Το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή προτείνει στοχευμένη μείωση φορολογικών συντελεστών για τη μισθωτή εργασία και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και επιχειρήσεων, αξιοποιώντας το δημοσιονομικό χώρο. Στη χθεσινή παρουσίαση της Τριμηνιαίας Έκθεσης Μαρτίου 2025, ο συντονιστής Ιωάννης Τσουκαλάς ανέφερε ότι η αξιοποίηση αυτών των πλεονασμάτων θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Ελλάδα θα χρειαστεί επτά έως δέκα χρόνια για να επαναφέρει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα.
Τα πλεονάσματα οφείλονται στην επέκταση της φορολογικής βάσης μέσω ψηφιοποίησης, στην οικονομική ανάπτυξη και στη μείωση δαπανών, χωρίς υπερφορολόγηση. Ο κ. Τσουκαλάς πρότεινε ότι το πλεόνασμα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για μειώσεις φορολογικών συντελεστών και εισφορών, με στόχο τη στήριξη των νέων και την εξομάλυνση φορολογικών στρεβλώσεων, όπως η απότομη αύξηση του φόρου από το 9% στο 22% για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ και το χαμηλό όριο των 40.000 ευρώ για φορολογία με 44%.
Ο κ. Τσουκαλάς σημείωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται επιβράδυνση της ανάπτυξης, και για να μειωθεί το χρέος προς ΑΕΠ, απαιτούνται υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη στήριξης άλλων τομέων, όπως η μεταποίηση, και αναφέρθηκε στην περιορισμένη ζήτηση δανείων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αναφορικά με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ο κ. Τσουκαλάς επεσήμανε τις σοβαρές απώλειες λόγω της οικονομικής κρίσης και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμα οκτώ με δέκα χρόνια για να φτάσει τα προ κρίσης επίπεδα. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας, τονίζοντας ότι πολλές τεχνολογικές καινοτομίες ξεκινούν από αμυντικές δαπάνες και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία για έρευνα και ανάπτυξη.