Ανδρέας Μαζαράκης - Ανάλυση: Ρώσοι και Κινέζοι αδέλφια για πάντα
21 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανδρέας Μαζαράκης – Ανάλυση: Ρώσοι και Κινέζοι αδέλφια για πάντα

China-Russia Story

by todaypress stream
26/10/2025 07:00
in ΑΠΟΨΕΙΣ, ΚΟΣΜΟΣ,
Ανδρέας Μαζαράκης – Ανάλυση: Ρώσοι και Κινέζοι αδέλφια για πάντα
Share on FacebookShare on Twitter

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Ανδρέα Μαζαράκη 

Το μεταπολεμικό εμβατήριο που παιάνιζε κατά την μεγάλη πορεία του Μάο κρύβει μέσα του μια διαχρονική εμπιστοσύνη που φέρνει πάντα δίπλα την ρώσικη αρκούδα με τον κινέζικο δράκο. Επιστροφή λοιπόν και πάλι στο ιστόρημα China-Russia Story.

Το ελεύθερο εμπόριο ισχύει όσο ο ανταγωνιστής είναι αδύναμος. Κάποτε η Κίνα  είχε επικριθεί ότι επιδίωκε τις εξαγωγές, αλλά πατούσε φρένο στις εισαγωγές. Τώρα, οι τότε παραπονούμενοι κάνουν ακριβώς το ίδιο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει λέξη που η έννοιά της δεν έχει διαστρεβλωθεί. Δημοκρατία σημαίνει να  είναι οι άλλοι υποτελείς. Ελεύθερο εμπόριο σημαίνει να πουλάμε στους άλλους. Γνώση σημαίνει μόνο οι πληροφορίες που οι Δυνατοί αφήνουν να βγούνε προς τα έξω.

Είναι εμφανές πια ό,τι όσα γνωρίζουμε μπορεί να είναι απίστευτα διαστρεβλωμένα, έως και τελείως ψέματα. Έχει αποκρυφτεί ότι οι ανακαλύψεις των Δυτικών ήταν ανακαλύψεις των αρχαίων Ελλήνων, των Βυζαντινών, των Κινέζων και των Αράβων. Όσοι έχουμε ιστορία ενοχλούμε και πρέπει να μας εξαφανίσουν.  Παρατηρώντας τις αλλαγές που συντελούνται στον πλανήτη μας, εντύπωση προκαλεί η ολοένα και στενότερη συνεργασία που αναπτύσσουν η Ρωσία με την Κίνα.

Πρόσφατα, τον Μάιο του 2024, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, πραγματοποίησε κρατική επίσκεψη στην Κίνα, μόλις μια εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του ως Πρόεδρος για άλλη μια φορά. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα προς την ενίσχυση  των οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η Κίνα παράγει το ένα τρίτο των παγκόσμιων μεταποιητικών προϊόντων, περισσότερο από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Βρετανία μαζί.

Μετά τη διακοπή του μεγάλου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream –ο οποίος μετέφερε το φυσικό της αέριο στην Ευρώπη– από στρατιωτικό σαμποτάζ των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η Ρωσία προμηθεύει όλο και περισσότερο φυσικό αέριο και πετρέλαιο την Κίνα και εισάγει από εκεί τα βιομηχανικά προϊόντα που προηγουμένως εισήγαγε από την Ευρώπη.

Οι δεσμοί με τις ΗΠΑ

Πριν από μισό αιώνα, η Κίνα σφυρηλάτησε δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες  μετά την αποδέσμευση από την Σοβιετική Ένωση. Τώρα, καθώς η Κίνα αποσυνδέεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επανασυνδέεται με την Ρωσία. Οι ρίζες της δυσπιστίας των Κινέζων απέναντι στις HΠΑ και τη Δύση χρονολογούνται περισσότερο απ᾽ ότι ο μέσος δυτικός πολίτης αντιλαμβάνεται, Η δυτική εκμετάλλευση και η απόπειρα αποικισμού των κινέζικων εδαφών έχει προϊστορία πάνω από δύο αιώνες.

Εξοργισμένη από τις αποτυχίες της, η Δύση απορρίπτει τη Ρωσία και την ωθεί στην αγκαλιά της Κίνας. Αν και πολιτισμικά απομακρυσμένες η μία από την άλλη, οι δύο χώρες εντούτοις ενώνονται με μια κοινή εμπειρία απέναντι στον αντίπαλό τους. Και οι δύο έχουν υποστεί τις αδυσώπητες και συνεχείς στρατηγικές του «διαίρει και βασίλευε», που χαρακτηρίζουν τον αγγλοσαξονικό κόσμο και τις αποικιακές δυνάμεις.

Η Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών και η απόπειρα εποικισμού κινέζικων εδαφών φθάνει περισσότερο από δύο αιώνες πίσω. Η αυτοκρατορική δυναστεία Τσινγκ κατέλαβε την Ταϊβάν το 1683 και η Κίνα την ορίζει εδώ και τέσσερεις αιώνες. Οποιαδήποτε προσπάθεια της Δύσης να «αποσχιστεί» η Ταϊβάν από την Κίνα θα είναι πολύ χειρότερη από αιματηρή. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τζο Μπάιντεν τον Ιούλιο του 2022, ο Κινέζος Πρόεδρος προειδοποίησε κατά του «παιχνιδιού με τη φωτιά» για την Ταϊβάν, λέγοντας ότι «όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν».

Οι υπερπτήσεις

Οι διεισδύσεις του αμερικάνικου ναυτικού σε χωρικά ύδατα που διεκδικεί η Κίνα, οι υπερπτήσεις του αμερικάνικου ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας εξαιρετικά κοντά στην ηπειρωτική Κίνα και οι παρ’ ολίγον αναμετρήσεις μεταξύ αμερικάνικων και κινέζικων αεροσκαφών συνεχίζονται. Ο Πούτιν υποστηρίζει σταθερά τη θέση της Κίνας για την Ταϊβάν και ο Σι Τζιν-πίνγκ, αντίστοιχα, σε πλάγιες δηλώσεις υποστήριξης του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιδοκιµάζει τις προσπάθειες της Ρωσίας να «διασφαλίσει την ασφάλεια» και αντιτίθεται σε κάθε «εξωτερική ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, καταστρέφοντας βάναυσα τους δεσμούς µε τη Ρωσία για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, διαπράττουν μέγα σφάλμα, σύμφωνα µε τις εκτιμήσεις πολλών αναλυτών, αλλά και απλών πολιτών που δεν επιθυμούν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για έναν καταστροφικό για την ανθρωπότητα πόλεμο. Στην ομιλία του, στη φετινή παρέλαση της 9ης Μαΐου για την 79η επέτειο της νίκης του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου 1941-1945 κατά της ναζιστικής Γερμανίας, ο Πρόεδρος Πούτιν περιγράφει αυτό το σενάριο ως εξής:

«Η τροφοδότηση ρεβανσιστικών αισθημάτων, η χλεύη της ιστορίας και η προσπάθεια να δικαιολογηθούν οι σημερινοί οπαδοί του ναζισμού είναι μέρος αυτού που αποτελεί την κοινή πολιτική των Δυτικὠν ελίτ για την τροφοδότηση περιφερειακών πολέμων, δια-εθνοτικών και δια-θρησκευτικών συγκρούσεων και την ανάσχεση του κυρίαρχου και ανεξάρτητου πόλου της παγκόσμιας ανάπτυξης».

Η «χωρίς όρια» φιλία

Η σημερινή «χωρίς όρια» κινεζορωσική, φιλία έχει την αφετηρία της στην «Κοινή δήλωση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ρώσικης Ομοσπονδίας σχετικά με τη Διεθνή Τάξη τον 21ου αιώνα», που υπογράφηκε από τον Κινέζο Πρόεδρο Χου Τζιντάο και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον Ιούλιο του 2005 και ασχολήθηκε με την ηγεμονία των ΗΠΑ µε αρκετά κριτικό τρόπο. Το κείμενο έδινε έμφαση στη «μή ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις», στον «αμοιβαίο σεβασμό της κυριαρχίας των άλλον εθνών» και τόνιζε τον ρόλο της «πολυπολικότητας».

Για να ενισχύσει την ανάπτυξη στο εσωτερικὀ, το Κρεμλίνο θα ήθελε να δει την Κίνα ὀχι µόνο να πουλάει ρώσικα αυτοκίνητα και ρούχα, αλλά και να επενδύει στην παραγωγή τους στη Ρωσία. Η Μόσχα θέλει επίσης το Πεκίνο να συμφωνήσει και να χρηματοδοτήσει εν μέρει την κατασκευή του αγωγού Power of Siberia 2, ο οποίος θα παρέχει φυσικό αέριο από τη Σιβηρία στην Κίνα, για να αντισταθμίσει τουλάχιστον εν μέρει τη χαμένη ευρωπαϊκή αγορά.

Η Κίνα ενδιαφέρεται επίσης για τις προηγμένες αμυντικές τεχνολογίες της Ρωσίας, ιδίως στον τομέα των υπερηχητικών συστημάτων και της πυρηνικής πρόωσης (ώθηση µε πυρηνική ενέργεια), όπου έχει εργαστεί σταθερά για να καλύψει το χάσμα µε τη Δύση. Η Κίνα μεγεθύνει συνεχώς το στρατιωτικό δυναμικό της και ενισχύει, άνευ προηγουμένου, το πυρηνικό της οπλοστάσιο, αντιλαμβανόμενη τα σχέδια περικύκλωσής της από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στον Ειρηνικό.

Η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών εντάσσεται στο πλαίσιο των BRICS, τον διακυβερνητικό αυτόν οργανισμό που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική και έχει επεκταθεί στη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αρκετές άλλες χώρες θέλουν να ενταχθούν σε αυτόν τον διεθνή οργανισμό, ο οποίος στοχεύει στη δημιουργία µιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης, εναλλακτικής προς τη μονοπολική της Δύσης.

Η εμβάθυνση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων έχει προϊστορία «αιώνιας φιλίας», καθώς το δημοφιλές σοβιετικό τραγούδι «Ρώσοι και Κινέζοι / αδέλφια για πάντα» απηχούσε το συναίσθημα της μεταπολεμικής εποχής. Η ρώσικη Αρκούδα και ο κινέζικος Δράκος, στο πλαίσιο µιας εταιρικής σχέσης «χωρίς όρια», έχουν αρχίσει το τανγκό που θα καταλήξει γρήγορα σε ροκ εντ ρολ και όποιον πάρει ο Χάρος!

 

 

Tags: ΔΕΣΜΟΙ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΙΝΑΣ ΡΩΣΙΑΣΚΙΝΑΡΩΣΙΑ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έσωσε πάνω από 1 εκατ. ζωές σε φτωχές χώρες
ΚΟΣΜΟΣ

Το Εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έσωσε πάνω από 1 εκατ. ζωές σε φτωχές χώρες

17/11/2025 15:01
Την Πέμπτη η συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη
ΚΟΣΜΟΣ

Την Πέμπτη η συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη

17/11/2025 14:36
Μακρόν – Ζελένσκι: 100 γαλλικά Rafale αγοράζει το Κίεβο
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν – Ζελένσκι: 100 γαλλικά Rafale αγοράζει το Κίεβο

17/11/2025 13:47
Πολωνία: Δολιοφθορά πίσω από την έκρηξη στη σιδηροδρομική γραμμή
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Δολιοφθορά πίσω από την έκρηξη στη σιδηροδρομική γραμμή

17/11/2025 11:21
Ρωσικό χτύπημα στην Οδησσό: Καταστροφές σε σκάφη, χωρίς ρεύμα το λιμάνι
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικό χτύπημα στην Οδησσό: Καταστροφές σε σκάφη, χωρίς ρεύμα το λιμάνι

17/11/2025 09:31
Ψήφισμα για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
ΚΟΣΜΟΣ

ΣΑ ΟΗΕ: Ψηφίζουν σήμερα για τη διεθνή δύναμη που θα επιτηρεί στη Γάζα

17/11/2025 08:22
Προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ για τη Θράκη και την Κύπρο
ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει ο Φιντάν: Λύση δύο κρατών στο Κυπριακό

16/11/2025 11:39
Ανδρέας Μαζαράκης – Ανάλυση: Πως θα γινόταν και τι θα βοηθούσε ένα παγκόσμιο νόμισμα;
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανδρέας Μαζαράκης – Ανάλυση: Πως θα γινόταν και τι θα βοηθούσε ένα παγκόσμιο νόμισμα;

16/11/2025 07:00
Κωνσταντίνα Καρακώστα – αρθρογραφία: Σε ποιον ανήκει η Ιστορία κύριε Τσίπρα;
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κωνσταντίνα Καρακώστα – αρθρογραφία: Σε ποιον ανήκει η Ιστορία κύριε Τσίπρα;

15/11/2025 14:05

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #181

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Το Εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έσωσε πάνω από 1 εκατ. ζωές σε φτωχές χώρες
ΚΟΣΜΟΣ

Το Εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έσωσε πάνω από 1 εκατ. ζωές σε φτωχές χώρες

17 Νοεμβρίου 2025

Read moreDetails

Πολυτεχνείο: Σε εξέλιξη η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία

Την Πέμπτη η συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved