Τζιτζικώστας: Δέκα δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία από την ΕΕ στην έρευνα για τις μεταφορές
14 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζιτζικώστας: Δέκα δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία από την ΕΕ στην έρευνα για τις μεταφορές

by todaypress
17/10/2025 14:19
in ΠΟΛΙΤΙΚΗ,
Τζιτζικώστας: Δέκα δισ. ευρώ την τελευταία δεκαετία από την ΕΕ στην έρευνα για τις μεταφορές

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μουσικής θα συναντηθεί με βουλευτές Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, καθώς και Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας θα παραστεί στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΑΠΘ και των ΣΒΕ, ΣΕΒΕ, ΕΒΕΘ, ΕΕΘ, ΒΕΘ και ΥΜΑΘ και θα έχει συνάντηση με τους Πρυτάνεις. Θα δώσει το παρών στην εκδήλωσης για τα έργα που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη. Σύσκεψη του πρωθυπουργού και μελών της κυβέρνησης με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης. Πέμπτη 28 Αυγούστου 2025 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / MOTION TEAM)

Share on FacebookShare on Twitter

Τη σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην καινοτομία, την έρευνα και τις νέες τεχνολογίες υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Βιώσιμες Μεταφορές και τον Τουρισμό Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στο 12ο Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα στις Μεταφορές, που άρχισε σήμερα στη Θεσσαλονίκη και διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ και τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων. «Την τελευταία δεκαετία, η ΕΕ έχει επενδύσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ στην έρευνα και την καινοτομία στον τομέα των μεταφορών μέσω των προγραμμάτων ‘Horizon’, που σημαίνει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ετησίως για δέκα χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε για τις δυνατότητες και τις προκλήσεις από την είσοδο της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα των μεταφορών και μετακινήσεων, λέγοντας: «Οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης είναι τεράστιες, αλλά είμαστε μόνο στην αρχή αυτού του ταξιδιού. Για να το ξεκλειδώσουμε πλήρως, χρειαζόμαστε τόσο στοχευμένη όσο και διαρκή έρευνα και φυσικά πολιτική υποστήριξη που μεταφράζει τις τεχνολογικές εξελίξεις σε πραγματικά κέρδη στην ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα».

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα ηθικά ζητήματα που συνοδεύουν αυτή την ταχεία πρόοδο, ειδικά όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τη διαφάνεια και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. «Ισχυρά ρυθμιστικά πλαίσια και δεοντολογικές κατευθυντήριες γραμμές θα είναι ουσιαστικής σημασίας για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης του κοινού και τη διασφάλιση της υπεύθυνης χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης σε όλους τους τρόπους μεταφοράς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ εργάζεται για να διασφαλίσει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός συμβαδίζει με την περιβαλλοντική ευθύνη, την κοινωνική ένταξη και τον θεμιτό ανταγωνισμό. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: Να καταστεί η ευρωπαϊκή κινητικότητα εξυπνότερη, ασφαλέστερη, πιο βιώσιμη και πιο ανθεκτική και για τους πολίτες και για τις επιχειρήσεις» πρόσθεσε.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Θεσσαλονίκη πάντα κατανοούσε τι σημαίνει να είσαι συνδεδεμένος στις ιδέες, στις ευκαιρίες και στο μέλλον, επισήμανε ότι όλοι εξαρτόμαστε από αεροπλάνα, τρένα, πλοία, ράγες και αυτοκίνητα, λεωφορεία και ποδήλατα στην καθημερινότητά μας και συμπλήρωσε ότι μέσω του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου «Transforming Transport» είναι εφικτές οι ακριβείς προβλέψεις κυκλοφορίας δύο ώρες νωρίτερα εδώ στη Θεσσαλονίκη, ενώ «μπορούμε πλέον να μειώσουμε το κόστος συντήρησης των σιδηροδρόμων κατά το ένα τρίτο, μπορούμε να μειώσουμε τον χρόνο ταξιδιού των φορτηγών παράδοσης κατά 17% και να ενισχύσουμε τη χωρητικότητα της πύλης ενός αεροδρομίου κατά 10%».

Τον κομβικό ρόλο της έρευνας και της καινοτομίας στη διαμόρφωση βιώσιμων και έξυπνων συστημάτων μεταφορών τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία Σταύρος Καλαφάτης. Χαιρετίζοντας το διεθνές συνέδριο επισήμανε ότι αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της έρευνας και της καινοτομίας στη διαμόρφωση βιώσιμων και έξυπνων συστημάτων μεταφορών και επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδουμε στη διαμόρφωση ενός κοινού οράματος για το μέλλον της κινητικότητας. Παράλληλα ανέφερε ότι χάρη στην εντατική προσπάθεια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, η Θεσσαλονίκη διαθέτει το μετρό που επεκτείνεται αλλάζοντας τη λειτουργία της πόλης ενώ επόμενος στόχος είναι η διασύνδεση περιοχών με τον προαστειακό σιδηρόδρομιο και περισσότερα ηλεκτρικά τρένα και την ίδια στιγμή προχωράει το flyover και ενισχύθηκε ο στόλος των λεωφορείων.

Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο των νέων τεχνολογιών, μίλησε για τον Φάρο Τεχνητής Νοημοσύνης που γίνεται στο Λαύριο, τον υπερυπολογιστή Δαίδαλο και έναν δεύτερο υπολογιστή υψηλής ισχύος που θα γίνει στη Δυτική Μακεδονία ενώ γνωστοποίησε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός Open AI θα εκπαιδεύσει εκπαιδευτικούς πιλοτικά σε συγκεκριμένα σχολεία που θα μπορούν να αξιοποιούν το εργαλείο της τεχνητής νοημοσύνης κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών τους καθηκόντων. Παράλληλα θα εκπαιδευτούν startup επιχειρήσεις ώστε να ενσωματώσουν στην επιχειρησιακή τους τροχιά την τεχνητή νοημοσύνη. Επιπλέον αναλήφθηκε πρωτοβουλία ώστε να έρθει σε επαφή το ΕΚΕΤΑ με δήμους της Θεσσαλονίκης ώστε να θέσουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν και να διαμορφωθούν λύσεις γι αυτά.

Χαιρετίζοντας το συνέδριο, ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Νίκος Τζόλλας τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει να κάνει με το πώς η περιφέρεια εξυπηρετεί τους πολίτες και μίλησε αναλυτικά για τα βήματα που έχουν γίνει στην Περιφέρεια στον τομέα της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών της. Τον Δήμο Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε ο Σπύρος Βούγιας ενώ η πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων Γεωργία Αϋφαντοπούλου υπογράμμισε ότι το συνέδριο έχει συνδεθεί στην Ελλάδα με το αντάμωμα των συγκοινωνιολόγων και την παραγωγική όσμωση ανάμεσα στην έρευνα και στην πράξη, ώστε να δημιουργούνται λύσεις για τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δίκτυα των μεταφορών σε όλη τη χώρα.

Στην αρχική ιδέα για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου συνεδρίου πριν από χρόνια αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπεκιάρης, ενώ για την εξέλιξή του και το πλήθος των δημοσιεύσεων που προκύπτουν μίλησαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Θανάσης Τσιάνος, η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών Μαίρη Πάνου, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του καθηγητής Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Ευάγγελος Μητσάκης.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Tags: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣΕΕμεταφορέςΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Η αξία της πρόληψης κατά του καρκίνου δεν μετριέται μόνο σε αριθμούς, αλλά με τις ζωές των πολιτών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – AI Summit: Προτεραιότητα να προστατεύσουμε τα παιδιά από τον ψηφιακό εθισμό

19/02/2026 10:57
Σέρρες: Ένας 25χρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεμιστοκλέους: 250 νέα ασθενοφόρα στον στόλο του ΕΚΑΒ – Προχωρούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη διασωστών

19/02/2026 10:57
Δόμνα Μιχαηλίδου: 80 φακέλους κακοδιαχειρίστηκε η Χατζηδάκη – Γύριζε στον ΟΠΕΚΑ ενώ ήταν με απόσπαση στο ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δόμνα Μιχαηλίδου: 80 φακέλους κακοδιαχειρίστηκε η Χατζηδάκη – Γύριζε στον ΟΠΕΚΑ ενώ ήταν με απόσπαση στο ΠΑΣΟΚ

19/02/2026 10:35
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ελληνοαμερικανό σύμβουλο του Τραμπ: Οι προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ελληνοαμερικανό σύμβουλο του Τραμπ: Οι προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

19/02/2026 10:08
Τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Μόντι σήμερα στο Δελχί: Οικονομία και Άμυνα στο επίκεντρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Μόντι σήμερα στο Δελχί: Οικονομία και Άμυνα στο επίκεντρο

19/02/2026 09:01
Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη: Το τελευταίο αντίο στο Α’ νεκροταφείο (ΕΙΚΟΝΕΣ)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη: Το τελευταίο αντίο στο Α’ νεκροταφείο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

18/02/2026 12:55
Πολιτικός σεισμός στο ΠΑΣΟΚ: Παραιτήθηκε η Χατζηδάκη μετά το πόρισμα για τα «μαϊμού» επιδόματα των 1,8 εκατ. ευρώ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικός σεισμός στο ΠΑΣΟΚ: Παραιτήθηκε η Χατζηδάκη μετά το πόρισμα για τα «μαϊμού» επιδόματα των 1,8 εκατ. ευρώ

18/02/2026 10:47
Μητσοτάκης: Χαμηλότερο ηλεκτρικό τιμολόγιο στην Ευρώπη για τους αγρότες – Κομματική μειοψηφία εκβιάζει την κοινωνία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα στο τραπέζι των «ισχυρών» της Τεχνητής Νοημοσύνης – Στο India AI Impact Summit ο Κυριάκος Μητσοτάκης

18/02/2026 08:24
ΗΠΑ: Αυτές είναι οι 19 χώρες που απαγορεύονται πλέον μετανάστες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντόναλντ Τραμπ: Ισχυρότερες από ποτέ οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

18/02/2026 08:08

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #194

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Απόκριες στην Αθήνα: Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα στον Λόφο του Φιλοπάππου- Παρέλαση την Κυριακή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόκριες στην Αθήνα: Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα στον Λόφο του Φιλοπάππου- Παρέλαση την Κυριακή

19 Φεβρουαρίου 2026

Read moreDetails

Θεμιστοκλέους: 250 νέα ασθενοφόρα στον στόλο του ΕΚΑΒ – Προχωρούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη διασωστών

Μητσοτάκης – AI Summit: Προτεραιότητα να προστατεύσουμε τα παιδιά από τον ψηφιακό εθισμό

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved