Ένα ακόμη κρίσιμο βήμα προς την υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα της χώρας πραγματοποιείται σήμερα στην Κρήτη, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παρίσταται στην υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ). Πρόκειται για ένα έργο-σταθμό που αποτελεί διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και συγχρόνως προσωπική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη από το 2019, η οποία πλέον εισέρχεται στην τελική φάση υλοποίησης.
Η σύμβαση αφορά το μεγαλύτερο και σημαντικότερο τμήμα του άξονα, μήκους 157 χιλιομέτρων, το οποίο θα ενώνει το Ηράκλειο με τα Χανιά. Με την ολοκλήρωσή του, αναμένεται να αλλάξει ριζικά ο χάρτης των οδικών μεταφορών στο νησί, μειώνοντας τον χρόνο μετακίνησης και, κυρίως, αυξάνοντας σημαντικά την οδική ασφάλεια σε μια διαδρομή όπου κάθε χρόνο σημειώνονται δεκάδες τροχαία δυστυχήματα.
Ο νέος ΒΟΑΚ θα περιλαμβάνει σύγχρονες υποδομές, όπως παράπλευρο οδικό δίκτυο, σήραγγες, γέφυρες, αναβαθμισμένους κόμβους και παρακάμψεις των κύριων αστικών περιοχών (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο). Πρόκειται για ένα έργο υψηλού κόστους, ενταγμένο στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση να καλύπτεται εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η υπογραφή της σύμβασης θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, ενώ ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί και το χωριό Πεζά καθώς και το Φράγμα Πλακιωτίσσης, πριν επιστρέψει στην Αθήνα.
Πολιτικές πρωτοβουλίες και προκλήσεις: Η κυβέρνηση στη σκιά των δημοσκοπήσεων και των προβλημάτων
Με φόντο τις θετικές ενδείξεις από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζει να επενδύει στην πολιτική «το είπαμε, το κάναμε», προβάλλοντας έργα και παρεμβάσεις που υλοποιούνται σε όλη τη χώρα. Την ίδια στιγμή, επιχειρεί να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες, με προτεραιότητα την ασφάλεια και τη νομιμότητα στα πανεπιστήμια.
Νέο αυστηρό πλαίσιο για την παραβατικότητα στα ΑΕΙ
Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, κατά τη σημερινή Σύνοδο των Πρυτάνεων, θα παρουσιάσει ένα νέο αυστηρότερο πλαίσιο αντιμετώπισης έκνομων ενεργειών στα ανώτατα ιδρύματα. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν χρήση τεχνολογικών εργαλείων για τον έλεγχο πρόσβασης, δυνατότητα διαγραφής φοιτητών που συμμετέχουν σε βίαια επεισόδια, και οικονομική επιβάρυνση για τυχόν φθορές που προκαλούν.
Η κυβέρνηση εξετάζει παράλληλα την απόδοση ευθυνών και σε διοικήσεις πανεπιστημίων που αμελούν την εφαρμογή του νόμου. Μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η διακοπή κρατικής χρηματοδότησης και η απόδοση της κατηγορίας της παράβασης καθήκοντος. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης: «Οι νόμοι δεν είναι για να τους διαβάζουμε, πρέπει να εφαρμόζονται. Αν κάποιος θέλει να είναι πρύτανης, πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες που συνεπάγεται η θέση του».