Σημαντική «ανάσα» σε χιλιάδες φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με εταιρείες με χρέη προς το Δημόσιο δίνει νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, που προωθεί ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Η νομοθετική παρέμβαση απελευθερώνει τις μεταβιβάσεις και γονικές παροχές ακινήτων για όσους θεωρούνται αλληλέγγυα υπεύθυνοι για εταιρικά χρέη, αλλά η εταιρεία είναι ενήμερη σε ρύθμιση ή με αναστολή είσπραξης.
Τι αλλάζει:
Μέχρι σήμερα, στελέχη, διαχειριστές, μέτοχοι ή πρώην μέλη διοικήσεων εταιρειών δεν μπορούσαν να μεταβιβάσουν προσωπικά ακίνητα, ακόμη και όταν τα εταιρικά χρέη εξυπηρετούνταν κανονικά, καθώς η εφορία θεωρούσε τους ίδιους συνυπεύθυνους.
Πλέον, θα μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα και να προχωρήσουν σε πώληση, δωρεά ή γονική παροχή, χωρίς παρακράτηση του τιμήματος, εφόσον:
-
Η εταιρεία έχει ρυθμίσει ή έχει αναστολή είσπραξης των οφειλών.
-
Ο μεταβιβάζων δεν έχει συμμετοχή άνω του 5% στην εταιρεία κατά την τελευταία διετία.
Τι ισχύει για όσους έχουν συμμετοχή άνω του 5%:
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μεταβίβαση μπορεί να γίνει με μειωμένη παρακράτηση στο τίμημα, από έως 70% σήμερα, στο 7%, εφόσον:
-
Υπάρχει εγγραφή υποθήκης σε άλλο ακίνητο του πωλητή, το οποίο λειτουργεί ως εγγύηση για την κάλυψη των υπολοίπων οφειλών.
Η υποθήκη μπορεί να αφορά και το ίδιο το ακίνητο που μεταβιβάζεται, π.χ. σε περιπτώσεις γονικών παροχών ή δωρεών, όπου δεν υπάρχει τίμημα.
Προϋποθέσεις για την εφαρμογή της ρύθμισης:
-
Η συμμετοχή του φυσικού προσώπου στην εταιρεία να είναι μικρότερη ή ίση του 5%, άμεσα ή έμμεσα (συμπεριλαμβάνονται συγγενείς, σύζυγοι, σύμφωνο συμβίωσης).
-
Να μην υπάρχει ενεργός ρόλος στη διοίκηση κατά την τελευταία διετία.
-
Οι εταιρικές οφειλές να είναι τακτοποιημένες (σε ρύθμιση ή με δικαστική/διοικητική αναστολή).
Πώς διασφαλίζεται το Δημόσιο:
Αν η παρακράτηση περιορίζεται στο 7%, το υπόλοιπο (έως 70%) καλύπτεται μέσω εμπράγματης ασφάλειας – π.χ. εγγραφή υποθήκης σε ακίνητο, με λογισμένη αξία στο 80% της αντικειμενικής.
Επιπλέον, αν η εταιρεία αθετήσει μελλοντικά τη ρύθμιση, ο πρώην εταίρος ή διαχειριστής δεν ευθύνεται για νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, εφόσον έχει αποχωρήσει από τη θέση του.
Τέλος στην ομηρία των αλληλεγγύως υπευθύνων
Η νέα διάταξη, που εντάσσεται στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, βάζει τέλος σε μια χρόνια στρέβλωση, όπου φυσικά πρόσωπα – συχνά με ελάχιστη εμπλοκή σε εταιρικά σχήματα – δεν μπορούσαν να διαχειριστούν την προσωπική τους περιουσία λόγω αλληλέγγυας ευθύνης.
Ανοίγει έτσι ο δρόμος για περισσότερες μεταβιβάσεις, δώρα, παροχές και συναλλαγές, με σαφές θετικό αποτύπωμα στην αγορά ακινήτων και τις επιχειρήσεις.