Στο top-5 των αποδόσεων παγκοσμίως η ελληνική αγορά
23 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο top-5 των αποδόσεων παγκοσμίως η ελληνική αγορά

«Πρωταρχικός μας στόχος είναι η αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στις ανεπτυγμένες αγορές» τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Γιάννος Κοντόπουλος

by Κωνσταντίνα Δαλαμάνη
29/05/2025 08:30
in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
Χρηματιστήριο: Ανάκαμψη 1,98% μετά το χθεσινό «ξεπούλημα»
Share on FacebookShare on Twitter

«Πρωταρχικός μας στόχος είναι η αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στις ανεπτυγμένες αγορές» τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Γιάννος Κοντόπουλος, ενώ επεσήμανε ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο καταγράφει κορυφαίες αποδόσεις διεθνώς τα τελευταία χρόνια.

Στα τέσσερα τελευταία θετικά έτη, το ελληνικό χρηματιστήριο βρισκόταν στο top-5 των παγκοσμίων αγορών, ενώ για το 2025 βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά το Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας.

To χρηματιστήριο συνεχίζει την ανοδική του πορεία και το 2025, πορεία που ξεκίνησε από το 2021, με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να βρίσκεται σε επίπεδα του Μαΐου 2010, ο Τραπεζικός δείκτης έχει γυρίσει στο Νοέμβριο του 2015, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης στον Αύγουστο του 2011 και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης στον Οκτώβριο του 2010.

Σε βάθος τριετίας και συγκεκριμένα από το 2022 ο Γενικός Δείκτης Τιμών καταγράφει κέρδη που προσεγγίζουν το 100% (συγκεκριμένα 93,8%), όταν ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών αγορών είναι 36,7%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης την ίδια περίοδο ενισχύεται κατά 173%.

Όσον αφορά τη κεφαλαιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς έχει αυξηθεί κατά 19% από τις αρχές του 2025, έχοντας επιστρέψει σε επίπεδα που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2008, βρίσκεται δηλαδή σε προ οικονομικής κρίσης επίπεδα ενώ η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από τα 6,7 δισ. που ήταν το 2020 ανέρχεται στα 37,6 δισ.

Την ίδια ώρα η συναλλακτική δραστηριότητα βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2010 με τη μέση ημερησία αξία συναλλαγών το 2025 να βρίσκεται στα 190 εκατ. ευρώ από 140 εκατ. το 2024, αυξημένη κατά 35%. Την τελευταία τριετία έχει αυξηθεί κατά 167%, από τα 71 εκατ. ευρώ το 2021 στα 190 εκατ. ευρώ σήμερα.

Ισχυρή συνεχίζει να είναι η παρουσία των ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά, με τη συμμετοχή της στην Κεφαλαιοποίηση να είναι στο 68,1% και στη συναλλακτική δραστηριότητας στο 61,5%, ενώ είναι το 2025 είναι αγοραστές μα εισροές 387 εκατ. ευρώ και 1,384 δισ. την τριετία 2022- 2025.

Επίσης αύξηση 14% παρουσιάζει το 2025 ο αριθμός των ενεργών επενδυτών σε σχέση με το 2024 και ανέρχεται σε 27.718.

Το 2025 παρατηρείται επίσης αύξηση των Χρηματοοικονομικών Διανομών από τις Εισηγμένες Εταιρείες. Μέχρι τώρα το 2025 οι εισηγμένες έχουν διανείμει 1,8 δισ. ευρώ, ενώ έχει ανακοινωθεί και η διανομή ακόμη 2,8 δισ. ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 4,6 ευρώ, αυξημένο κατά 9% σε σχέση με το 2024.

Το 2024 90 εισηγμένες είχαν διανείμει 4,2 δισ. ενώ το ιστορικό ρεκόρ διανομών των 5,4 δισ. του 2007, εκτιμάται ότι μπορεί να καταρριφθεί το 2025, όπως επεσήμανε ο κ. Γ. Κοντόπουλος.

Αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, επανέλαβε ότι πρωταρχικό στόχος της διοίκησης του Ομίλου είναι η αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στις ανεπτυγμένες αγορές. Τόνισε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους οίκους αξιολόγησης, παρέχοντας κάθε πληροφορία σχετικά με τα κριτήρια που ακολουθούν για την αξιολόγηση της αγοράς.

To Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε watch list των οίκων αξιολόγησης FTSE Russell, S&P και STOXX. Η επομένη αξιολόγηση του FTSE θα είναι τον Σεπτέμβριο του 2025, του S&P τον Αύγουστο του 2025 και του STOXX τον Απρίλιο του 2026. Ο σημαντικότερος οίκος ο MSCI, ο οποίος είναι ο μόνος οίκος που δεν έχει θέσει την ελληνική αγορά σε watch list, αναμένεται να την αξιολογήσει τον φετινό Ιούνιο, ενώ όπως δήλωσε η διοίκηση του Χ.Α ο οίκος έχει αναθεωρήσει τη μεθοδολογία αξιολόγησης έχοντας καταστήσει πιο αυστηρά τα κριτήρια.

Όπως σημείωσε ο κ. Γ. Κοντόπουλος, από τα τέλη του 2024, μετά την απόφαση του οίκου FTSE να εντάξει το ελληνικό χρηματιστήριο σε watch list, ξεκίνησε η μετακίνηση κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές να δίνουν τη θέση τους σε αντίστοιχα που επενδύουν στα ώριμα χρηματιστήρια.

Τέλος τα επενδυτικά roadshows για την παρουσίαση της ελληνικής αγοράς και των εισηγμένων επιχειρήσεων, που έχουν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του 2025 είναι τα εξής: 1. ATHEX MidCapConference 2025 για εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στη Γενεύη στις 19 Ιουνίου. 2. ATHEX SmallCap Conference 2025 για εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης, στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου και 3. Morgan Stanley and AthensStock Exchange Greek Investment Conference 2025 στο Λονδίνο στις 1 και 2 Δεκεμβρίου, στο οποίο θα παραστεί και ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Tags: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 29 Νοεμβρίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι πληρώνεται από ΔΥΠΑ, e-ΕΦΚΑ έως και σήμερα

30/05/2025 10:15
Πιερρακάκης – Στουρνάρας: Θετικές οι εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης – Στουρνάρας: Θετικές οι εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

29/05/2025 13:24
Άνοδος στα χρηματιστήρια μετά τις ανακοινώσεις του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον για αναστολή των δασμών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο- Η ώρα της διόρθωσης μετά τα ρεκόρ

29/05/2025 11:25
Τ. Θεοδωρικάκος: “Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει τον χαμηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης”
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοδωρικάκος: Το πρώτο εξάμηνο του 2026 η Εθνική Αρχή κατά της ακρίβειας

29/05/2025 09:36
Eurostat: Στο 2,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mε μειωμένο επιτόκιο η διάθεση των νέων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου

28/05/2025 13:51
Πιερρακάκης: Σε μια περίοδο τεκτονικών αλλαγών στους όρους του διεθνούς εμπορίου, η χώρα απαντά με δημοσιονομική σταθερότητα και αναπτυξιακή πρόοδο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Σε μια περίοδο τεκτονικών αλλαγών στους όρους του διεθνούς εμπορίου, η χώρα απαντά με δημοσιονομική σταθερότητα και αναπτυξιακή πρόοδο

28/05/2025 13:51
Τουρισμός: Προς νέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 7,5% σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων που παρέχουν καταλύματα, το πρώτο τρίμηνο του 2025

28/05/2025 12:52
Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές των μετοχών
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τραπεζικό ράλι με πρωταγωνίστρια την Αlpha Bank

28/05/2025 12:07
Η Aegean αναστέλλει τις πτήσεις από και προς Τελ Αβίβ και Βηρυτό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aegean: Αύξηση επιβατικής κίνησης 8% το α’ τρίμηνο – 32% ενισχυμένα Ebitda στα €43,8 εκατ.

28/05/2025 10:52

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #158


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 29 Νοεμβρίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι πληρώνεται από ΔΥΠΑ, e-ΕΦΚΑ έως και σήμερα

30 Μαΐου 2025

...

Read moreDetails

Έκθεση – Πανελλαδικές 2025: Τα θέματα σήμερα (30/5) στη Νεοελληνική Γλώσσα

Νίκος Χαρδαλιάς από Σαγκάη: «Χτίζουμε γέφυρες ανάπτυξης και ευημερίας με αμοιβαία οφέλη για τους λαούς μας»

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved