“Είχαμε ένα ιδιαίτερα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας για σχεδόν μια δεκαετία. Χάσαμε σχεδόν το 25% του ΑΕΠ μας. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα τελευταία έξι χρόνια ανακάμψαμε”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης του Υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο και τον δημοσιογράφο Richard Quest:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, προφανώς καλωσορίζετε αυτή τη συμφωνία, λόγω του τεράστιου όγκου τουριστικής δραστηριότητας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου και – ο,τιδήποτε τη διευκολύνει και ευνοεί τις εξαγωγές σας – πρέπει να είναι προς όφελός σας. Πρέπει να καλωσορίζετε αυτή τη συμφωνία.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με τη συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προσβλέπαμε στην ολοκλήρωσή της. Εργαστήκαμε σκληρά για να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία αυτή. Νομίζω πως, πέρα από το εμπόριο, πέρα από τη διπλωματία μεταξύ των λαών και τον τουρισμό, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να φανταστούμε την Ευρώπη χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο. Επομένως, πρόκειται για μια σημαντική αναβάθμιση και προσβλέπουμε στη συνεργασία μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει η αίσθηση, και στις δύο πλευρές, πως αυτή είναι μια συμφωνία που ενδεχομένως θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί, αν οι συμμετέχοντες δεν ήταν τόσο αμετακίνητοι στις θέσεις τους – ίσως και τοξικοί – στο παρελθόν; Και, ως εκ τούτου, η συμφωνία δεν ήταν εφικτή πριν από 10 χρόνια. Όμως η σημερινή πραγματικότητα – με τον Putin από τη μία πλευρά και τον Trump από την άλλη – καθιστά απαραίτητο το ρεαλισμό.
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Κατ’ αρχάς, θεωρώ ότι είμαστε πολύ διαβουλευτικοί. Η νοοτροπία μας είναι απόλυτα προσανατολισμένη στον διάλογο. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να επιτευχθεί με τον ουσιαστικό διάλογο. Είναι σημαντικό να καθόμαστε στο τραπέζι και να συζητάμε. Δεύτερον, ζούμε σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές. Και όταν προκύπτουν προκλήσεις, θεωρώ ότι όλα τα έθνη, όλα τα κράτη, όλες οι κυβερνήσεις, τείνουν να έρχονται πιο κοντά. Συσπειρώνονται επειδή αισθάνονται ότι όσο περισσότερο είναι ενωμένα, τόσο ισχυρότερα γίνονται. Αποκτούν περισσότερα διαπραγματευτικά εργαλεία και μοχλούς πίεσης. Όλα αυτά μας έφεραν πιο κοντά. Πιστεύω ότι αυτό θα είναι η αρχή μιας εξαιρετικής συμμαχίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήμουν στην Αθήνα μόλις πριν από μερικές εβδομάδες. Εκτός του ότι είναι υπέροχη πόλη – ναι, είδα και την Ακρόπολη, αλλά αυτό θα το συζητήσουμε με άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα υπέφερε πολύ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, όμως η οικονομία σας φαίνεται τώρα να βρίσκεται σε πιο σταθερή βάση, επειδή πήρατε εκείνες τις δύσκολες αποφάσεις πριν από χρόνια;
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Πράγματι, περάσαμε πολύ δύσκολες στιγμές. Είχαμε ένα ιδιαίτερα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας για σχεδόν μια δεκαετία. Χάσαμε σχεδόν το 25% του ΑΕΠ μας. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα τελευταία έξι χρόνια ανακάμψαμε. Έχουμε γίνει πρωταθλητές στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους και ελλείμματος. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για την οικονομία μας. Μπορούμε να δανειζόμαστε με τους ίδιους ή και καλύτερους όρους σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πιστεύω ότι έχουμε ένα λαμπρό μέλλον μπροστά μας. Να αναφέρω ότι έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που υποστηρίζει τις επενδύσεις. Γι’ αυτό και έχουμε τη δυνατότητα να υποδεχόμαστε στην Ελλάδα όλες τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως Amazon, Pfizer, Google, Cisco. Όλες βρήκαν ένα ιδιαίτερα πρόσφορο περιβάλλον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πρέπει να σας χρεώσω για τη διαφήμιση της Ελλάδας, αν δεν είστε προσεκτικός, κύριε Υπουργέ. Θα σας στείλω τον λογαριασμό. Βρίσκεστε στη Νέα Υόρκη για τη συνάντηση σχετικά με την θαλάσσια ασφάλεια. Αυτό που διδαχθήκαμε, τους τελευταίους 12 με 18 μήνες, είναι η σημασία και οι προκλήσεις στη ναυσιπλοΐα – είτε πρόκειται για τη διέλευση από τη Διώρυγα του Παναμά, είτε του Σουέζ, είτε για τις δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα από την Κίνα. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτή τη συνάντηση;
Γ. ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Το 80% του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται μέσω θαλάσσης. Γι’ αυτό είναι απολύτως απαραίτητο να αναβαθμίσουμε τη θαλάσσια ασφάλεια. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η ελευθερία της ναυσιπλοΐας γίνεται απόλυτα σεβαστή. Παράλληλα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε σύγχρονες προκλήσεις. Αντιμετωπίζουμε την κλιματική κρίση, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή. Πρέπει, λοιπόν, να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την ελευθερία στη ναυτιλία. Πρώτα απ’ όλα, πρόθεσή μας είναι να προτείνουμε ένα νέο πλαίσιο προκειμένου να ενισχυθεί η ελευθερία και να προληφθούν όλα τα είδη υβριδικών απειλών, συμπεριλαμβανομένων της τρομοκρατίας, της πειρατείας, καθώς και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, που αποτελεί σύγχρονη απειλή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Όλες αυτές οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν. Και το γεγονός ότι πρόκειται για μια παγκόσμια πρόκληση, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι απαιτείται και παγκόσμια απάντηση.