Αντισυνταγματικές έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις διατάξεις νόμου του 2013, ο οποίος επί 12 χρόνια έδινε τη δυνατότητα στον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να προχωρά σε αναστολή ή απενεργοποίηση του ΑΦΜ φορολογουμένων σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Όπως ανακοινώθηκε από το ΣτΕ, οι σχετικές προβλέψεις του νόμου 4174/2013 παραβιάζουν το Σύνταγμα, καθώς η απενεργοποίηση του ΑΦΜ συνιστά σοβαρή παρέμβαση στην οικονομική δραστηριότητα ενός φυσικού ή νομικού προσώπου και ισοδυναμεί με έμμεση απαγόρευση της επιχειρηματικής του λειτουργίας.
Η Ολομέλεια, με πρόεδρο τον Μιχάλη Πικραμένο και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Ελένη Σκούρα, επεσήμανε επίσης ότι η επίμαχη ρύθμιση δεν περιλαμβάνει επαρκές θεσμικό πλαίσιο και ουσιαστικές εγγυήσεις, όπως απαιτεί η αρχή του κράτους δικαίου και η τήρηση της αναλογικότητας. Αντιθέτως, παρέχει υπερβολικά ευρεία διακριτική ευχέρεια στον επικεφαλής της ΑΑΔΕ, χωρίς σαφώς καθορισμένα όρια.
Σημειώνεται ότι ο νόμος που κρίθηκε αντισυνταγματικός έχει ήδη τροποποιηθεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή του στο παρελθόν ήταν περιορισμένη.