Συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Abdulaziz bin Salman Al Saud, είχε στο Ριάντ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, κατά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στη συνεργασία Ελλάδας, ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και στη σύγκλιση απόψεων για το Net Zero Framework στη ναυτιλία. Συμφωνήθηκε η περαιτέρω συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων, με στόχο την κατάθεση κοινής πρότασης ενόψει της νέας προθεσμίας για την υιοθέτηση του πλαισίου.
Συζητήθηκε επίσης η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, με τις δύο πλευρές να επισημαίνουν ότι το έργο προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και ότι η μελέτη βιωσιμότητας αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου. Σε ό,τι αφορά τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης, η σαουδαραβική πλευρά εξέφρασε τη στήριξή της στην ένταξη της Ελλάδας ως πλήρες μέλος.
Τέλος, έγινε αναφορά στις προοπτικές εισαγωγής υδρογόνου από τη Σαουδική Αραβία και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος. Από την πλευρά του, ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί «μία φωνή ρεαλισμού στην Ευρώπη όσον αφορά την ενέργεια», σημειώνοντας ότι η χώρα προχωρά κανονικά το πρόγραμμα ερευνών υδρογονανθράκων και τα έργα του Κάθετου Διαδρόμου.












