Σε μια εποχή που η κλιματική κρίση αλλάζει ριζικά τις προτεραιότητες κάθε χώρας, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια σκληρή πραγματικότητα: η επαρχία χάνει ανθρώπους, πόρους και προοπτική. Από το βήμα του 11ου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος δεν μάσησε τα λόγια του: αν δεν αλλάξει η πορεία, σε λίγες δεκαετίες, το 95% της χώρας θα έχει αδειάσει – και ό,τι θα απομείνει, θα ζει αποκλειστικά από τον τουρισμό.
Αγροτική γη: Από πυλώνας επιβίωσης σε όχημα επανεκκίνησης
, επισημαίνοντας πως η ερημοποίηση της ελληνικής υπαίθρου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς έναν ισχυρό, βιώσιμο πρωτογενή τομέα.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το νερό –το απόλυτο θύμα της κλιματικής κρίσης– πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζεται ως δεδομένο. Περιοχές όπως η ανατολική Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα και η Μακεδονία, κάποτε εύφορες, πλέον παλεύουν με τη λειψυδρία.
«Το νερό είναι το νέο χρυσάφι», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορεί να σπαταλιέται – χρειαζόμαστε “έξυπνα” συστήματα, τεχνογνωσία και υποδομές που να αντέχουν στις καταιγίδες του μέλλοντος».
Η τεχνολογία δεν είναι πολυτέλεια, είναι προϋπόθεση
Το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, σύμφωνα με τον υπουργό, περνά μέσα από την τεχνολογική αναβάθμιση. «Ξεχάστε το άροτρο και το τρακτέρ. Μιλάμε για Internet of Things, δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και αυτοματισμούς», δήλωσε, επισημαίνοντας πως μόνο η υιοθέτηση των ψηφιακών εργαλείων μπορεί να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.
Ο Λιβάνιος έθεσε ως απόλυτη ανάγκη την εκπαίδευση των αγροτών, ώστε να αξιοποιήσουν τα τεχνολογικά εργαλεία με τρόπο που μειώνει το κόστος παραγωγής και ενισχύει την αποδοτικότητα.
Οραματική αποαστικοποίηση: Μύθος ή μονόδρομος;
Επιστρέφοντας στην ανάγκη για ανασυγκρότηση του πληθυσμού, ο υπουργός μίλησε για μια αναγκαία “αντιστροφή του ρεύματος” από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο. «Αν συνεχίσουμε έτσι, σε λίγα χρόνια δεν θα μείνει τίποτα έξω από τις πόλεις», προειδοποίησε.
Για τον Λιβάνιο, η αποαστικοποίηση δεν είναι ρομαντισμός. Είναι ρεαλιστική πρόταση για αναζωογόνηση της ελληνικής περιφέρειας και διατήρηση της γεωργικής παραγωγής ως θεμέλιο κοινωνικής ισορροπίας και εθνικής αυτάρκειας.
Το κράτος αλλάζει: Έρχεται ο προσωπικός αριθμός
Κλείνοντας, ο Υπουργός Εσωτερικών στάθηκε και στην ανάγκη ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης. Με την εισαγωγή του προσωπικού αριθμού, όπως ανακοίνωσε, θα καταργηθεί η ανάγκη για την επαναλαμβανόμενη προσκόμιση εγγράφων και θα επιτευχθεί ουσιαστική μείωση της γραφειοκρατίας. «Δεν γίνεται το κράτος να ζητά από τους πολίτες στοιχεία που ήδη έχει», τόνισε.
Η γεωργία του αύριο: Τεχνολογία, συνέργειες, ανθεκτικότητα
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε., στο πλαίσιο του έργου ενημέρωσης «COOPinCAP», και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Εκεί αναδείχθηκε η ανάγκη για σύνδεση πολιτικής, επιστήμης και εμπειρίας από την πράξη, ώστε η ελληνική γεωργία να γίνει όχι μόνο πιο παραγωγική, αλλά και πιο δίκαιη και ανθεκτική.
Όπως κατέληξε ο Λιβάνιος: «Χρειαζόμαστε τη γνώση, το μεράκι και τη στρατηγική. Όχι μόνο για τους αγρότες. Για όλους μας».