«Δεν μιλάμε πια για μαζική έξοδο, όπως συνέβαινε στα χρόνια της κρίσης. Το 2023, για πρώτη φορά από το 2008, το μεταναστευτικό ισοζύγιο έγινε θετικό: 47.200 Έλληνες επέστρεψαν, ενώ 32.800 έφυγαν. Τα στοιχεία αυτά είναι αδιαμφισβήτητα, ακόμη και για τους πιο έντονους επικριτές μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Χατζηδάκης: 400.000 Έλληνες έχουν ήδη επιστρέψει
Μιλώντας στο Ετήσιο Συνέδριο του Brain ReGain, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε επίσημα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία μέχρι το τέλος του 2023, 400.000 από τους 600.000 Έλληνες που μετανάστευσαν την προηγούμενη δεκαετία έχουν επιστρέψει στη χώρα.
Ο ίδιος τόνισε πως από την αρχή της διακυβέρνησης η αντιμετώπιση του φαινομένου του brain drain τέθηκε ως εθνική προτεραιότητα. Όπως υπογράμμισε:
«Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους γονείς που είδαν τα παιδιά τους να φεύγουν, απέναντι στους νέους που αναγκάστηκαν να φύγουν από ανάγκη, αλλά και απέναντι στην ίδια τη χώρα που χωρίς ανθρώπινο δυναμικό, κινδυνεύει να παγιδευτεί σε μια οικονομία χαμηλών δυνατοτήτων».
Μέτρα και δράσεις για την επιστροφή των νέων
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρουσίασε τις βασικές πρωτοβουλίες που έχουν υλοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση:
-
Φορολογικά κίνητρα, όπως η μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 50% για 7 χρόνια για όσους επιστρέφουν. Όπως ανέφερε, «σύμφωνα με την έρευνά σας, το 49% όσων γύρισαν δήλωσαν πως αυτό το μέτρο ήταν καθοριστικό. Αυτό είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση: τα μέτρα να αποδίδουν».
-
Προγράμματα όπως το ReBrain Greece και οι Ημέρες Καριέρας της ΔΥΠΑ που διοργανώθηκαν στο εξωτερικό (Λονδίνο, Άμστερνταμ, Ντίσελντορφ), φέρνοντας σε επαφή ελληνικές επιχειρήσεις με Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.
-
Θεσμικές παρεμβάσεις, όπως η αναγνώριση της ιατρικής ειδικότητας από τις ΗΠΑ, που σύμφωνα με τον ίδιο «στέλνει ένα σαφές μήνυμα: η Ελλάδα περιμένει τα παιδιά της πίσω».
Η Ελλάδα του σήμερα δεν είναι η Ελλάδα του 2015
Ο κ. Χατζηδάκης έθεσε ρητορικά το ερώτημα: «Θα επέστρεφε κανείς, αν η χώρα είχε μείνει στο σημείο που ήταν το 2015; Αν η οικονομία δεν αναπτυσσόταν, αν η ανεργία δεν υποχωρούσε, αν οι μισθοί παρέμεναν στάσιμοι;». Και απάντησε:
«Η απάντηση είναι όχι. Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο φιλική προς τις επενδύσεις, πιο ανταγωνιστική και πιο δίκαιη για τους εργαζόμενους».
Οι προκλήσεις που παραμένουν
Ο αντιπρόεδρος αναγνώρισε ότι δεν έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα και πως «μένει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει», αναφέροντας συγκεκριμένα:
-
Τη σύγκλιση με τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες
-
Την ανάπτυξη κλάδων που προσφέρουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένους επιστήμονες
-
Τη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών, της δημόσιας εκπαίδευσης και υγείας
-
Την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, «που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει τα όρια του παραλογισμού», όπως είπε χαρακτηριστικά
Το κλειδί: Πολιτική σταθερότητα
Κλείνοντας, ο Κ. Χατζηδάκης στάθηκε στην ανάγκη για σταθερότητα:
«Καμία χώρα δεν προοδεύει μέσα σε πολιτική αστάθεια. Καμία μεταρρύθμιση δεν πετυχαίνει αν αλλάζει κάθε δύο χρόνια. Και καμία σοβαρή επένδυση δεν γίνεται αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και συνέχεια. Έχουμε καθήκον να κρατήσουμε την Ελλάδα στην πορεία της λογικής και της Ευρώπης».