ΟΠΕΚΕΠΕ: Ιστορία του, αμαρτία του…
32 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ιστορία του, αμαρτία του…

by todaypress
05/07/2025 13:15
in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ιστορία του, αμαρτία του…

Κινητοποίηση αγροτών στην Επανομή Θεσσαλονίκης, Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025. Οι αγρότες ζητούν σαφείς διαβεβαιώσεις ότι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες στα περιουσιακά τους δικαιώματα. Οι αγρότες εκφράζουν παράλληλα ανησυχία ότι μπορεί να χάσουν επιδοτήσεις που δικαιούνται. (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Share on FacebookShare on Twitter

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα Today Press

του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Σημεία και τέρατα συνέβαιναν επί δεκαετίες στους φορείς διαχείρισης των αγροτικών κονδυλίων με αποτέλεσμα  την περίοδο 1986-2003 να εισπραχθούν 40 δις ευρώ από το Κοινό Γεωργικό Ταμείο εκ των οποίων ελάχιστα διατέθηκαν για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας  των παραγόμενων ειδών,  της αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού του πρωτογενούς τομέα. Σαφώς η «επιλεκτική μνήμη» αποτελεί βασική παράμετρο του πολιτικού λόγου ιδίως όταν πρόκειται για τέτοιες δυσώδεις υποθέσεις όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ωστόσο  «η αλήθεια  βρίσκει πάντα  χώρο να τρυπώσει και να ξετρυπώσει όσους την ξεχνούν». 

Το πρώτο  στοιχείο λοιπόν είναι ότι η έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας ξεκινά από το 2017, το δεύτερο ότι  η  ΑΑΔΕ στην οποία περιήλθε η αρμοδιότητα διάθεσης των κονδυλίων ελέγχει αυτομάτως και ηλεκτρονικώς όλα τα ΑΦΜ των δικαιούχων  (εντός κι εκτός εισαγωγικών) και το τρίτο ότι  το ΠΑΣΟΚ είναι κατεξοχήν υπαίτιο για το σημερινό χάλι.

Τον Ιανουάριο του 2009 η Κομισιόν  ανέφερε ότι  στη δεκαετία 1999-2008 χάθηκαν αγροτικές επιδοτήσεις 1,1 δισ. ευρώ λόγω των προστίμων που επιβλήθηκαν για ελλείψεις στο σύστημα διαχείρισης αγροτικών επιδοτήσεων – καθυστερημένοι και αναξιόπιστοι έλεγχοι, απουσία ελαιοκομικού μητρώου, κακή λειτουργία του συστήματος καταγραφής ζώων. Η Ελλάδα είχε καταλάβει την τρίτη θέση όσον αφορά στα πρόστιμα και την χειρότερη θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά στην διαφάνεια στα κονδύλια.

Πέντε χρόνια νωρίτερα, το 2004,  καταλόγισε πρόστιμα 565,43 εκατ ευρώ στην  Ελλάδα για κακοδιαχείριση που διαπίστωσε την πενταετία 1998-2003, όταν  πρωτολειτούργησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ (1999) ως διάδοχο σχήμα προηγούμενων οργανισμών  (ΚΥΔΕΠ, θυγατρικές της ΑΤΕ, διευθύνσεις υπουργείου Γεωργίας κτλ).

Μεταξύ όσων είχαν δει τότε το φως της δημοσιότητας, από τους 6.376 συνεταιρισμούς  αγροτών  το  70%  δεν είχαν καμία οικονομική δραστηριότητα  και η  ΠΑΣΕΓΕΣ είχε αναλάβει  με απευθείας ανάθεση από το υπουργείο  Γεωργίας  (1994) το έργο της δημιουργίας Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου Κοινοτικών Επιδοτήσεων για το οποίο εισέπραξε τα 821.000 ευρώ μεταξύ 1993 – 2001. Την ανάθεση είχε κρίνει παράνομη το Ελεγκτικό Συνέδριο, διότι έπρεπε να γίνει διαγωνισμός. Με αποτέλεσμα την αποτυχία στην ολοκλήρωση του έργου και την επιβολή τεράστιων προστίμων.

