Μόλις 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, σε έναν καταπράσινο και προστατευμένο κόλπο, η Ακτή Βουλιαγμένης δεσπόζει ως το διαμάντι του παραλιακού μετώπου της Αττικής Ριβιέρας. Με πεντακάθαρα νερά, υψηλού επιπέδου υποδομές και μια πλούσια ιστορία που έχει σημαδέψει γενιές, αποτελεί έναν από τους πιο περιζήτητους θερινούς προορισμούς της χώρας.
Το σήμερα: Μια ακτή πρότυπο
Η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) έχει επενδύσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση της Ακτής, στοχεύοντας στην παροχή μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας για όλους τους επισκέπτες. Προσφέροντας ψηφιακές, προσωποποιημένες υπηρεσίες, σύγχρονο εξοπλισμό, προσβασιμότητα στα ΑμεΑ και υψηλά στάνταρ ασφαλείας και υγιεινής, η Ακτή ανταγωνίζεται κορυφαίες παραλίες της Μεσογείου.
Η παραλία, μήκους 650 μέτρων, βραβεύεται ετησίως με Γαλάζια Σημαία, ενώ οι υποδομές περιλαμβάνουν πάρκα, γήπεδα τένις, beach volley, μπάσκετ, χώρους για ρακέτες, παιδική χαρά και δωρεάν parking.
Η επισκεψιμότητα αγγίζει καθημερινά τους 8.000 λουόμενους, καθιστώντας την μία από τις πιο δημοφιλείς οργανωμένες πλαζ της Ελλάδας.
Μακροβούτι στην Ιστορία: Από τη Λαϊκή Πλαζ του ΕΟΤ στο παρόν
Η Ακτή ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1960 ως Λαϊκή Πλαζ του ΕΟΤ στη Βουλιαγμένη, την ίδια χρονιά που η Μαρία Κάλλας ερμήνευε τη “Νόρμα” στην Επίδαυρο. Ήταν ένα έργο σταθμός, σχεδιασμένο από τους διακεκριμένους αρχιτέκτονες Πρ. Βασιλειάδη, Π. Σακελλάριο, Εμ. Βουρέκα και Ν. Χατζημιχάλη.
Η πρωτοποριακή, κοσμοπολίτικη αρχιτεκτονική, σε συνδυασμό με το τοπίο των 77 στρεμμάτων και την απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα, καθιέρωσε τη Βουλιαγμένη ως την ελληνική εκδοχή της Γαλλικής Ριβιέρας.
Σημείο αναφοράς υπήρξαν τα εστιατόρια «Ωκεανίδα» και «Αργώ», με το δεύτερο να φιλοξενεί νεανικά πάρτι των ’60s υπό τους ήχους των The Forminx, αναδεικνύοντας μια νέα κουλτούρα αναψυχής και μουσικής.
Το ανεπανάληπτο “Πάρτι στη Βουλιαγμένη” του 1983
Η μεγαλύτερη στιγμή της Ακτής ίσως να ήταν η Δευτέρα 25 Ιουλίου 1983, όταν ο Λουκιανός Κηλαηδόνης διοργάνωσε ένα πρωτόγνωρο μουσικό γεγονός που άλλαξε τα δεδομένα της εγχώριας μουσικής σκηνής. Περισσότεροι από 85.000 άνθρωποι (κάποιοι λένε και 100.000) συγκεντρώθηκαν στην ακτή, παρά την ταλαιπωρία των 2,5 ωρών από το κέντρο της Αθήνας.
Η σκηνή ήταν μια φορτηγίδα στη θάλασσα. Ο κόσμος χόρευε, έπαιζε ρακέτες, έκανε μπάνιο υπό τους ήχους του Κηλαηδόνη, του Μάνου, του Σαββόπουλου, του Νταλάρα και άλλων. Ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε ένα υπαίθριο beach concert τέτοιας εμβέλειας στην Ελλάδα.
Ήταν ένα βράδυ με φεγγάρι, ανεμελιά, ελευθερία και έρωτα. Μια καλοκαιρινή νύχτα που έμεινε στην ιστορία.
Γιατί την θέλουν όλοι – Οι 7 «μνηστήρες» της Ακτής
Η έναρξη του διαγωνισμού της ΕΤΑΔ για τη μακροχρόνια αξιοποίηση της Ακτής έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον. Πρωτοκλασάτοι παίκτες από τον χώρο της εστίασης, του τουρισμού και του real estate επιδιώκουν να γίνουν οι νέοι διαχειριστές του πιο εμβληματικού παραλιακού σημείου της Αττικής.
Οι 7 ενδιαφερόμενοι είναι:
-
AIR CANTEEN A.E. – Όμιλος Γρηγόρης / Βλάσσης Γεωργάτος
-
ATHENS BEACH CLUB Α.Ε. – Κοινοπραξία Κωνσταντακόπουλου – Προκοπίου – Κόκκαλη
-
MONTEKAVO REAL ESTATE A.E. – Όμιλος Ρέστη
-
THE MARGI A.E. – Οικογένεια Σταυρίδη
-
EVERGOOD A.E. – ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ Α.Ε.Β.Ε. – CVC Capital Partners & Μ. Βαβουράκης
-
REDS A.E. – ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.Β.Ε. – Όμιλοι ΕΛΛΑΚΤΩΡ & Μελισσανίδη
-
ΦΑΪΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. – Οικογένεια Σάμι & Λούσι Φάις
Η σύγκρουση των «γιγάντων» φανερώνει την αξία και το δυναμικό της Ακτής, που αποτελεί έναν μοναδικό συνδυασμό φυσικής ομορφιάς, ιστορίας και εμπορικού ενδιαφέροντος.
Η Βουλιαγμένη όπως δεν την έχετε ξαναδεί
Η Ακτή Βουλιαγμένης δεν είναι απλώς μια παραλία. Είναι ένα σύμβολο της αθηναϊκής κοσμοπολίτικης κουλτούρας, μια τοποθεσία συνδεδεμένη με μουσικές, μνήμες, αγάπες και καλοκαίρια. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, διεκδικεί ξανά τη θέση της ως το κορυφαίο καλοκαιρινό σημείο της Αττικής – και φαίνεται πως όλη η αγορά είναι έτοιμη να επενδύσει στο λαμπρό της μέλλον.