Με ιδιαίτερη θέρμη υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, κατά την άφιξή του στο Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά τη σύντομη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα.
Μετά τη μεταξύ τους κατ’ ιδίαν συνομιλία, θα ακολουθήσουν οι εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, ενώ στο τέλος της επίσκεψης οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης.
Κεντρικό σημείο της κοινής τους αντίληψης είναι η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, το οποίο αποτελεί θεμέλιο για την αντιμετώπιση γεωπολιτικών προκλήσεων και τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας. Η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις κρίσιμες εξελίξεις σε Γάζα, Συρία και Λιβύη.
Οι θέσεις Αλ Σίσι για τη μετανάστευση και τη συνεργασία με την Ελλάδα
Κατά την τοποθέτησή του μετά την επίσημη υποδοχή από τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων, με έμφαση στο μεταναστευτικό ζήτημα.
Όπως σημείωσε, περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη Γάζα για να κατευθυνθούν στην Αίγυπτο, όμως η χώρα του επιμένει ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να παραμείνουν στη Λωρίδα της Γάζας. Υπογράμμισε επίσης πως από το 2016, η Αίγυπτος δεν λειτουργεί ως πέρασμα μεταναστών προς την Ευρώπη, επισημαίνοντας τον ανθρωπιστικό και ηθικό χαρακτήρα της στάσης της: «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους Ευρωπαίους εταίρους μας».
Ο Αλ Σίσι τάχθηκε υπέρ της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για συντονισμό και ως προς τη νόμιμη μετανάστευση.
Απευθύνοντας θερμό χαιρετισμό στον «φίλο ελληνικό λαό», ο Αιγύπτιος πρόεδρος επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας του υπέρ της ειρήνης, τονίζοντας πως ο στενός συντονισμός Ελλάδας και Αιγύπτου αποσκοπεί στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
«Ελλάδα και Αίγυπτος έχουμε κοινό συμφέρον: τη διατήρηση της σταθερότητας», κατέληξε χαρακτηριστικά.