ΠΑΣΕΓΕΣ

Μόνο για την ΠΑΣΕΓΕΣ (πλέον ΕΘΕΑΣ) το εισαγγελικό πόρισμα του 2011 το οποίο είχε  διαβιβαστεί στη Βουλή και έκτοτε… αγνοείται είχε καταγράψει- μεταξύ άλλων –  τα εξής  απίθανα:

  1. Αγορά αυτοκινήτου Lexus 3.000 κ.εκ., 67.000 ευρώ (2008),
  2. Φλουριά για βασιλόπιτα, 9.000 ευρώ (2001-2009),
  3. Γαλοπούλες και αρνιά στους εργαζόμενους, 23.000 ευρώ (2001-2011),
  4. Κινητό προέδρου, 44.500 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (2001-2005),
  5. Κυλικείο οργανωτικής διοίκησης, 345.000 ευρώ (2001-2011),
  6. Σπίτι προέδρου: Ενοίκιο 60.670 ευρώ, κοινόχρηστα 4.559 ευρώ, ρεύμα 2.300 ευρώ μαζί με έξοδα για εδέσματα, λουλούδια, αγορά κινητών, έξοδα για εκδηλώσεις Τσικνοπέμπτης, Πάσχα, Χριστουγέννων κ.λπ. 184.819 ευρώ,
  7. Μετρητά 100.000 ευρώ για διαμέρισμα στην Αθήνα στο οποίο διέμενε ο πρόεδρος. Με αυτά τα χρήματα πληρώθηκαν σε βάθος δεκαετίας ενοίκια, κοινόχρηστα και η καθαρίστρια,
  8. Ποσό  103.000 ευρώ για πιστωτική κάρτα του προέδρου και
  9. Έξοδα 68.000 ευρώ  για γραφείο στις Βρυξέλλες. «Οι αποφάσεις λαμβάνονταν ομόφωνα» σχολίαζε τότε  ο  πρόεδρος Τζανέτος  Καραμίχας.

Περιπτώσεις 

Τον  Μάιο του 2004  ανακοινώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακρατήσει 4,97 εκ ευρώ από τους Έλληνες αγρότες ως αδικαιολογήτως καταβληθέντα χρήματα από το Γεωργικό Ταμείο της Κοινότητας. Παράλληλα, η ΕΕ προέβη σε έρευνα για εικονικά τιμολόγια και για τα θαλασσοδάνεια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ σε χρεωμένες γεωργικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ύψους τουλάχιστον 54 εκ. ευρώ. Τον Οκτώβριο του 2004 δημοσιοποιήθηκαν  πορίσματα  των ευρωπαικών για καρτέλ παράνομης διακίνησης και ελληνοποίησης αγροτικών προϊόντων, που λειτουργούσε την προηγούμενη τετραετία με τεράστια κέρδη. Εμπλεκόμενα, 50 πρόσωπα (κτηνίατροι, έμποροι, σφαγείς, κρεοπώλες, εισαγωγείς). Τα προϊόντα προέρχονταν από Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία και αφορούσαν κρασί, μέλι, σταφίδα και αμνοερίφια (650.000 αμνοερίφια το χρόνο από το 2002). Ένα μήνα  μετά,  αποκαλύφθηκαν  535  περιπτώσεις πεθαμένων που είχαν εισπράξει παράνομα κοινοτικές επιδοτήσεις ελαιόλαδου.

Βαμβακοπαραγωγοί

Επίσης,  τον Ιανουάριο του 2005 έγινε γνωστό ότι από πρόχειρους ελέγχους που διενήργησε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, οι Λαρισαίοι παραγωγοί βαμβακιού είχαν  δηλώσει κατά μέσον όρο τρία στρέμματα περισσότερα από αυτά που στην πραγματικότητα καλλιέργησαν.  Ο τότε υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης, ο αείμνηστος  Βαγγέλης Μπασιάκος  απηύθυνε  εκκλήσεις στους παραγωγούς λέγοντας τους  ότι  «κάθε υπέρβαση σε ποσότητες σημαίνει αυτόματη μείωση του συνολικού ποσού των επιδοτήσεων  που δίνει η ΕΕ. Θα χάσουν οι πολλοί για χάρη των λίγων». Είχε διαπιστωθεί ότι μόνο τη  διετία 2001-2003  30.000 τόνοι βαμβάκι επιδοτήθηκαν παράνομα και πως  σε  17.500 περιπτώσεις παρατυπιών και υπερβάσεων έγιναν  σε χωράφια που δηλώθηκαν και δεν υπήρχαν.

Διαπιστώσεις

Η Κομισιόν είχε παρέμβει για πολλοστή φορά σημειώνοντας: Στον τομέα του ελαιόλαδου τα ηλεκτρονικά αρχεία δεν ήταν λειτουργικά. Στον τομέα του βαμβακιού τα υποδείγματα των συμβάσεων, τα οποία τέθηκαν στη διάθεση των εκκοκκιστών από τον Οργανισμό Βάμβακος, δεν προέβλεπαν την ένδειξη της αριθμητικής αναφοράς των αγροτεμαχίων, αλλά μόνο τη γενική τοποθεσία τους – γεγονός που εμπόδιζε οποιαδήποτε διασταύρωση και έλεγχο. Στον τομέα της σταφίδας, όσον αφορά στον έλεγχο των αιτήσεων ενίσχυσης, διαπιστώθηκε η έλλειψη γεωγραφικού εντοπισμού του είδους αυτού και έλλειψη ελέγχου του προορισμού των συγκομισθέντων σταφυλιών. Στον τομέα των εσπεριδοειδών διαπίστωσαν αδυναμίες των λογιστικών ελέγχων στις οργανώσεις παραγωγών και στις επιχειρήσεις μεταποίησης. Επαληθεύθηκε επίσης μη τήρηση των καθορισμένων προθεσμιών για τις πληρωμές. Έτσι αποφασίσθηκε η μη καταβολή στην Ελλάδα των δαπανών, ύψους 245 εκ ε. Η Αθήνα άσκησε προσφυγή που απορρίφθηκε. Τον Ιανουάριο του 2004 παρακρατήθηκαν ορισμένα εκ των προστίμων και τα υπόλοιπα καταβλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2015 και του 2016.

Τον Μάρτιο του 2015, ο τότε υπουργός Ευαγγ. Αποστόλου  αποφάσισε τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων  του   ΟΠΕΚΕΠΕ σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας.  Ο οργανισμός «στέγνωσε» , επεβλήθησαν  νέοι φόροι στους αγρότες  (διπλασιασμός  συντελεστών,  κατάργηση φοροαπαλλαγών) και τα προβλήματα ξανάρχισαν.

Tags: ΑΑΔΕΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣΕΕΕυρωπαϊκή ΕπιτροπήΟΠΕΚΕΠΕΠΑΣΕΓΕΣΠΑΣΟΚ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χατζηδάκης: Έως τις 31 Μαρτίου 2025 θα συνδεθούν με το IRIS όλες οι επιχειρήσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

IRIS : Νέα όρια, υποχρεώσεις και πρόστιμα για επιχειρήσεις – Τι αλλάζει ως το 2026

17/07/2025 09:25
Ανακάμπτουν οι αγορές μετά το πρώτο σοκ;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

16/07/2025 18:29
Προϋπολογισμός 2025: Στα 4,5 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο εξάμηνο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός 2025: Στα 4,5 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο εξάμηνο

16/07/2025 14:36
Πόθεν έσχες: Παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025 η υποβολή δηλώσεων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτόματα πρόστιμα από την εφορία – Ποιους αφορά το νέο ψηφιακό σύστημα της ΑΑΔΕ

16/07/2025 13:56
Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε καταβάλλονται
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις Αυγούστου 2025: Ποιοι θα πάνε πρώτοι στα ATM

16/07/2025 09:13
Υπεραπόδοση εσόδων – “Φουσκώνει” το πακέτο της ΔΕΘ;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεραπόδοση εσόδων – “Φουσκώνει” το πακέτο της ΔΕΘ;

15/07/2025 21:25
Ανακάμπτουν οι αγορές μετά το πρώτο σοκ;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο

15/07/2025 20:39
Παπαθανάσης: Στόχος μας να υπάρξει πλήρης απορρόφηση των πόρων προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Στόχος μας να υπάρξει πλήρης απορρόφηση των πόρων προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας

15/07/2025 15:41
Της παραγραφής τα καμώματα… Ένα χρονοντούλαπο φορολογικών υποθέσεων με κλειδί αλλά και πολλά αντικλείδια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοικτό «παράθυρο» για διορθώσεις στη δήλωση χωρίς πρόστιμα – Τι να προσέξετε

15/07/2025 13:36

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #165

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χατζηδάκης: Έως τις 31 Μαρτίου 2025 θα συνδεθούν με το IRIS όλες οι επιχειρήσεις
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

IRIS : Νέα όρια, υποχρεώσεις και πρόστιμα για επιχειρήσεις – Τι αλλάζει ως το 2026

17 Ιουλίου 2025

Read moreDetails

Τραγωδία στη Δάφνη: Νεκρός 66χρονος μοτοσικλετιστής σε σύγκρουση με ΙΧ – Συνελήφθη 23χρονος οδηγός

Εν ψυχρώ σχέδιο εκδίκησης στην Αγία Παρασκευή – Πώς στήθηκε η φονική ενέδρα στον Πολωνό καθηγητή

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved