Ισχυρή δυναμική παρουσιάζει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, με διαγραφές χρεών ύψους 3,61 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η συνολική αξία των ρυθμισμένων αρχικών οφειλών έχει φτάσει τα 11,42 δισ. ευρώ, με 34.872 επιτυχείς ρυθμίσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.
Μόνο τον Απρίλιο του 2025, προχώρησαν νέες ρυθμίσεις ύψους 513 εκατ. ευρώ μέσω 1.439 συμφωνιών, επιβεβαιώνοντας τη θετική πορεία του μηχανισμού. Στην ίδια περίοδο, καταγράφηκαν 5.480 νέες αιτήσεις, εκ των οποίων οι 2.850 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς. Επιπλέον, 3.494 ευάλωτα νοικοκυριά ωφελήθηκαν από την υποχρεωτική συμμετοχή πιστωτών σε ρυθμίσεις, ενώ 191 οφειλέτες απέτρεψαν πλειστηριασμούς με χρήση του μέτρου προκαταβολής.
Οι ρυθμίσεις οδήγησαν σε σημαντικές διαγραφές: το Δημόσιο (ΑΑΔΕ, ΚΕΑΟ) παρείχε «κούρεμα» κατά μέσο όρο 15%, ενώ οι ιδιώτες πιστωτές (τράπεζες και servicers) έφτασαν το 30,4%. Σε πολλές περιπτώσεις, το ποσοστό της διαγραφής χρέους προς ιδιωτικούς φορείς ξεπέρασε το 30%.
Από τις 30 Απριλίου τέθηκε σε λειτουργία η νέα αναβαθμισμένη πλατφόρμα του εξωδικαστικού, σχεδιασμένη να διευρύνει την πρόσβαση σε περισσότερους πολίτες, με έμφαση στη μεσαία τάξη. Πλέον, οι οφειλέτες μπορούν να πετύχουν ρύθμιση χωρίς απαραίτητα να απαιτείται η συναίνεση των πιστωτών, εφόσον πληρούνται τα σχετικά οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια. Σημαντική αλλαγή αποτελεί ο διπλασιασμός των οικονομικών ορίων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 300.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (Intrum, Cepal, DoValue, Qquant) προχώρησαν τον Μάρτιο σε διμερείς ρυθμίσεις δανείων συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας 4.687 οφειλέτες. Από αυτές, το 41% αφορούσε στεγαστικά δάνεια, γεγονός που υπογραμμίζει την έμφαση στην προστασία της πρώτης κατοικίας και την αποτροπή κοινωνικών συνεπειών.