Την Πέμπτη 30 Μαΐου 2025 προγραμματίζεται η καταβολή της δεύτερης δόσης του Επιδόματος Παιδιού Α21, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ. Το επίδομα θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των δικαιούχων, ακόμη και σε όσους δεν έχουν ακόμη εκδώσει την προπληρωμένη κάρτα κοινωνικών παροχών.
Πλατφόρμα Α21: Πότε ανοίγει ξανά
Μετά την πληρωμή, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Α21 θα επαναλειτουργήσει για νέες αιτήσεις και διορθώσεις από την Πέμπτη 30 Μαΐου και ώρα 08:00 π.μ. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα είχε τεθεί εκτός λειτουργίας από τις 30 Απριλίου προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της δόσης.
Υποχρεωτική η προπληρωμένη κάρτα από 15 Ιουνίου
Από τις 15 Ιουνίου 2025, η προπληρωμένη κάρτα καθίσταται υποχρεωτική για την καταβολή όλων των κοινωνικών παροχών, συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος παιδιού. Η κάρτα εκδίδεται αυτόματα από τον Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών (ΠΥΠ) που δηλώνει ο δικαιούχος μέσω του IBAN του.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:
-
πληρωμές αγαθών και υπηρεσιών,
-
ανάληψη μετρητών έως το 50% του ποσού κάθε παροχής.
Υποβολή αιτήσεων – Τι πρέπει να προσέξετε
Η αίτηση Α21 υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω:
-
της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr),
-
ή του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr)
με χρήση των προσωπικών κωδικών TaxisNet.
Σημαντικό: Αιτήσεις που έχουν αποθηκευτεί ως “πρόχειρες” δεν λαμβάνονται υπόψη για πληρωμή. Μόνο οι οριστικά υποβληθείσες και εγκεκριμένες αιτήσεις είναι έγκυρες.
Το ποσό του επιδόματος καθορίζεται με βάση:
-
τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων,
-
το οικογενειακό εισόδημα του φορολογικού έτους 2023.
Οι επόμενες πληρωμές του 2025
Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων δόσεων για το επίδομα παιδιού έχει ως εξής:
-
3η δόση: Πέμπτη 31 Ιουλίου
-
4η δόση: Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου
-
5η δόση: Παρασκευή 28 Νοεμβρίου
-
6η δόση: Μεταξύ 19 και 24 Δεκεμβρίου, πριν τα Χριστούγεννα
Όλες οι καταβολές γίνονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα και συμπίπτουν με τις πληρωμές των υπολοίπων επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ.