Την πλήρη δράση του 59χρονου ομογενή από τη Γεωργία που συνελήφθη πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη για «κατασκοπεία», αλλά και του στρατολογητή του, που δρούσε στα Βαλκάνια και έχει ήδη συλληφθεί στη Λιθουανία, προσπαθούν να αποσαφηνίσουν οι Αρχές.
Οι έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι ο 59χρονος φωτογράφιζε και βιντεοσκοπούσε στρατιωτικό υλικό και υποδομές στην περιοχή για τουλάχιστον έξι μήνες.
Ο ίδιος, μέσω των συνηγόρων του, αρνείται τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος ότι «ούτε κατείχε, ούτε απέστειλε απόρρητες πληροφορίες», προσθέτοντας πως «οι φωτογραφίες που απεικονίζουν τη μεταφορά Νατοϊκού υλικού έχουν δημοσιευθεί επανειλημμένα στα ΜΜΕ» και ότι «δεν υπήρχε περίπτωση κινδύνου για την Ελλάδα ή κάποια συμμαχική χώρα καθώς οι φωτογραφίες ήταν ερασιτεχνικές λήψεις και υπάρχουν εκατοντάδες λήψεις στα ΜΜΕ, σε ρεπορτάζ και στο διαδίκτυο». Παρά τους ισχυρισμούς του, μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος.
Ο ρόλος του «Βικέντιου»
Όσον αφορά τον άνθρωπο που τον στρατολόγησε, προέκυψε ότι είχε εμπλοκή σε «επιχειρήσεις δολιοφθοράς στα Βαλκάνια». Ο στρατολογητής, γνωστός στις Αρχές με το όνομα «Βικέντιος», συνελήφθη στη Λιθουανία. Ο ίδιος και ο 59χρονος είχαν υπηρετήσει μαζί στον στρατό της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και είχαν ζήσει στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη.
Πηγές της ΕΥΠ αναφέρουν ότι τα τελευταία τρία χρόνια ο «Βικέντιος» διατηρούσε επαφές με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Το πιο ανησυχητικό, σύμφωνα με τις Αρχές, είναι ότι «με βάση στοιχεία που έχουν οι αρμόδιες αρχές ο άνδρας αυτός συμμετείχε σε επιχειρήσεις δολιοφθοράς στα Βαλκάνια και όπως εκτιμούν κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα».
Η αποκάλυψη της υπόθεσης
Η υπόθεση άρχισε να αποκαλύπτεται όταν οι Αρχές της Λιθουανίας συνέλαβαν έναν ποινικό, στο κινητό του οποίου βρέθηκαν στοιχεία που οδήγησαν στην Ελλάδα. Οι Λιθουανοί ενημέρωσαν αμέσως την Αθήνα και ειδικότερα την ΕΥΠ, η οποία εντόπισε τον 59χρονο στην Αλεξανδρούπολη.
Ο 59χρονος φέρεται να είχε στρατολογηθεί από ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, λειτουργώντας ως «καταγραφέας οπτικοακουστικού υλικού» σε κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Αλεξανδρούπολης και στις μετακινήσεις στρατιωτικών οχημάτων και εξοπλισμού. Το υλικό που συγκέντρωνε το διοχέτευε στον συνεργό του «μέσω διαδικτυακών εφαρμογών».
Οι καταγραφές στο κινητό του τηλέφωνο αφορούσαν κυρίως τον τελευταίο μήνα, ενώ μετά τη σύλληψή του πραγματοποιήθηκαν έρευνες στην κατοικία του και σε αποθηκευτικό χώρο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο συνεργός του στη Λιθουανία είχε διαμείνει και ο ίδιος στην Ελλάδα για περίπου έξι μήνες, γεγονός που διευρύνει το εύρος της υπόθεσης και το πιθανό χρονικό διάστημα δράσης του 59χρονου, το οποίο εκτιμάται σε τουλάχιστον έξι μήνες.