκατάλειψη νεκρών ζώων και ζωικών υπολειμμάτων σε Δάση και Δασικές εκτάσεις και ιδιαίτερα κοντά σε εγκαταστάσεις, οικίες,

στάνες κ.α.

– Σε βόλτες των σκύλων με τον ιδιοκτήτη τους στην ύπαιθρος, θα πρέπει να προκαλείται κάποιος θόρυβος για να δηλώνεται η παρουσία ανθρώπων που τα

συνοδεύουν.

– Σε περίπτωση συνάντησης με λύκο/λύκους και όταν το ζώο/α είναι σε απόσταση μεγαλύτερη από τα 50 μέτρα, παρακολουθούμε τη συμπεριφορά του/τους (συχνά παρατηρούν τους ανθρώπους από περιέργεια και όχι επιθετική διάθεση) και ποτέ δεν προσεγγίζουμε τα ζώα. Καλούμε το σκύλο μας κοντά μας. Σε περίπτωση όπου ο λύκος ή οι λύκοι πλησιάζουν, εκφραζόμαστε με επιθετικό τόνο φωνής.

Τοποθετούνται τα ηχοπετάσματα στη Νέα Ζωή Μεταμόρφωσης

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ολοκλήρωση των έργων κατασκευής ηχοπετασμάτων στη Νέα Ζωή, στον Δήμο Μεταμόρφωσης, με την παράδοσή τους να αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πρόκειται για ένα έργο ουσιαστικής σημασίας για την καθημερινότητα των κατοίκων, καθώς περιορίζει δραστικά την ηχορύπανση και αναβαθμίζει αισθητά την ποιότητα ζωής στην ευρύτερη περιοχή. Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης Στράτος Σαραούδας, το έργο αποτελεί αποτέλεσμα συστηματικής διεκδίκησης της δημοτικής αρχής και υλοποιείται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.

Απολογισμός διετίας Δήμου Σαρωνικού

Σε ανοιχτή εκδήλωση απολογισμού προχωρά η δημοτική αρχή Σαρωνικού, συμπληρώνοντας δύο χρόνια διοίκησης. Ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαχρήστου παρουσιάζει το έργο που υλοποιήθηκε, τις παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και τον στρατηγικό σχεδιασμό για την επόμενη περίοδο, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, σήμερα Σάββατο 17 Ιανουαρίου, στις 19:00, στο Αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμος Σαρωνικού στα Καλύβια. Οι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν ενεργά, να ενημερωθούν αναλυτικά για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής και να συζητήσουν τις προτεραιότητες που διαμορφώνουν το μέλλον της περιοχής.

Ανέγερση Πρότυπου Σχολικού Συγκροτήματος στο Αιγάλεω

Μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης ένα από τα σημαντικότερα έργα για την εκπαίδευση και το μέλλον της πόλης, καθώς ξεκίνησε η κατεδάφιση του παλαιού σχολικού συγκροτήματος του 1ου Γυμνασίου και των Εσπερινών Σχολείων Αιγάλεω – το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την ανέγερση του νέου, σύγχρονου και πρότυπου διδακτηρίου.

Η έναρξη των εργασιών σηματοδοτεί την ουσιαστική εκκίνηση του μεγάλου έργου

«Κατεδάφιση παλαιού και Ανέγερση νέου διδακτηρίου 1ου Γυμνασίου Αιγάλεω, Εσπερινού Γυμνασίου και Λυκείου που έχει πληγεί από τον σεισμό της 19-7-2019, κατ’ επέκταση του πρώην 8ου Γυμνασίου, και Ανακαίνιση Όψεων», για το οποίο είχε υπογραφεί η σχετική σύμβαση στις 15 Ιουλίου 2025.

Τη σύμβαση είχαν υπογράψει ο Δήμαρχος Αιγάλεω, Λάμπρος Σκλαβούνος, και η ανάδοχος εταιρεία, με συνολικό συμβατικό ποσό 8.994.366,37€. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών και από ίδιους πόρους του Δήμου Αιγάλεω ύψους 1.000.000 €.

 

Tags: DATA CENTERS ΑΤΤΙΚΗΑΙΓΑΛΕΩΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣΔΗΜΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣΔήμος ΣαρωνικούΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαρδαλιάς: Η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Αττικής απαιτεί Μητροπολιτική προσέγγιση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Nίκος Χαρδαλιάς για υβριδικές απειλές: «Η ανθεκτικότητα είναι πολιτική επιλογή»

16/02/2026 11:44
Εν Οίκω… Εν Δήμω: Αποκαλύψεις, παρασκήνιο και άγνωστες ιστορίες τοπικής αυτοδιοίκησης
Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εν Οίκω… Εν Δήμω: Αποκαλύψεις, παρασκήνιο και άγνωστες ιστορίες τοπικής αυτοδιοίκησης

14/02/2026 16:47
Τα τρία «χαρτιά» του Χάρη Δούκα για να ξεμπλοκάρει η Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα τρία «χαρτιά» του Χάρη Δούκα για να ξεμπλοκάρει η Αθήνα

14/02/2026 08:52
Γιώργος Αμανατίδης στην Today Press: «Φάνηκαν τα σημάδια της παρέμβασής μας για μία βιώσιμη κι ανταγωνιστική Περιφέρεια»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γιώργος Αμανατίδης στην Today Press: «Φάνηκαν τα σημάδια της παρέμβασής μας για μία βιώσιμη κι ανταγωνιστική Περιφέρεια»

14/02/2026 07:37
Τσικνοπέμπτη: Ξεκινά σε λίγο το γλέντι στην Αθήνα, όλα έτοιμα για το τσίκνισμα στη Βαρβάκειο
Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τσικνοπέμπτη: Ξεκινά σε λίγο το γλέντι στην Αθήνα, όλα έτοιμα για το τσίκνισμα στη Βαρβάκειο

12/02/2026 10:10
Χαρδαλιάς για το Διαδίκτυο: Γνώση, πρόοδος και κίνδυνοι για τα παιδιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαρδαλιάς για το Διαδίκτυο: Γνώση, πρόοδος και κίνδυνοι για τα παιδιά

10/02/2026 19:43
Αποκρουστικές εικόνες: Χωματερή ο Θερμαϊκός – Γέμισε σκουπίδια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκρουστικές εικόνες: Χωματερή ο Θερμαϊκός – Γέμισε σκουπίδια

09/02/2026 10:34
Εν Οίκω… Εν Δήμω: Αποκαλύψεις, παρασκήνιο και άγνωστες ιστορίες τοπικής αυτοδιοίκησης
Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εν Οίκω… Εν Δήμω: Αποκαλύψεις, παρασκήνιο και άγνωστες ιστορίες τοπικής αυτοδιοίκησης

07/02/2026 16:47
Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Today Press: «Βελτιώνουμε τις υποδομές και στηρίζουμε τις παραγωγικές δραστηριότητες»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Today Press: «Βελτιώνουμε τις υποδομές και στηρίζουμε τις παραγωγικές δραστηριότητες»

07/02/2026 08:40

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #194

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ο “πάγκος” του ανασχηματισμού: Τα πρόσωπα και η ημερομηνία ανακοίνωσής του
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο “πάγκος” του ανασχηματισμού: Τα πρόσωπα και η ημερομηνία ανακοίνωσής του

16 Φεβρουαρίου 2026

Read moreDetails

Μαρίνα Σταυράκη: Στιγμές τρόμου στο σπίτι της – Μπήκαν ένοπλοι, τι έψαχναν

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Νέο πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα – Δωρεάν αξονικές για καπνιστές υψηλού κινδύνου

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved