Δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα Today Press
του Πέτρου Κουβάτσου
Νίκος Χαρδαλιάς: «Ξεμπλοκάρουμε έργα δεκαετιών…»
Με στόχο την επιτάχυνση της υλοποίησης σημαντικών υποδομών του Λεκανοπεδίου, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς πραγματοποίησε διαδοχικές επισκέψεις σε δύο κομβικά εργοτάξια της Νότιας Αθήνας. Συνοδευόμενος από τους Δημάρχους Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη και Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου, βρέθηκε στο μεγάλο έργο της διευθέτησης του ποταμού Ιλισσού, συνολικού προϋπολογισμού 9.904.000 ευρώ που υλοποιείται με πόρους της Περιφέρειας Αττικής.
Το έργο διευθέτησης του Ιλισσού ποταμού, εντάσσεται στα 54 αντιπλημμυρικά έργα που έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης το πρώτο εξάμηνο του 2025, και αποτελεί μια απολύτως αναγκαία και πολυεπίπεδη παρέμβαση με στόχο την αποκατάσταση και ενίσχυση της αποχετευτικής του ικανότητας, η οποία σήμερα περιορίζεται από τη φραγμένη ροή του υφιστάμενου καναλιού και την ανεπαρκή διατομή των γεφυρών. Ο Ιλισσός, μαζί με τον Κηφισό, λειτουργεί ως ένας από τους δύο βασικούς αποδέκτες των πλημμυρικών ροών της Αττικής, καθιστώντας το έργο καίριας σημασίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Λεκανοπεδίου.
Δεν περνούν τη βάση οι δήμοι στην αξιολόγηση των πολιτών
Στις αρχές του μήνα το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασε τη νέα πλατφόρμα axiologisi.ypes.gov.gr, όπου για πρώτη φορά θα δινόταν η δυνατότητα στους πολίτες να αξιολογήσουν τις κεντρικές υπηρεσίες του κράτους και τον δήμο στον οποίο διαμένουν σε βασικές υπηρεσίες που προσφέρουν.
Τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής αυτής έρευνας, όπως την είχαν χαρακτηρίσει οι αρμόδιοι υπουργοί κ.κ. Λιβάνιος και Παπαστεργίου, θα μπορούν να δουν οι πολίτες και θα δούμε ποια δημόσια υπηρεσία λειτουργεί καλά και ποια όχι, αλλά και ποιοι δήμοι παίρνουν την υψηλότερη και χαμηλότερη βαθμολογία και σε ποιους τομείς.
Η αξιολόγηση γίνεται σε πέντε βασικούς τομείς: α) καθαριότητα, β) ηλεκτροφωτισμός, γ) σχολεία, δ) πράσινο και ε) δυνατότητες πάρκινγκ.
Η βαθμολογία των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης στο σύνολο της χώρας δεν περνάει τη βάση, καθώς λαμβάνει κατά μέσον όρο μόλις 4.
Την ίδια ώρα, οι πολίτες δείχνουν πιο ικανοποιημένοι στη βαθμολογία που δίνουν στις υπηρεσίες του κράτους. Εξαίρεση όμως αποτελούν οι υπηρεσίες στις οποίες καλούνται να προσέλθουν οι ίδιοι προκειμένου να εξυπηρετηθούν –που δεν περνούν καν τη βάση–, αναδεικνύοντας την ανάγκη ενός καλύτερου δημοσίου τομέα, που αποτελεί αίτημα της πλειονότητας των πολιτών.
Αντιδράσεις για τα όσα συμβαίνουν στις υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μας, αντιδράσεις φέρνει η πρόθεση της Κυβέρνησης να πάρει τις Υπηρεσίες Δόμησης από τους δήμους και να τις λειτουργήσει σε κεντρικό επίπεδο.
Προφανώς, το ποτήρι ξεχείλισε με τις πρόσφατες υποθέσεις διαφθοράς σε Χαλκιδική και Ρόδο και η Κυβέρνηση σχεδιάζει να πάρει την αρμοδιότητα από τους Δήμους οι οποίοι ετοιμάζονται για νέα κόντρα μαζί της μετά τις υποθέσεις του ΝΟΚ, των μικρών οικοπέδων στους οικισμούς και των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι 168 από τους 332 δήμους διαθέτουν δική τους Υπηρεσία Δόμησης και από αυτές τις ΥΔΟΜ, οι 16 υπολειτουργούν με υποστήριξη από άλλους δήμους, 4 δεν διαθέτουν καθόλου προσωπικό, 22 δεν έχουν Μηχανικό Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και στις 98 το προσωπικό είναι λιγότερο από τα ελάχιστα κριτήρια του νόμου.
Μειώθηκαν κατά 12,4% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλιο
Σε 811.324 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) τον Απρίλιο του 2025, καταγράφοντας μείωση κατά 59.990 άτομα (-6,9%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους Απρίλιο του 2024 και μείωση κατά 114.717 άτομα (-12,4%) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Μάρτιο του 2025.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας της ΔΥΠΑ, από το σύνολο των 811.324 ατόμων, 440.095 άτομα (ποσοστό 54,2%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 371.229 (ποσοστό 45,8%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.